Dronovi u fokusu

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, obišao je Vojnotehnički institut gde se sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Republike Srbije i upoznao se sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta.


Predsednik Vučić, prilikom obilaska VTI, posebno se osvrnuo na prototipove dronova kamikaza. Tom prilikom, predsedniku je predstavljeno više modela dronova koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron „Komarac“.

– Cilj je da imamo 5.000 dronova „Komarac“ – istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom postet VTI dodajući da valjevski „Krušik“ radi bojeve glave za dronove.

On je ukazao i na značaj bespilotne letelice „Vrabac“, namenjenoj za izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara, a predsednika su, takođe, upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice „Pegaz“ koja je ušla u naoružanje Vojske Srbije.


U okviru taktičko tehničkog zbora, na VTI izloženi su bili borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije. Među njima su i bespilotne letelice i dronovi, borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“, MRAP, oklopni transporter BOV OT 4×4, modernizovana borbena vozila pešadije BVP AB1, kao i hibridni artiljerijsko-raketni protivavionski sistem. Prikazano je i streljačko naoružanje – automati, pištolji, snajperi i puške, kao i sredstva ratne tehnike – tenkovi M-84 AS 2, samohodne haubice 125 mm „Nora B-52“, PASARS, lanser višecevni modularni „Tamnava“ i  digitalizovani i modularni OGANj.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još