Švajcarska tiha evolucija

Model P-226 javlja se u preko dvadeset verzija! Najnoviji P-226 LDC ipak nudi nešto više od novosti na polju površinske zaštite

Posetioci štanda sa pištoljima „SIG-Sauera“ na sajmu IWA 2014. uglavnom su bili fokusirani na novu seriju P-320 sa polimerskim ramom i izloženi prototip P-227 u kalibru .45 ACP, pa su izmene na drugim modelima, uglavnom ocenjene kao „kozmetika“. Pri prvom susretu sa modelom P-226 LDC i ja sam greškom permutujući slova, pomislio da je reč samo o drugačijem, otpornijem finišu nazvanom DLC (Diamond Like Coating). Tek kada mi je predstavnik Kompanije, u razgovoru skrenuo pažnju na ovaj model, detaljnije sam ga pogledao. U svoju odbranu jedino što mogu reći je da SIG zaista ima ogromnu i raznovrsnu ponudu pištolja, tako da se samo model P-226 javlja u preko dvadeset verzija! Najnoviji P-226 LDC ipak nudi nešto više od novosti na polju površinske zaštite.

Nekoliko noviteta

Skraćenica LDC dolazi od pojma Long Dust Cover, koji označava da se ram oružja pruža celom dužinom navlake, sve do usta cevi. Time je silueta pištolja donekle izmenjena, ali osnova je i dalje onaj isti model koji je proslavio Kompaniju, kao najbolji borbeni pištolj u zadnjim decenijama 20. veka. Novi P-226 LDC zamišljen je, pre svega, kao sportsko oružje i našao se na production gun listi IPSC organizacije, čak i pre nego što je ponuđen kupcima u maju ove godine. To, svakako, nije prvi pištolj iz ove serije, koji je namenski razvijen za sportske strelce, ali donosi nekoliko noviteta u odnosu na svoje prethodnike.

Ovaj produženi ram izrađen je glodanjem od čeličnog otkivka, što je modelu P-226 LDC donelo ukupnu masu od 1.230 grama (bez municije u okviru kapaciteta 17 metaka), za oko 30 grama više od super-sportskog X-Five, koji takođe ima čelični ram i 15 mm dužu navlaku i cev. Naravno, na donjem delu rama postoji Picatinny šina za montažu kojekakve opreme, ali za sportske strelce najbitnije je pomeranje težišta pištolja unapred, što uz dodatak mase, znači manji vertikalni odskok cevi po opaljenju i lakšu kontrolu oružja, kod brzog sleda hitaca na dugačkim stejdževima. Brojni ljubitelji „SIG-Sauera“ i „Češke Zbrojovke“ odmah su počeli vatrene internet diskusije, o tome da li je P-226 LDC bolji od Shadowa, ne čekajući da ih uporede na vatrenoj liniji. Iako stvari nisu tako jednostavne, jer Shadow zahvaljujući činjenici da je navlaka smeštena unutar rama, ima manju masu pokretnih delova u odnosu na P-226 LDC, što joj daje izvesnu prednost. Svejedno, SIG je za 140 grama teži, ali ima još jedan adut koji se krije iza skraćenice SRT.

Udarač znatno olakšan

Pomalo sam frustriran tim brojnim, nerazumljivim oznakama, ali ovu treba zapamtiti. Reč je o novom okidačkom DA/SA mehanizmu a SRT stoji za Short Reser Trigger – ekstremno kratak povratni put okidača nakon opaljenja. Kod SRT sistema on iznosi samo 1,2 mm, što je kraće nego kod većine SA okidača, čak i na takmičarskom oružju. Upravo ova odlika može biti presudna za brzu paljbu, a time i za učinak strelca u disciplinama kao što su IPSC, IDPA ili PPC. Pritom, okidač ima podesiv trigger stopper i standardnu SA silu na oko 1.600 g, koja se može smanjiti do 1.340 g. Okidanje u DA režimu je prihvatljivih 4.500 grama. Ali, sila i hod okidača nisu jedini kvalitet. Zahvaljujući skeletoidnoj konstrukciji udarač je značajno olakšan pa je vreme okidanja kraće, a takav „odziv“ kumulativno donosi razliku u vremenu koja na kraju meča može biti presudna.

Nišanska slika je takođe veoma dobra. Zadnji nišan je potpuno podesiv po visini i pravcu, a umesto mušice postavljen je Hi-Viz prednji nišan, koji je ustvari oko 20 mm dug komad optičkog vlakna u crvenoj ili zelenoj boji (po izboru). Ova blještava tačka je lako uočljiva i predstavlja odlično rešenje, iako je za precizno gađanje u metu klasična, prizmatična mušica bolji izbor. Preciznost P-226 LDC je očekivano dobra, ali znatno varira od tipa upotrebljene municije. Generalno, više mu odgovaraju punjenja sa težim zrnima pa se veličina grupe od 10 metaka na 25 m, kreće u rasponu od 27 do 74 mm.

Dobitak u svakom slučaju

Od 2010. SIG pištolji povećanog kapaciteta prate standard E2 serije (Enhanced Ergonomics), sa unapređenom ergonomijom koja se ogleda u boljem komforu upotrebe za korisnike sa šakama male i srednje veličine. Manji obim rukohvata, okidač pomeren unazad i produžen prepust tzv. dabrov rep, na zadnjem gornjem delu rama zaista puno doprinose udobnijem hvatu. Svakako, sjajno oružje. Kompanija SIG konstantno radi na postepenom poboljšavanju i usavršavanju modela u ponudi, trudeći se da zadrži dobra rešenja i unapredi ih u skladu sa potrebama ili primedbama korisnika. To je neka vrsta tihe evolucije, kojom se iz postojećih konstrukcija dolazi do maksimuma efikasnosti. Pritom, ovaj model iako namenjen sportskom streljaštvu, zadovoljava sve kriterijume koje mora da ispuni službeno oružje za policiju ili vojsku, od pouzdanosti do bezbednosnih sistema. Naravno da SIG i sa ovim modelom „nišani“ službeno tržište, pa je za očekivati da se P-226 LDC uskoro pojavi u opremi neke formacije, tim pre što njegove osnovne dimenzije odgovaraju stanardnom modelu.

Za ljubitelje klasičnih, čeličnih konstrukcija P-226 LDC predstavlja dobru vest u vremenu kada se svi okreću polimerskim konstrukcijama sa unutrašnjim udaračem. Za konkurenciju, to je podsticaj za dalji napor da se SIG dostigne i prevaziđe. Za korisnike – dobitak u svakom slučaju.

Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još