Taktička i vatrena obuka


U pešadijskim bataljonima iz sastava brigada kopnene vojske u toku je završna faza obuke vojnika roda pešadije koji su dobrovoljno služenje vojnog roka započeli u septembru prošle godine.


Vojnici se u ovom periodu obučavanja osposobljavaju za realizaciju kolektivnih zadataka u pešadijskim jedinicama, nakon što su uspešno prošli tromesečno individualno obučavanje u centrima Komande za obuku.

U skladu sa programom obučavanja, na poligonima se praktično uvežbavaju taktičke radnje i postupci u odbrani i napadu, uz upotrebu oklopnih borbenih vozila „lazar 3“, i realizuju gađanja iz pešadijskog naoružanja. Osim taktičke i vatrene obuke, vojnici svakodnevno imaju i fizičku obuku i aktivno učestvuju u realizaciji redovnih aktivnosti jedinica.

Cilj je da se po završetku obuke dobiju samouvereni i disciplinovani vojnici koji ispunjavaju zahtevane standarde obučenosti i psihofizičke sposobnosti i poseduju kvalitete da prežive na bojnom polju i izvrše vojničke zadatke u okviru odeljenja, posade ili tima.


I ova generacija vojnika pokazuje izuzetno zalaganje i visoku motivaciju na obuci i u realizaciji svih drugih zadataka, a deo njih će odmah po završetku vojnog roka stupiti u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, budući da su za to već izrazili želju i prošli proces selekcije.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još