Balkan iznedrio armiju preciznih strelaca

Na strelištu u bazi SAJ u finalu Balkanske lige pucalo 90 strelaca iz celog regiona. Postignuti odlični rezultati na 100 i 300 m

Punih devet godina snajpersko takmičenje u bazi SAJ, okuplja na desetine strelaca iz celog regiona. Svojim ambijentom, savršenom logistikom i položajem, strelište u Centru za obuku 13. maj, visoko je kotirano u svim klubovima na prostoru Balkana. Gotovo da nema takmičara, bilo da je iz Slovenije, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore ili BiH, da mu nije želja da se bar jednom oproba na vatrenoj liniji „Delta Cupa“.

Adrenalin podigao maglu

Imali smo privilegiju da od prvog takmičenja i osnivanja Balkanske lige, pratimo ovaj važan regionalni događaj. Ivan Živkov, konstruktor oružja Specijalne antiterorističke jedinice, utemeljitelj long rendž „Delta Cupa“, imao je viziju da je ovom streljačkom sportu neophodna strategija na duge staze.

– I mi i vi ste svedoci rađanja ovog velikog projekta – prve su reči našeg domaćina Ivana Živkova. – Trebalo nam je bezmalo decenija, da od 30 strelaca koliko smo imali na prvim okupljanjima, sada dođemo do fantastične brojke – 90. Priznaćete nije malo, o rezultatima, kvalitetu oružja da i ne govorim. Mi sada skoro da nemamom strelca koji ima manje od 180 poena. Taj podatak vam dovoljno govori o kakvim se takmičarima radi i da je ovo zapravo long rendž elita Balkana.

I zaista je tako. Vrhunski modeli skupocenih pušaka, savršena optika i sigurni strelci, ovo takmičenje čine regionalnom ligom šampiona. Tog 24. oktobra pucalo se na 100 i 300 m – klasa TR i open. Adrenalin i uzbuđenje, pred nastup na kratko je pokušala da ohladi magla. No zahvaljujući strpljenju i pravim odlukama fenomenalno uigrane tehničke ekipe, koju je predvodio mladi, a već iskusni direktor meča Bojan Nenadović, ni jednog trenutka nisu dopustili da splasne takmičarski naboj.

– To su stvari na koje jednostavno ne možete da utičete, bila je magla, sačeakli smo da se podgine i krenuli sa malim, neznatnim zakašnjenjem. Mislim da je to vreme koje smo čekali, nekako i dobro došlo, da se strelci još bolje pripreme i naoštre za osvajanje bodova – napominje Nenadović. – Nama je pripala čast da nosimo epitet najatraktivnijeg takmičenja. Lepo je to, ali nosi i određene obaveze i odgovornost. Nije lako kada vam dođe skoro 100 takmičara iz nekoliko država i o svakom detalju morate da vodite računa. Ipak, dobrom organizacijom i podelom posla, mi opravdamo to naše domaćinstvo i mislim da svako ko ode odavde, nosi lepe uspomene. Posebno se ponosimo činjenicom da smo na ovom, devetom „Delta Open Cupu“ uspeli da objedinimo sve bivše republike SFRJ, a posebno nas raduju najave za sledeću godinu, da bi mogli da nam se pridruže sterlci iz Italije i Mađarske.

Mlade snage…

Sašo Todorov, oružar u makedonskoj specijalnoj policijskoj jedinici „Tigrovi“, bio je jedan od trojice članova sudijske komisije.

– Rezultati do kojih smo ovde došli, mogu slobodno da kažem da su otišli u nebesa, prema onome što se nekada pucalo. Evidentno je da ljudi rade i da ozbiljno treniraju. Kategorije TR i Open su zahtevne, jer iziskuju posebno oružje. I kvalitet municije se uveliko izdigao. Ono što je za nas posebno važno, jeste činjenica da ovde nikako ne smemo da stanemo. Potrebno je još nekoliko stvari uraditi, kako bi ovu Balkansku ligu postavili na jake stubove, kojima će želeti da se priključe i ostale države u ovom delu Evrope – objašnjava Todorov.

Da ovo nije sport koji je rezervisan samo za jači pol, dokazao nam je nastup Ane Živkov, u klasi TR koja je sa svojih dvadeset dve godine, krajnje samouvereno i bez imalo treme, rame uz rame stala na vatrenu liniju pored iskusnih strelaca. Studentkinja četvrte godine Filološkog fakulteta, potvrdila je staru teoriju da krv nije voda.
– Sasvim ste u pravu, nekako je normalno bilo da sam krenula očevim stopama. Rasla sam uz oružje, a radionica mi je ambijent u kome se prepoznajem i snalazim. Među strelcima je puno naših prijatelja, odnosno očevih, koji me znaju još kao malu devojčicu. I moj brat Nenad, puca long rendž, već nekoliko godina unazad se takmiči, tako da smo se dogovorili da nastupamo kao „Team Živkov“. Nisam imala tremu, dobro sam pucala i u narednoj godini više ću se posvetiti long rendžu – kaže Ana, ćerka Ivana Živkova.

