Šamar velikom „Glocku“

Jednostavno, moto „Imroving perfection“ (unapređeno savršenstvo) je rukavica u lice austrijskoj kompaniji, koja već par decenija koristi geslo „Glock perfection“. Česi su u maniru „loših momaka“ i tokom medijske konferencije koristili brojne asocijacije na konkurentski pištolj, što svakako nije džentlmenski iako garantuje publicitet, a to i jeste svrha marketinga, zar ne? Mi ćemo pokušati da vam prenesemo naše utiske o novom pištolju…

Među ljubiteljima pištolja koji su striktno opredeljeni za klasične modele ili savremene „plastikance“, već dugo se vodi rovovski rat oko prednosti i nedostataka omiljenog oružja. Potežu se najraznovrsniji argumenti, a „klasičari“ su skloni pričama o pištolju izvučenom iz pepela zgarišta i komičnim paralelama sa urbanom legendom o „trabantu“ koji su navodno pojele svinje.

Agresivna reklamna kampanja

Uprkos tome, svaki proizvođač koji nešto znači u svetu oružja do sada je već ponudio svoju verziju Glocka, odnosno velikokalibarskog pištolja sa polimerskim ramom, dvorednim okvirom i unutrašnjim udaračem umesto spoljašnjeg oroza. To su učinili SIG, „Heckler und Koch“, „Steyr“, „Springfield“, „Smith & Wesson“, „Beretta“, FN, „Taurus“, „Ruger“, „Walther“ i brojni turski proizvođači“. Skoro svi osim „Češke Zbrojovke“ čije pištolje koriste neki od najboljih svetskih IPSC strelaca što je bio finalni argument za zagovornike „heavy metala“. Sve do ove godine. Jer, tokom sajma IWA u Nirnbergu, „Zbrojovka“ je potvrdila svoj prelazak na „mračnu stranu“ i u Evropi premijerno predstavila svoj novi polimerski pištolj označen kao P-10C.
Sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na direktne konkurente, češki proizvođač je intenzivno radio na razvoju pouzdanog pištolja u isto vreme osmišljavajući agresivnu marketinšku kampanju u kojoj nema mesta za dilemu ko predstavlja primarnu metu. Jednostavno, moto „Imroving perfection“ (unapređeno savršenstvo) je rukavica u lice austrijskoj kompaniji, koja već par decenija koristi geslo „Glock perfection“. Naravno, u slučaju da dođe do suđenja, čitava armija advokata je spremna da se zakune kako se taj moto odnosi isključivo na „Zbrojovkine“ modele, ali cilj je ostvaren. Česi su dosledno maniru „loših momaka“ i tokom medijske konferencije koristili brojne asocijacije na austrijski pištolj što svakako nije džentlmenski mada garantuje publicitet, a to i jeste svrha marketinga, zar ne? Mi ćemo pokušati da vam prenesemo naše utiske o novom pištolju.

Džoker iz Uherskog Broda

ČZ P-10C jeste novitet, ali svakako nije prvenac, jer „Zbrojovka“ je još 1995. godine promovisala model ČZ-100 sa polimerskim ramom i DAO okidačem. Konstrukcija tog modela je predstavljala izlet u potpuno novu oblast za češkog proizvođača. Pištolj se nije pokazao kao naročito dobro rešenje i uprkos pokušaju modernizacije sa modelom ČZ-100B čija proizvodnja je ponovo pokrenuta 2000. tržišni uspeh je izostao, a jedina zabeležena službena nabavka bilo je 10 probnih komada za policiju Kazahstana, pa je pištolj polako pao u zaborav. Ovoga puta, razvojni tim iz Uherskog Broda odlučio je da igra na sigurno. Umesto projektovanja novog oružja izabrali su da direktno kopiraju kroz višedecenijsku upotrebu dokazan „Glock“ i usput izmene neke sitnice koje smatraju nedostacima. S obzirom na to da još nije bilo prilike za probu na strelištu, prinuđen sam da novi P-10C „na suvo“ poredim sa njegovim uzorom. Mada baš i nisam ljubitelj „Glocka“, imam solidan staž u korišćenju više njihovih modela, pretežno u kalibru 9 mm Para. Česi su kao polazište uzeli upravo „Glock 19“. Nimalo slučajno, jer to je već nekoliko godina najprodavaniji model, a usvojen je od strane komande specijalnih snaga USSOCOM, britanskog SAS i SRR, kao i brojnih drugih specijalnih formacija širom sveta. Zbog toga je „Zbrojovka“ prvo izbacila kompaktnu verziju pištolja (slovo „C“ u imenu modela je oznaka za Compact).

Dimenzije nisu identične, ali po nekoliko milimetara „tu i tamo“ ne čine drastičnu razliku. Pođimo od polimerskog rama. Na dodir, čini se da „Zbrojovka“ koristi čvršću, kruću plastiku, verovatno sa većim učešćem staklenih vlakana. U aktuelnoj ponudi je crna i zagasito braon boja, a u najavi su zelena i svetlo siva. Tekstura površine rukohvata je vrlo slična sitnim piramidama koje nalazimo kod 4. generacije „Glocka“, ali je za nijansu grublja i subjektivno pruža osećaj sigurnijeg hvata. Osim rukohvata ovako su čekirane i površine rama ispod prednjeg dela navlake koje dolaze u kontakt sa palčevima pri dvoručnom hvatu, što je vrlo praktičan detalj. Sa zadnje strane drške su izmenjivi inserti u tri veličine koji se navlače na „lastin rep“ i osiguravaju poprečnom čivijom. Ugao hvata je vertikalniji u odnosu na „Glock“, ali je zato udubljenje sa prednje strane, ispod štitnika okidača veće i udobnije. U zadnjem delu, prepust na vrhu rukohvata je masivniji, deblji i nije moguće ostvariti onako dubok hvat kao na Glocku, čak ni kao na modelima P-07/09. Posledica je nešto viša osa cevi u odnosu na šaku. Komande su identične, tu je čak i karakteristična polimerska pločica za rasklapanje. Jedino što „Zbrojovka“ ima obostranu polugu ustavljača navlake. Kod „Glocka“, zadnja strana drške je iste dužine kao prednja, dok ČZ P-10C ima dužu zadnju stranu sa dnom okvira koje je utopljeno u siluetu drške. Tih nekoliko milimetara u korenu šake umeju drastično da utiču na ponašanje oružja pri brzoj paljbi, pa ne bih bio iznenađen da se sa P-10C puca brže nego sa G-19. Na prednjem delu je montažna picatinny šina sa samo jednim urezom za postavljanje opreme, što je prilično skromno s obzirom na raspoloživu dužinu.

