Švajcarski precizan – nemački jednostavan

Ovaj pištolj, trenutni hit u svetu, pojavio se u prodaji u Srbiji, zahvaljujući firmi „Demax“ iz Beograda. Sa radošću smo dočekali priliku da testiramo ovo oružje, koje tako jedinstveno objedinjuje tradicionalno i najmodernije…

Pištolji nastali u saradnji čuvenih firmi SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft), iz Švajcarske i „J.P. Sauer & Sohn“, iz Nemačke (poznata međunarodna korporacija „SIG Sauer Inc.“), današnju ogromnu popularnost, najviše duguju ugledu, koji im je još krajem 20. veka doneo model P-226 u kalibru 9×19 Para, iz 1980. Napravljen je namenski, za konkurs američkih oružanih snaga, kao izbor novog službenog pištolja. Kada 1982, nije usvojen, jer je izabran italijanski model Beretta Mod. 92 F, svojim originalnim dizajnom i vrhunskim, do tada neviđenim kvalitetom, postavio je standarde, koji od tada do danas ovu firmu svrstavaju u sam svetski vrh. Uz nekoliko ranijih i sve mnogobrojne uspešne modele koje je od tada, pa do danas napravio, model P-226 je ostao sinonim za borbene pištolje ove firme. Krasili su ga mnogi detalji, koji do danas predstavljaju standarde kada je borbeno oružje ove vrste u pitanju. Pre svega, jedinstven i veoma uspešan dizajn, izuzetna ergonomija, dobro postavljene dimenzije, originalni, najrasprostranjeniji i najprihvaćeniji sistem bravljenja, dvoredni okvir velikog kapaciteta, klasičan sistem okidanja sa SA/DA bravom, sigurnosni sistemi bez mehaničke kočnice, visoka pouzdanost i preciznost i danas ga čine jednim od najpoželjnijih borbenih pištolja na svetu, čijoj, donekle ograničenoj rasprostranjenosti, na putu stoji samo relativno visoka cena(skoro duplo veća nego za neke konkurentske pištolje).

Svetski hit u Srbiji

Iz ogromnog sveta korisnika borbenih pištolja, dugo je dolazila samo jedna primedba, a to je izbor kalibra (9×19 Para), a najčešće, naravno iz SAD, gde je kalibra .45 ACP apsolutni favorit već više od jednog veka. Poslednjih godina, pojavile su se verzije pištolja P-226 i u kalibrima .40 S&W i .357 SIG, a konačno tokom 2013, posle više od tri decenije od nastanka, proizvedena je varijanta u kalibru .45 ACP, koja je dobila i novu oznaku P-227. Postojala je prototipska verzija pištolja P-221 iz 1993, ali se nikada nije pojavila u serijskoj proizvodnji, što je možda i dobro, jer je i dimenzijama i oblikom bio mnogo inferiorniji, od novog – P -227. Upravo ovaj pištolj, trenutni hit u svetu, pojavio se u prodaji i u Srbiji, zahvaljujući firmi „Demax“ iz Beograda, ekskluzivnom uvozniku oružja „SIG Sauer“. Od četiri varijante koje su trenutno u proizvodnji (Nitroni P-227 Tacops, u punom formatu i Carry i SAS-SIG Anti-Snag u kompakt dimenzijama), ovde je u ponudi osnovna, standardna verzija P-227 Nitron. Naravno sa radošću smo dočekali priliku da testiramo ovo oružje, koje tako jedinstveno u sebi objedinjuje tradicionalno i najmodernije. Najnoviji borbeni pištolj iz američke fabrike u Ipingu (pokrajina Nju Hempšajer), isporučuje se u lepom plastičnom koferu, sa rezervnim okvirom (naša zamerka je što uz njega ide samo jedan rezervni), sajlom za zaključavanje i brdom uputstava i garancija. Već na prvi pogled, prepoznatljiva je njegova klasična silueta i poznata, proverena konstrukcija. Ali bez zavaravanja, u pitanju je sasvim novo i nešto drugačije oružje, na kome su mnoga rešenja prvi put viđena.