Dragan Jovanovski, član makedonske ekipe „Mikei“,koja kompletno puca u klasi TR, ne propušta ni jedan „Delta Cup“. Smatra da je takmičenje u Beogradu, kruna sezone i da je tu zapravo finalni okršaj. Dugo je u long rendžu, obilazi region i jedan je od najtrofejnijih strelaca koji dolaze iz Skoplja.

– Posle Danilovgrada, Skoplja, Zlatibora, Bileće, evo me u Beogradu. Mesto na koje uvek rado dolazim, strelište na koje svi vole da dođu. Uslovi sjajni, organizacija perfektna, tako da sve drugo što bi rekao, bilo bi suviše. Nadam se da će ekipa „Mikei“ u predstojećoj sezoni biti uspešna kao i do sada – ističe Jovanovski.

Pucačka majstorija na 100 m

Za Balkansku ligu boduju se rezultati sa 300 m, jer svi koji organizuju takmičenja imaju strelišta sa tom daljinom. Postoje discipline i na 500 m (Manjača i Slovenija), meč koji je u SAJ na 100 m, prividno je lak, međutim prava je majstorija. Toliko је redukovana meta, da je nju zahtevnije gađati nego na veće daljine. Na 100 m apsolutno je sve na strelcu i tu se jasno oslikava umešnost takmičara. Greška od jednog stotog milimetra na ovoj daljini rezultira sa 1 cm greške na meti koja je postavljena na ovoj razdaljini.

Goran Stojanović, iskusni strelac, član ekipe „Delta SAJ“, pored takmičarskog učešća preuzeo je na sebe i ulogu jednog od organizatora meča. Njegovo prisustvo ostalim kolegama iz SAJ ulivalo je apsolutnu sigurnost, a uz mnoštvo obaveza na strelištu, uspeo je da stane na vatrenu liniju sa vrhunski izrađenom puškom.

– Zaista sam zadivljen velikom broju učesnika, pa je ovo još jedan od dokaza da za ovu disciplinu predstoji blistava budućnost. Ono što je brend „Delta Open Cupa, jeste pucanje na 100 m, koje je esencija streljačkog umeća. Ko tu pokaže majstorstvo taj je ozbiljan strelac. Cilj nam je da kao i uvek opravdamo visok renome i da sve prođe u najboljem redu – zaključuje Stojanović.

Iskreno se nadamo da će Balkanska liga u long rendžu i dalje biti elitno društvo preciznih strelaca, a ujedno i rasadnik nekih novih mladih takmičara…

I. ŽALAC
V. KAĆURIĆ

 

REZULTATI

Open ekipno 100 m
1. Slo 1 587 poena
2. Hercegovac 576
3. Najjači 573

Open pojedinačno 100 m
1. Klemen Pintar 197 poena (Slo 1)
2. Jurij Cigler 197 (Slo 1)
3. Ivan Živkov 195 (Team Živkov)

Open ekipno 100 + 300 m
1. Slo 1 1155 poena
2. Hercegovac 1149
3. Najjači 1133

Open pojedinačno 100 + 300 m
1. Klemen Pintar 394 poena (Slo 1)
2. Marko Sterle 389 (Slo 1)
3. Vukoje Miloš 389 (Hercegovac)

Open ekipno 300 m
1. Slo 1 584 poena
2. Hercegovac 573
3. Team Živkov 560

Open pojedinačno 300 m
1. Marko Sterle 197 poena (Slo 1)
2. Klemen Pintar 197 (Slo 1)
3. Vukoje Miloš 195 (Hercegovac)

TR ekipno 100 m
1. Mikei Makedonija 558 poena
2. Omega – Rijeka 557
3. Point Sarajevo 557

TR pojedinačno 100 m
1. Marko Sterle 196 poena (Slo 1)
2. Džogaz Aleksandar 196 /
3. Klemen Pintar 193 (Slo 1)

TR ekipno 100 + 300 m
1. Omega – Rijeka 1126 poena
2. Point Sarajevo 1116
3. Mikei Makedonija 1114

TR pojedinačno 100 + 300 m
1. Marko Sterle 389 poena (Slo 1)
2. Vaso Jovićević 384 /
3. Dragan Prokopovski 384 (Mikei Makedonija)

TR ekipno 300 m
1. Omega – Rijeka 569 poena
2. SJP RS 566
3. Mikei – Makedonija 565

TR pojedinačno 300 m
1. Vaso Jovićević 195 poena
2. Dragan Jovanovski 193 (Mikei – Makedonija)
3. Tomica Nikolić 193 (Omega – Rijeka)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još