Austrijski mališan velikog potencijala

U „Glocku“ veruju da će novi pištolj biti prodat u više od million primeraka! Ovo je cifra koja se graniči sa fantazijom, ali „Glock“ je odlično pozicionirana kompanija u svetskim okvirima i rezultati iz proteklih decenija daju im razlog za samopouzdanje

Prošle godine, uz medijsku pompu kompanija „Glock“ predstavila je svoj prvi kompaktni pištolj sa jednorednim okvirom, namenjen prikrivenom nošenju. Dugo najavljivan i sa nestrpljenjem iščekivan, Model 42 izgleda, ipak nije u potpunosti ispunio očekivanja proizvođača, ali ni dela korisnika koji traže kompaktan pištolj za celodnevno prikriveno nošenje. Za pronalaženje uzroka nije potrebna posebna analiza, jer su specijalizovani časopisi u SAD bili puni nemilosrdnih komentara u stilu, „loša šala iz Glocka“ i „veliko razočarenje malim pištoljem“.

Tipično pakovanje i dve veličine okvira
Tipično pakovanje i dve veličine okvira

Ustvari, Glock 42 je sasvim pristojno oružje, koje se suštinski ne razlikuje od pištolja koji su proslavili kompaniju. Ali, osnovna zamerka američkih kupaca odnosi se na kalibar 9×17 mm Browning Short (kod nas poznat kao kratka devetka). Realno, taj metak je sasvim dovoljan za efikasnu samoodbranu, naročito kada se uzme u obzir format oružja i sa time se slažu mnogi eksperti u ovoj oblasti, ali tržište oružja u SAD ima svoje zakonitosti, a one trenutno nalažu snažan kalibar i kompaktne dimenzije. A zna se – mušterija je uvek u pravu.

Kao stvoren za diskretnu futrolu

Očigledno je da su se ovom maksimom vodili i u „Glocku“ jer su posle samo nekoliko meseci od premijere Modela 42, počeli razvoj novog kompakta sa jednorednim okvirom ali ovoga puta u kalibru 9×19 mm Para, za koji niko ne može reći da je nedovoljno snažan. Iako u konstrukciji novog pištolja ne postoji nijedan element koji se ne javlja u prethodnim modelima, projektovanje oružja je ozbiljan posao i traži mesece rada i testiranja. Uprkos trudu inženjera kompanije iz Deutsch-Wagrama, čitav proces nije dovršen na vreme da novi pištolj bude predstavljen tokom sajma IWA 2015, tako da su novinari dobili samo neodređene informacije o skoroj premijeri. Ipak, već sredinom marta objavljenje su fotografije modela označenog kao Glock 43, a Kompanija se ubrzo potrudila da zainteresovanima omogući detaljno upoznavanje sa pištoljem, od koga se očekuje da postane sledeći bestseller.

Vitka silueta novog Glocka 43
Vitka silueta novog Glocka 43

Iako sam promenio više modela Glocka tokom prethodnih godina, nikada nisam postao potpuno familijaran sa ovim oružjem, ali cenim njegovu jednostavnost i izvanrednu pouzdanost u svim uslovima upotrebe. Valjda tu i estetika ima udela, ali jednostavno – ne privlači me! Ni novi Glock 43 ne pleni izgledom. Prepoznatljive linije četvrtaste navlake i polimerskog rama sa neupadljivim komandama, ne ostavljaju mesta sumnji u pogledu porekla, jednostavno tipičan Glock. Najavljen kao džepni model, na izgled deluje veći od očekivanog. Ako niste dvometraš sa jako velikim džepovima, bolje je da Glock 43 nosite u diskretnoj futroli na pojasu, jer upravo za to je stvoren. Ustvari, glavna odlika i prednost u odnosu na slične modele iz iste kuće jeste debljina oružja, uporediva sa, recimo, novčanikom. To ga stvarno čini podesnim za diskretno nošenje i skromne dimenzije, uz odgovarajuću futrolu neće privlačiti pažnju čak ni ispod letnje majice. U poređenju sa dobro poznatim kompaktnim Glockom 26, novi model je uži za više od 4 milimetra i to se lepo oseti pri nošenju, a nije zanemarivo ni prilikom hvata.

