Uradi sve, spreči atentatora

– Moraš da razmišljaš na način atentatora. Samo tako ćeš dobro raditi ovaj posao. Naravno, kao i u svakoj profesiji, potrebno je vreme, iskustvo i saveti starijih kolega – kaže šef D tima SAJ

Brzo donošenje odluka, dobro pripremljen plan kretanja, spremnost na svaku situaciju i odlučnost u reagovanju. Major policije i šef D tima Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije, svakog novog pripadnika koji dođe pod njegovu komandu prvo nauči važnim pravilima. To su zapovesti koje se poštuju i koje morate da se držite, ako želite nekome da sačuvate ono što je najvrednije, a to je život.
– Uradi sve što možeš, da se ništa ne bi dogodilo. Ako se ne preduzmu sve propisane aktivnosti, onda se automatski povećava mogućnost napada potencijalnog atentatora – objašnjava naš sagovornik, iskusni specijalac. – Suština je da uradiš sve, da ostaviš najmanje prostora za eventualno ugrožavanje štićene osobe.

Strogi kriterijumi

Prvi operativac D tima je mlad čovek sa iskustvom za respekt, savršeno razume problematiku posla kojim se bavi i hladne glave donosi odluke. Svoje ljude podučava i savetuje da uvek budu smireni, jer napetost i previše adrenalina mogu da budu ozbiljan problem.
– Moraš da razmišljaš na način atentatora. Samo tako ćeš dobro raditi ovaj posao. Naravno, kao i u svakoj profesiji, potrebno je vreme, iskustvo i saveti starijih kolega. Kada se to sklopi, posle nekoliko godina dobijate kvalitetnog pripadnika, kome se mogu poveriti složeni zadaci – naglašava šef D tima.
D tim sastavljen je od pripadnika koji dolaze iz ostalih timova Specijalne antiterorističke jedinice. Prvi i osnovni kriterijum za raspoređivanje u D tim je da se pokaže želja, odnosno dobrovoljno pristupanje. Zatim višegodišnji rad i iskustvo u jedinici, stručna osposobljenost za obavljanje konkretnih zadataka. Šefovi grupa na osnovu stečenog znanja i iskustva, prave plan izvođenja obuke i raspored rada pripadnika u timu, a koordinator rada je vođa tima.
– Naši zadaci su vrlo jasni. To je obezbeđivanje objekata kojima preti opasnost od terorističkog napada i obezbeđivanje važnih ličnosti. U rad, obuku i angažovanje naših pripadnika, uključeni su svi iz SAJ, jer se dobro zna koliko je ovde utkano iskustva, znanja i velikog rada za 35 godina. To su najveće vrednosti koje posedujemo. Kriterijumi za ulazak u D tim su strogi, zapravo onakvi kakvi su i za ostale timove SAJ. Obuka se sprovodi po najvišim standardima i kad god je moguće razmenjuju se iskustva sa kolegama iz najeminentijih službi sveta – ističe naš sagovornik.

“Dijamantski prsten”

Složeni i provereni sistem zaštite dijamant, primenjuju sve velike i moćne službe u svetu. Po njegovoj tvrdnji koriste ga Amerikanci, Izraelci, Rusi, Britanci, a specifičan je po tome što podrazumeva da svaki pripadnik ima svoje mesto, kako u vozilu, tako i u pešačkoj formaciji.
– Svaki član obezbeđenja mora da se prilagođava kretanju štićene ličnosti, odnosno da može da bude napre, pozadi, levo i desno. Tako da u zavisnosti od kretanja VIP, član obezbeđenja može biti prvi, a i poslednji u toj formaciji zaštite. Svako svakog zamenjuje, osim prvog ili ličnog pratioca koji je neprestano uz VIP. Njegovo zaduženje je da neprestano bude uz štićenu osobu i u slučaju napada on ga sprovodi na sigurno.
“Dijamant”, kao formacija zaštite, može da se modifikuje ili brusi u zavisnosti od potreba. Može da broji tri pripadnika, kada se formira strela (jedan napred i dva sa strane) i “boks” varijanta, gde se pripadnici obezbeđenja kreću u obliku četvorougla.
– To je omiljena varijanta Izraelaca, međutim to ima svoje prednosti i mane. Sve to zavisi od konfiguracije terena na kome ste. Da li ima previše zgrada, da li ste na otvorenom ili u zatvorenom prostoru i kakve su bezbednosne procene o eventualnom napadu na štićenu osobu – komentariše rukovodilac D tima.