Nišani opravdali očekivanja

Navlaka je prizmatična, sa masivnim spoljašnjim izvlakačem, u zadnjem delu je uočljiv indikator metka u cevi, a urezi za repetiranje se nalaze i na prednjoj strani. Iako su ivice navlake u prednjem delu oborene pod 45 stepeni sa dve izdužene trouglaste površine, ravna, široka gornja strana olakšava brzo nišanjenje. Takođe, niskoprofilni široki nišani sa izvanrednom slikom i tri svelte tačke identični su onima za takmičarskog modela „Shadow 2“, što dovoljno govori o kvalitetu rešenja. Za razliku od modela iz serije 75, kod ČZ P-10C navlaka se kreće sa spoljašnje strane rama, po četiri čelične vođice ulivene u polimer. Od polimera je i vođica povratne opruge koja je (očekivano), kao kod „Glocka“ izrađena od trake pravougaonog preseka. Ipak, pri povlačenju navlake deluje primetno mekše. Izuzev na premium modelima, „Zbrojovka“ nije previše pažnje poklanjala finalnoj obradi delova koji se ne vide. Kod novog pištolja ni detaljnim pregledom unutrašnjosti navlake nećete pronaći tragove CNC glodalice na kojoj je izrađena.

Cev, iako iste dužine osetno je masivnija u odnosu na „Glock“, unutrašnjost umesto poligona ima šest klasičnih žlebova, a primetno su veće i dimenzije prizmatično oblikovanog ležišta metka kojim se cev bravi u otvoru za izbacivanje čaura. Metak je u ležištu smešten dublje, pa je donji deo čaure bolje podržan. Ovo može biti od značaja za reloadere koji sami pune municiju. Naime, kod „Glocka“ je na čaurama sa tanjim zidom prisutna pojava tzv. Glock osmeha, odnosno blagog ispupčenja polumesečastog oblika iznad dna čaure prouzrokovanog istezanjem materijala pod pritiskom gasova sa unutrašnje strane.

Pomak kod okidanja

Okviri su metalni, sa donosačem izrađenim od polimera jarkonarandžaste boje koja se lako uočava kroz otvore za brojanje municije sa zadnje strane. Dno je od relativno debelog polimera, pa ni pad punog okvira na tvrdu podlogu ne bi trebalo da predstavlja problem. Još jedan detalj je zanimljiv. Naime, po opaljenju poslednjeg metka navlaka pištolja ostaje u zadnjem položaju i kada ubacite pun okvir otpustite polugu ustavljača navlake koja ubaci novi metak u cev. Tako je i kod P-10C, ali ako to uradite dovoljno energično, tako što udarite okvir odozdo, navlaka će sama krenuti unapred i napuniti cev. U „Zbrojovci“ kažu da je to namerno urađeno da bi se ubrzao proces prepunjavanja, ali ja lično se osećam sigurnije kada se to desi angažovanjem odgovarajuće komande. Ovakvo rešenje ipak nosi određenu dozu rizika za većinu strelaca.

Možda najveći pomak u odnosu na „Glock“, „Zbrojovka“ pokazuje kod okidanja. Realno, napraviti bolje okidanje od onoga kod „Glocka“ nije nikakav podvig i kod P-10C, to je urađeno više nego zadovoljavajuće. Iako nije u potpunosti eliminisan škriputav hod osetno je manja sila, kraći put okidača, bolji reset koji se bez problema oseti. Ipak, uz sve nabrojane prednosti treba imati na umu jednu činjenicu – „Glock“ je svoju legendarnu reputaciju izgradio pre svega na izuzetnoj pouzdanosti. Nisu njihovi inženjeri baš toliko neuki da naprave udobniji okidač.

Da li je rival uzdrman?

U neformalnom razgovoru, to mi je potvrdio i jedan član „Zbrojovkinog“ tima rekavši da je austrijski pištolj tokom uporednog testiranja imao manji broj zastoja izazvanih neopaljenjem metka. Mada nisam dobio egzaktne brojke, ovo barem za sada, smatram značajnim podatkom i sasvim dovoljnim razlogom da se istolerišu neke nesavršenosti.
Ko je u prednosti? Bez izlaska na strelište jako je nezahvalno pričati o tome. Ipak, ako se neki pištolj u današnje vreme prodaje u celom svetu i za više od tri decenije beleži samo kozmetičke izmene, a onda ga jedna od najvećih kompanija sa takođe vrlo uspešnim modelima praktično iskopira – to je, u nedostatku odgovarajućeg termina laskavo. „Zbrojovka“ vuče promišljene poteze i sigurno je napravila dobar pištolj. Ali, da li je uz sva poboljšanja i nižu cenu dovoljno dobar da uzdrma poziciju „Glocka“ pokazaće vreme.

tekst i foto: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još