Ruag Ammunition

Neke stvari nam zaista nisu jasne. Nama savetuju da je „spas“ u malim i srednjim preduzećima, a kod „njih“ se i najveći udružuju, stvarajući holdinge gigantskih razmera. Evo primera za to iz naše, oružarske branše: nema nijednog poznavaoca oružja, vojnika, policajca, lovca ili sportskog strelca, koji nije čuo za slavne fabrike municije „RWS“, „Rottweil“, „Sintox“, „Geco“ (Nemačka), „Norma (Švedska), „Hirtenberger Ag“ (Austrija) „Swiss P“ i „Swiss Match“ (Švajcarska). Sve su već decenijama u samom vrhu proizvođača municije, kako po obimu proizvodnje, tako i po kvalitetu proizvoda. E, zamislite sada, svi ti velikani udružuju se u firmu „Ruag Ammotec“, koja je samo deo ogromnog holdinga „Ruag“.
Sedište „Ruag“ holdinga je u švajcarskom Bernu, a u sastavu ima „Ruag Aerospace“, „Ruag Ammotec“, „Ruag Components“, „Ruag Electronics“ i „Ruag Land Systems“.
Za nas je najinteresantniji „Ruag Ammotec“ nastao 2002. Već 2003. prišao mu je i austrijski „Hirtenberger“. Pored baznih firmi u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, postoje, kooperanti u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. „Ruag Ammotec“ danas je najveći koncern za izradu municije u svetu. S obzirom da je, praktično, nemoguće predstaviti sve njihove proizvode na ovako malom prostoru, uzećemo od „svega po malo“, kako bismo sagledali veličinu i tehnološku moć „Ruaga“.
Najsavremenija ekološka municija
Municija za pištolje i automate. Zahtev policijskih oružanih formacija za pištoljskom municijom povećane zaustavne moći, koji je za posledicu imao razvoj novih kalibara (.40 SW, .357 SIG), vojska nikada nije pratila. Za njih je primarni kalibar za pištolje i automate, oduvek bio: 9 mm Para, 9×19, 9 mm Luger (ili kako mi volimo da kažemo „duga devetka“).
Današnji „Ruagov“ hit u izradi municije 9 mm Para, je takozvana „zelena“ ili ekološka municija, koja ne sadrži toksične elemente (u koje se prvenstveno ubrajaju olovo i živa). Primenjena je najsavremenija „Sintox“ inicijalna kapisla, koja apsolutno ne sadrži ni olovo, ni živu. Takođe, zrno više nema olovno jezgro, presvučeno tombakom: novo zrno sastoji se od dve različite legure bakra i cinka (Cu/Zn alloy). Izbegnut je skupoceni volfram (tungsten) i s obzirom da nema opasnih, olovnih i živinih oksida, obuka bez problema može da se izvodi i na zatvorenim strelištima. Pritom je municija Ruag 9 mm Luger Sintox Self jednako precizna i ubitačna. Reč „self“ u nazivu metka je skraćenica od „Save Environment Lead Free“, što u prevodu znači: čuvar okoline bez olova.
Na istim principima nastala je i municija 9 mm Luger Sintox Penetrator, sem što zrno ovde ima punu spoljašnju košuljicu, izrađenu od nove, tvrde legure kalaja. Ovaj tip metka besprekorno radi u svim poluautomatskim i automatskim oružjima, ali ima i znatno veću probojnost od klasičnih zrna FMJ (Full Metal Jackets) sa punom, metalnom košuljicom. „Ruag“ garantuje da 9 mm Luger Sintox Penetrator, sigurno probija sve vidove zaštite, svrstane u klasi I.
Naravno, gigant „Ruag“ proizvodi i klasičnu municiju 9 mm Luger FMJ, uz obavezno korišćenje „Sintox“ kapisle. Ona nosi naziv 9 mm Luger Sintox Ball. To je i najviše proizvođena i korišćena municija, u ovom kalibru. Košuljica od tombaka i olovno jezgro još uvek su najčešći detalji pištoljskog metka.
I na kraju, za trening, „Ruag“ je razvio posebnu municiju 9 mm Luger Sintox Plastic Blank, niske cene, koja takođe ne zagađuje životnu sredinu. I ova municija sasvim pouzdano radi i u pištoljima i automatima.
Probojna dalekometna zrna
Puščana i snajperska municija. Kako je puščana municija u zemljama članicama NATO standardizovana na dva kalibra: 5,56×45 (.223 Rem.) i 7,62×51 (.308 Win.) i „Ruag“ je uložio veliki napor, u izradi više tipova ove municije visokog kvaliteta. Za jurišne puške kalibra 5,56×45, „Ruag“ proizvodi municiju opremljenu „Sintox“ kapislom, pri čijem paljenju u atmosferu se emituje minimum štetnih produkata sagorevanja. Tom municijom snabdevene su mnoge evropske (NATO) armije, ali i vojske bliskoistočnih i azijskih zemalja. Postoji standardna, traserska, vežbovna, i municija koja se radi po posebnom zahtevu.
