Borbene operacije

U okviru aktivne faze združene taktičke vežbe „Vihor 2024“, jedinice Kopnene vojske realizuju intenzivne vežbovne aktivnosti na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije.  Angažovane kopnene snage Vojske Srbije su prethodno izvršile marševanje do vežbovnih prostorija, uz premeštanje komandnih mesta i vatrenih položaja, realizujući pritom taktičke zadatke u pokretu.

Tokom ovog dela vežbe, u fokusu je realizacija kombinovane obuke i gađanja iz naoružanja pešadije i oklopnih jedinica, u pripremi za združena taktička uvežbavanja i taktičke vežbe sa bojevim gađanjima koje ih u nastavku očekuju.  Na poligonima „Pešter“, „Pasuljanske livade“ i „Međa“ dejstvovano iz tenkova, borbenih vozila pešadije, novouvedenih oklopnih borbenih vozila, protivoklopnih sistema, minobacača, automatskih bacača granata i različitog streljačkog naoružanja.

U vežbovne aktivnosti je uključen i deo rezervnog sastava Vojske Srbije, a podršku borbenim jedinicama pružaju pripadnici opštih i logističkih službi, koji obezbeđuju neprekidnost veze, transport, ishranu, popunu ubojnim sredstvima, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.
Na vežbi „Vihor 2024“, koja se realizuje do 21. aprila, učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente Vojske Srbije, a cilj je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još