Kada se pojavio SIG Sauer P-226 je bio tipičan predstavnik borbenog pištolja tog perioda, napravljen tadašnjom najmodernijom tehnologijom, sa čeličnom navlakom postavljenom na ram od aluminijumske legure. Bio je izrađen skupom i preciznom mašinskom obradom metalnih otkivaka i pažljivo uklopljen, do zadnjeg detalja. S druge strane, njegov karakteristični oblik i balans, do danas su ostali neprevaziđeni primer klasičnog dizajna, po kome su se ostali cenili. Ista tehnologija i dizajn koriste se u proizvodnji novog modela P-227. Model P-227 ima mašinski izrađenu navlaku, od prvoklasnog nerđajućeg čelika, potpuno istog oblika i dimenzija kao i kod P-226. Ima bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, poznatim upravo kao sigova brava (proširenim blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakterišu apsolutno tačan ciklus i pouzdan rad mehanike, uz vrhunsku preciznost. Ipak, baš ovde se krije razlika ova dva modela. Kod Sigove brave (kod skoro svih modela na tržištu), gornja strana navlake je izravnana sa blokom cevi, kada je zabravljena u navlaci, što korisniku uz najletimičniji pogled, signalizira da je sa oružjem sve u redu i da je ciklus kompletno završen. Kod novog modela P-227, gornja strana navlake nije izravnana sa gornjom stranom cevi, ni sa prednje ni sa zadnje strane (već blago izdignuta i neznatno zaobljena), pa cev leži upušteno na dole za tri milimetra. To znatno otežava vizuelnu kontrolu. Zato ovo oružje traži privikavanje, dok to ne prestane da vam smeta. Model P-227 koristi standardne čelične okvire (italijanske firme „Mec-Gar“, koji danas važe za najbolje na tržištu), kapaciteta od 10 metaka u kalibru .45 ACP, ili produžene (sa plastičnim poklopcem-dnom), kapaciteta 14 metaka.

Konstrukcioni uspeh firme „SIG Sauer“ je, da su veći okvir (uslovljen većom dužinom i debljinom metka .45 ACP), uspeli da smeste u ram istih dimenzija, kao kod onog na modelu P-226. To je, pre svega, postignuto prorezivanjem unutrašnje strane rukohvata do maksimalnog otanjenja bočnih stranica, ali njegova čvrstina uprkos tome nije narušena. Ustupak očuvanju dimenzija su i ultratanke jednodelne grubo, ali sitno ohrapavljene plastične korice, koje se preko rama navlače sa zadnje strane (tek tako formirajući dršku punog oblika) i fiksiraju sa četiri plastična ispusta u odgovarajuće otvore na ramu. Opšte karakteristike ovog i modela koji je poslužio kao uzor uglavnom su poznate. Naša radoznalost išla je u pravcu provera preciznosti, kontrole i komfora, odnosno opšta upotrebljivost novog modela, pa ćemo neke detalje ove poznate konstrukcije samo usput naglasiti…

Vrhunski oblikovana drška

Ravna, klasična navlaka, smeštena je na ram od kovane legure aluminijuma za avio-industriju, sa Mil.Std. Picatinny šinom M-1913. Osim šine, veće izmene na ramu, nisu vidljive i karakteriše ga, agresivno čekiranje rukohvata i veliki i širok branik obarača, uz vrhunski oblikovanu dršku, koja se lako kontroliše. Drška je nešto zaobljenija nego kod P-226, ali to je vidljivo samo posle pažljivog zagledanja, dok u komforu hvata nema zamerki. Ni komande ovog oružja ne donose ništa novo, a postavljene su u uobičajenom rasporedu, sa polugom za rasklapanje sa leve strane u ramu i unazad povučenom polugom kočnice navlake iza nje. Uz prednju gornju ivicu leve korice, postavljena je poluga dekokera, kao i kod uzornog modela. Dugme utvrđivača okvira se može prepakovati i na suprotnu stranu. Pištolj koristi klasičan spoljašnji udarač, sa dobro profilisanim i komfornim, zaobljenim, fino radlovanim repom. Jedini sistem obezbeđenja ovog pištolja, osim dekokera, je sigurnosni blok oko udarne igle (posebna poluga ga podiže i oslobađa slobodan prolazak igle, tek kada je obarač povučen do kraja).