Za nas je najinteresantnija municija 7,62×51 (.308 Win.). Jer, poslednjih godina sve češće se organizuju takmičenja u gađanju dalekih ciljeva (Long range shooting). Većina pušaka na tim takmičenjima baš su kalibra 7,62×51. „Ruag“, odnosno „Swiss P“ nudi nam u kalibru .308, municiju tipa Ball, Target, Armour Piercing i Tactical.
Target je namenjena snajperski i dalekometnim gađanjima, uz maksimalnu pažnju na izbalansiranost zrna i poštovanje zacrtanih, balističkih karakteristika. Grupe ovih snajperskih zrna na daljinama od 100 m, retko prelaze 20 mm.
Armour Piercing, zahvaljujući zrnu tvrdog jezgra, lako probija većinu ličnih, zaštitnih sredstava. Tvrdo jezgro izrađeno je od volfram karbida (tungstrem carbide) i na velikim daljinama probija zaštitne prsluke, armirana stakla i oklopljene automobile.
Međutim, teško zrno u kalibru 12,7×99 (.50 BMG) Swiss P Penetrator sa tvrdim čeličnim jezgrom, probija i zidove zgrada, bunkera, laka oklopna vozila i transportere, uz vrhunsku preciznost, na ekstremno velikim daljinama. Zaista, od teških dalekometnih 12,7 pušaka (kao što je „Zastavina“ Crna strela ili proslavljeni Barett), još ne postoji adekvatna telesna zaštita. I tu „Ruag“ daje svoj puni doprinos.
Ali, nasuprot ogromnom 12,7 mm, „Ruag“ ne zapostavlja ni novu PDW (Personal Defence Weapon) municiju malenog 4,6×30 kalibra. Ova municija namenjena oružjima za ličnu bezbednost vojnika, koji ne učestvuju direktno u prvim borbenim redovima, radi se u tri tipa: 4,6×30 Classic FMJ Sintox Ball, 4,6×30 Green FMJ Sintox Ball i probojni 4,6×30 Sintox Penetrator. Razlikuje ih boja zrna, koja može da bude crna, (Penetrator), srebrnasta (Green – ekološka) ili zlatno-žuta (Classic FMJ). Svi su, naravno, snabdeveni ekološkom „Sintox“ kapislom. I maleni 4,6×30 Penetrator probija sve klasične kevlar zaštite.
Najbolje ručne bombe
Podcevne granate i ručne bombe. Već znamo da je savremeni ratnik, obavezno opremljen puškom koja ima podcevni bacač granata. Ručne bombe bile su „hit“ početkom 20. veka i Prvog svetskog rata. Podcevni bacač je izum kraja veka. Razorni efekti ručne bombe i podcevne granate slični su, ali je daleko preciznije, dalekometnije i po vojnika bezopasnije, delovanje podcevnim bacačem.
Gigant „Ruag“ tu ima više proizvoda. Podcevna granata Ruag 40×46 LV Rifle Grenade, ima mogućnost visokokapacitetnog fragmentiranja. Ona dejstvuje velikim brojem ubitačnih fragmenata i to u svim ravnima, praktično pod 360°. Apsolutno je pouzdana i može da se ispaljuje pod najrazličitijim uglovima. Postoji više tipova ovih granata, uključujući vežbovne i neletalne (nesmrtonosne), koje su više namenjene policijskim dejstvima. Ovaj segment „Ruag“ će intenzivno da razvija i u budućnosti, jer je sve više vojski, koji ovaj vid naoružanja uvode u svoje redove.
„Ruagove“ ručne bombe britanska vojska proglasila je najboljim na svetu. Međutim, radilo se o starijem tipu, opremljenom samo fragmentirajućom košuljicom. Današnji „Ruagov“ novi model, nosi naziv Pearl (biser) i ima modularnu konstrukciju. Šta to u ovom slučaju znači?
Ručna bomba ima spolja vrlo otpornu košuljicu, debljine 2 mm. U trenutku eksplozije, košuljica fragmentira na vrlo sitne, ubojite deliće. Međutim, ispod košuljice nalazi se više od hiljadu čeličnih kuglica, koje opasuju ceo omotač eksplozivnog punjenja. U trenutku eksplozije, čak 60 procenata više ubojitih kuglica i fragmenata, kreće ogromnom brzinom. Sa 25% manjom masom, „Ruag“ je dobio skoro dvostruko ubojitiju ručnu bombu, od svih drugih proizvođača na tržištu. Pearl se, pored ove ubojite, pravi i u trenažnoj školskoj, trenažnoj sa eksplozijom i ograničenoj bojevoj verziji. Razvojni biroi u „Ruagu“ izgleda rade danonoćno.
Ovim tekstom, koji nije baš „ni lovački, ni sportski“, približili smo vam jednog od najvećih udruženih proizvođača municije, koji će manjim i nezavisnim proizvođačima nametnuti tako surovu trku na tržištu municije, da će i sam njihov opstanak da bude doveden u pitanje.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još