Udarna snaga Srbije


Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, realizovana je redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije.

Cilj ove aktivnosti, koja obuhvata taktička uvežbavanja, obuku u veranju i ronjenju, bojeva gađanja i preživljavanje u prirodi, je očuvanje i dalje unapređenje obučenosti i visokog nivoa borbene gotovosti ove jedinice Vojske Srbije, kao i upoznavanje terena i sagledavanje mogućnosti za izvođenje specijalnih dejstava.

Za potrebe obuke, borbeni timovi su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO, da bi potom na nepoznatom i teško prohodnom terenu u pokretu rešavali taktičke i vatrene zadatke, pritom se oslanjajući na samostalnu ishranu u prirodi.


Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, te savlađivanje vodenih prepreka i vertikalnih prepreka na kopnu. Deo jedinice je uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom, a višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz savremenog naoružanja specijalnih jedinica i sredstava podrške.

Tokom kompletnog procesa obučavanja vršena je provera i ocenjivanje kolektivne obučenosti borbenih timova, a rezultati potvrđuju vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, njihovu jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske Srbije u službi očuvanja mira i slobode.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još