Sa ukupnom dužinom od 196 mm, masom od 870 g (bez okvira), visinom od 140 mm, najvećom ukupnom širinom od 38 mm (samo preko poluge dekokera, a preko navlake je širok 30 mm) i cevi od 112 mm, dimenzije ovog oružja u punom formatu, zaista su pažljivo odmerene. One predstavljaju dobar kompromis komforu u korišćenju i lakoći nošenja, što je jako bitno za model, koji kao P-227 ima ambicije i namenu glavnog borbenog oružja. Sledeće što kod modela P-227 morate da primetite je odličan balans. Prijatna težina centra mase, nalazi se jedva malo pomerena u prednji deo ka cevi, ali bez osećaja da cev „tone“. Nema bitnog narušavanja balansa kod praznog, u odnosu na puno oružje. Naravno, do zadnjeg detalja je izrađen pažljivo i tačno i odlično uklopljen. Ništa na njemu ne zvecka i ne klepeće, pa korisnik ima utisak „da je napravljen iz komada“. Finiš je odličan, bez oštrih ivica. Pri rukovanju, punjenju i pražnjenju, reaguje precizno na svaki pokret, a sve na njemu radi meko i glatko, odmah zadobijajući poverenje korisnika. Nemački jednostavno i švajcarski precizno, ovaj pištolj radi sve što od njega zahtevate. Drška daje izrazit osećaj komfora, a navlaka ima logičan ugao prema rukohvatu, pa ga je lako i prirodno ispružiti prema meti, a da se pri tome nišani sami pojave ispred očiju.

Velika preglednost nišana

Nišani modela P-227 su osnovni ali odlični, niski, borbeni, sa tri bele tačke (opcionalno se mogu postaviti i skuplji Siglite Night Sights sa svetlećim tricijumskim tačkama), što daje odličnu, sasvim jasnu nišansku sliku, uprkos nešto kraćoj nišanskoj liniji od samo 168 mm. Sve ostavlja utisak, ozbiljnog, borbenog oružja, koje se lako i prirodno koristi. Prihvatljiva masa, dostupne komande i ugodna popunjenost ruku, uz dobro osmišljen ugao drške u odnosu na cev, odmah vas moraju osvojiti i to tako neosetno, da ne možete tačno ni da definišete, zašto vam se baš ovo oružje tako dopada dok ga držite u rukama. Odnos poverenja razvija se odmah. S druge strane, u preciznost samog oružja, ne treba sumnjati ni malo. Lično, koliko god gađao sa oružjima kalibra .45 ACP, nikada neću prestati da budem impresioniran ovim metkom. Mukli, snažni i duboki pucanj, sa dugim, ali nekako mekim impulsom, sjajan su doživljaj. Potpuno jedinstveno, bez obzira na oružje iz koga se koristi. S druge strane, za brzo i precizno gađanje, traži mnogo vežbe, kod onih koji su (kao mi Evropljani), uglavnom priviknuti na laki, oštri i reski 9 mm Para. Ipak, iako polako leti (tako da na nešto većim daljinama osetite protok vremena od opaljenja do njegovog dolaska na cilj), vrlo je precizan i potpuno uliva poverenje korisniku. Upravo taj kalibar, sa Sigovim pištoljem P-227, predstavlja posebnu priču. Ovaj pištolj zaista lako dopušta pravljenje impresivnih grupa pogodaka. Kada smo se malo potrudili, grupe su nam se kretale oko 40-55 mm na 25 metara, što je jako dobro za bilo koje standardno borbeno oružje ove vrste. Na situaciono postavljenim metama, za simulaciju borbenog gađanja, model P-227 je odmah pokazao da svojim korisnicima pruža, pre svega, sjajnu kontrolu. Jedina ozbiljnija zamerka, novijim verzijama linije pištolja iz serije P-220 (u koje se još ubrajaju P-226 i P-227), mogao bi da bude malo tanji i samim tim više unazad postavljen obarač novog tipa. Neznatno deblja drška kod P-227 (sa obimom povećanim za 6 mm), kod ovog modela to dovodi u ravnotežu. Okidanje je za evropski ukus malo tvrđe podešeno, sa silom od oko 2.600 daN u SA i oko 4.800 daN u DA režimu, ali je glatko i odsečno, pa smo se prilično brzo „sprijateljili“.

Posebnu prednost ovom pištolju daje upravo velika preglednost nišana i navlake pri prelaženju sa jedne na drugu metu, pa nije bio problem da se prilično lako plasiraju po dva pogotka u A (centralnu) zonu, bez obzira na njihovu udaljenost. Sa metkom kalibra .45 ACP, te rupe na metama deluju jako uverljivo. Upravo ovako očekujete da radi jedno borbeno oružje i ni malo ne grešite. Kod P-227 je sve lako i komforno, kako se i očekuje od pištolja koji predstavlja vodeću liniju renomiranog proizvođača. Jednostavno, ovaj pištolj izgleda i radi odlično. Jedina njegova karakteristika koja se ne može smatrati baš idealnom je cena od nešto preko 1.200 evra kod nas. Ruku na srce vredi svaki evro!

Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još