Žal za starim rešenjem

Pištolji ovog koncepta namenjeni su pre svega samoodbrani na bliskim udaljenostima i takve situacije najčešće diktiraju jednoručni hvat. Udobnost rukovanja i dobar ugao između drške i cevi, tada znače mnogo više od većeg kapaciteta, pa je i to razlog što novi pištolj koristi jednoredni okvir. Doduše, neretko se pominje i veća pouzdanost jednorednih okvira u poređenju sa onima povećanog kapaciteta, ali novi, kvalitetni okviri sa cik-cak rasporedom municije, skoro i da nemaju zastoje, pa je ta prednost uglavnom teorijska. Polimerski ram smanjene širine dobio je dodatna udubljenja u zoni neposredno ispod navlake, čime je olakšano rukovanje i kontrola oružja. Čak i osobe sa kratkim prstima neće imati problem sa udobnim položajem okidača. Sila okidanja od oko 3 kg (subjektivno), hod od 12,5 mm i jasan reset po opaljenju, zajednički su svim Glock pištoljima, tako da korisnici jednog modela nemaju problema sa privikavanjem pri promeni oružja, u okviru ponude istog proizvođača. S obzirom da je Glock jedan od najprisutnijih pištolja u službenoj upotrebi, ne samo u SAD ovo je velika prednost, jer mnogi policajci i vojnici kada traže oružje za nošenje van dužnosti, najradije biraju ono sa kojim su već dobro upoznati. To je još jedan od aduta za Glock.

Jednostavan i pouzdan
Jednostavan i pouzdan

Na zadnjem delu rama uočljiv je nešto naglašeniji prepust u vidu dabrovog repa, sa zadatkom da korisnike sa mesnatijim šakama zaštiti od povrede, koju im može naneti navlaka svojim kretanjem unazad. Dužina rukohvata je tek milimetar-dva veća u odnosu na G-26 ili G-42, pa novi model do kupca dolazi sa dva okvira, od kojih jedan ima produžno polimersko dno za oslonac malog prsta i nešto udobniji hvat. Punu vrednost ovog detalja možete spoznati tek kada u brzom sledu ispalite više hitaca, iako se G-43 pri ovakvom načinu upotrebe ponaša bolje od očekivanog, s obzirom na malu masu. Za to, verovatno može da zahvali novom sistemu dvostruke povratne opruge, koja je postala standard na IV generaciji Glocka. S druge strane, pojedini korisnici žale za starim rešenjem, koje je po njihovom mišljenju funkcionisalo pouzdanije. Iako u Kompaniji ne komentarišu ove navode, ostaje pitanje – zašto popravljati ono što već dobro radi?

Kapacitet 6 + 1 metak

Za novi model, proizvođač posle obimnih testova tvrdi da bez problema funkcioniše sa svim tipovima municije. To je još jedna tačka na kojoj je prethodnik, Glock 42 podbacio, jer su sa slabijim laboracijama pojedinih proizvođača municije, beleženi zastoji. Što se upotrebljivosti tiče, okvir ispražnjen u 5 metara udaljenu metu u proseku daje grupu od nekih 75 mm, što je sasvim prihvatljivo čak i za pištolj većeg formata. Neobično je da i okvir sa produženim dnom ima isti kapacitet od 6 metaka kao i kraća verzija. Većina konkurenata u ovoj klasi (Walther, Kahr, Smith and Wesson, Springfield XD“), čak i uz skromnije dimenzije imaju barem metak više, ali u „Glocku“ očigledno smatraju da je kapacitet od 6 + 1 metak sasvim dovoljan. Pritom je cena nešto veća od jednog dolara po gramu mase praznog oružja, to jest Glock 43 košta 529 dolara.

Poređenje sa "bucmastijim" Glockom 26, vidljiv prepust na zadnjem delu rama štiti šaku
Poređenje sa „bucmastijim“ Glockom 26, vidljiv prepust na zadnjem delu rama štiti šaku

U „Glocku“ veruju da će novi pištolj biti prodat u više od million primeraka! Ovo je cifra koja se graniči sa fantazijom, ali „Glock“ je odlično pozicionirana kompanija u svetskim okvirima i rezultati iz proteklih decenija daju im razlog za samopouzdanje. Svakako morate ceniti jednog giganta koji je spreman da brzo reaguje na zahteve tržišta i ne okleva da postojeća rešenja izmeni i prilagodi potrošaču. Vreme će pokazati da li je to dovoljno za uspeh.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Glock“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još