Iskustva “stare škole”

Posebno nas zanima, da li grupa za obezbeđivanje objekata i ličnosti SAJ, koristi neke od metoda koji su korišćeni u bivšoj SFRJ. Ne treba zaboraviti da su naše službe krajnje profesionalno i znalački čuvale nekadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita. Posebno je važno napomenuti da su pripadnici SAJ, još od osnivanja obezbeđivali visoke političke rukovodioce i druge važne ličnosti, strane državnike i diplomate u poseti Beogradu, a učestvovali su kao deo sistema obezbeđenja sa posebnim zadacima i u obezbeđivanju učesnika brojnih sportskih takmičenja i manifestacija.
– Kako da ne, pa to je nešto što se prenosi sa kolena na koleno. Mi imamo još uvek kolege koji su radili u saveznoj specijalnoj jedinici i naravno da su nam oni prepričavali njihova iskustva. Međutim, ne treba da zaboravimo da je od tog vremena prošlo dosta, tako da nam to služi samo kao neka lekcija u celokupnoj postavci. Dosta stvari se promenilo i kada su u pitanju sredstva tehnike, a o oružju da i ne govorimo – kaže pripadnik SAJ.

Pouzdani u svakom trenutku

Za obavljanje zadataka obezbeđivanje VIP, objekata i skupova, momci iz SAJ, pored obuke u matičnoj jedinici, pohađaju mnogobrojne specijalističke kurseve i obuke, kako u zemlji, tako i širom sveta. Među najcenjenijim su svakako kursevi sa američkim US Marshal Service i Diplomatic Security Service (DSS), potom sa francuskim elitnim jedinicama RAID i GIGN, cenjenim i uglednim austrijskim Cobrama, kao i u ovom poslu među najboljima, izraelskom Security Agency (ISA). Pripadnici D tima odgovorni su za obezbeđivanje jednog dela ambasade SAD u Beogradu, obezbeđivanje američkog ambasadora, aerodroma “Nikola Tesla” i ostalih objekata i ličnosti u slučaju potrebe. Dežurni pripadnici na aerodromu u prestonici često se angažuju na pojačanom obezbeđenju prilikom dolaska i odlaska važnih ličnosti i delegacija.
– Sistem selekcije u grupu za obezbeđivanje ličnosti i objekata, je zamišljen tako da pripadnici koji prođu kroz operativne timove A, B i C, sa neospornim iskustvom mogu da se uključe u rad D tima. Što se tiče same obuke i analize stručnosti, najviše sarađujemo sa američkim kolegama. Od njih dosta učimo. Naglasio bih da smo upravo iz te saradnje i tog poverenja, imali priliku da budemo u obezbeđenju podpredsednika SAD Džozefa Bajdena kada je dolazio u Srbiju 2009. Bili smo tu i kada je dolazila državna sekretarka SAD Hilari Klinton, godinu dana kasnije. Brinuli smo o bezbednosti čuvenog američkog glumca Kevina Kostnera, tokom njegovog boravka u našem glavnom gradu i višemesečnog snimanja filma. Sve su to činjenice koje dovoljno govore, da smo tim na koji mogu da se oslone i računaju veliki državnici i svetski poznata imena – zaključuje šef D tima.

Široka specijalnost

D timu Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije povereni su složeni zadaci. To su obezbeđivanje objekata kojima preti opasnost od terorističkog napada, obezbeđivanje važnih ličnosti i rad na vozilima i oruđima za podršku.
– Mi smo tu da zaštitimo važne ličnosti i objekte kojima preti opasnot od terorističkog napada. Specijalizovani smo da rukujemo oružjima i vozilima za podršku, koja služe za izvršavanje ostalih namenskih zadataka kao što su borba protiv terorizma, rešavanje talačkih situacija, barikadiranje, hapšenje opasnih kriminalaca i kriminalnih grupa i intervencije u situacijama kada se očekuje pružanje otpora upotrebom vatrenog oružja – otkriva nam prvi čovek D tima.

Silovita podrška

Kako bi se svaki povereni zadatak izvršio profesionalno, brzo i savršeno precizno, pripadnici D tima, raspolažu odličnim specijalizovanim vozilima. Za eskort se koriste blindirani džipovi Mercedes G klase, a tu su za složenije i zahtevnije zadatke blindirana vozila Land Rover Defender, koja su ojačana zaštitnim pancirnim pločama, koje štite od puščane municije. Oni su naoružani teškim mitraljezom Browning kalibra 12,7 mm (.50 BMG), teškim “Zastavinim” mitraljezom kalibra 12,7×109 mm mitraljezom M84 kalibra 7,62x54R.

V. Kaćurić
I. Žalac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još