Blaserov blizanac

Reč je o modularno građenoj pušci ožlebljene cevi, lako izmenjivih cevi i kalibara i direktnog – pravokretnog delovanja zatvarača. Proizvođač HMS predvideo je više od 20 različitih kalibara za ovo oružje. Ove zime na Fruškoj Gori je održana prezentacija lovačkog karabina „Strarsser“. Posle nekoliko meseci ovi odlični austrijski karabini našli su se u ponudi našeg najvećeg uvoznika – firmi „Snajper“ iz Beograda.

Vrsni poznavalac oružja Milan Vuković zaposlen u "Snajperu", bio je sjajan domaćin i prezenter ovog odličnog karabina
Vrsni poznavalac oružja Milan Vuković zaposlen u „Snajperu“, bio je sjajan domaćin i prezenter ovog odličnog karabina
foto: Nikola Fific

To je pravi povod da se zaputimo u njihovu prodavnicu u centru prestonice i na licu mesta ponovo uverimo u sve kvalitete ove fine puške. Namerno kažemo ponovo, jer smo još 2006. godine bili među prvima u Evropi koji su predstavili ove karabine, posle ekskluzivne premijere u Nirnbergu na sajmu IWA.

Upoznavanje s detaljima

U broju 115 iz maja 2006. godine može da se vidi (isti autor tog i ovog teksta), da smo imali neslućenu privilegiju da nam genijalni konstruktor oružja Horst J.E. Blaser iz prve ruke prenese informacije o novitetu Strasser RS 05. To je bilo dragoceno iskustvo, jer se iskusni konstruktor širom sveta već proslavio svojom puškom direktne akcije Blaser R93. Kako to u životu najčešće biva, slavni konstruktori poput Blasera nemaju smisla za biznis, tako je i u ovom slučaju, pa je firmu preuzeo njegov zaposleni puškar Gerhard Blenk. Čuveni konstruktor već u poznim godinama razvija potpuno nov karabin direktne akcije Strasser RS 05 i na štandu konfekcije „Tusker Cloth Sistem“ predstavlja ga na sajmu IWA 2006. Puška je toliko dobra da se njena proizvodnja širi u mestu Eugendorf nadomak Salzburga. Koju godinu kasnije (2014.) dolazi do male rekonstrukcije u sistemu zamene karabinske cevi. Ta nova-stara Strasser puška dobija novu oznaku RS 14. Zahvaljujući ljubaznosti zaposlenih u beogradskom „Snajperu“, upoznali smo detalje novouvezenih lovačkih karabina Strasser RS 14.

Lovački RS14 je modularno građen karabin lako izmenljivih cevi i kalibara i direktnog - pravokretnog delovanja zatvarača
Lovački RS14 je modularno građen karabin lako izmenljivih cevi i kalibara i direktnog – pravokretnog delovanja zatvarača

Reč je o modularno građenoj pušci ožlebljene cevi, lako izmenjivih cevi i kalibara i direktnog-pravokretnog delovanja zatvarača. Proizvođač HMS predvideo je više od 20 različitih kalibara za ovo oružje. U ovom prvom uvoznom kontigentu, „Snajper“ je našim lovcima ponudio puške (cevi) u kalibrima: .243 W, 7×64, .30-06 S, 9,3×62 i .300 WM. Ovaj odabir kalibara zadovoljava lov na svu domaću visoku divljač i predatore. Kao rezerva, može se, takođe u „Snajperu“ dokupiti cev kalibra .243 W. Svaka familija kalibara: mini (.222 R i .223 R), standard i magnum zahteva pored cevi i svoje odgovarajuće čelo zatvarača. Ovi čeoni delovi zatvarača se lako i bez alata menjaju jednostavnim podizanjem u vis malog lučnog segmenta smeštenog ispred čela zatvarača. Proizvođač je predvideo tri oblika cevi za Strasser RS 14. Lovačku sa mehaničkim nišanima dužine 56 cm za standard kalibre i 60 cm za magnum kalibre. Istu takvu bez mehaničkih nišana i treću debelu taktičko-sportsku sa uzdužnim kanelurama. Za sada takođe na istom mestu možemo da nabavimo samo lovačke 56 i 60 cm duge cevi koje imaju mehaničke nišane.

Modularna gradnja

Kod Strassera RS 14 podrazumeva da se zabravljivanje zatvarača odvija direktno u cevi (ne u sanduku puške). Pravolinijsko repetiranje zatvarača (direktna akcija), podrazumeva prvo povlačenje ručice zatvarača unazad, pri čemu se simultano uvlače u zatvarač četiri jaka zabravljujuća segmenta. Ovi braveći segmenti su praktično jedan jak čelični prsten, razrezan na četiri dela, po svojim osama simetrije. Preko njih je navučena prstenasta opruga koja ih uvlači u telo – profil zatvarača, kada ručicom u nazad povučemo unutrašnji konusni trn. Ovaj konus razmiče (zabravljuje) i uvlači (odbravljuje) zabravljujuće segmente, kretanjem ručice zatvarača napred-nazad. Čelo zatvarača duboko je utopljeno, kako bi izvlakač, izbacivač i dno čaure metka bili bezbedni u slučaju probijanja kapisle ili prskanja čaure. Izvlakač je jak, širok, oblika kandže, a izbacivač je smešten nasuprot njemu i okruglog je oblika. Telo zatvarača nije okruglog, već prizmatičnog oblika i zadnji njegov deo je priča za sebe. Tu se nalazi ručica, kratka, prava, ali sa velikom lako izmenjivom kuglicom. Iza ručice je instaliran hand spannung, odnosno hand cocking, uređaj za ručno napinjanje udarnog mehanizma. Samo palcem jače ruke poguramo napred nareckani klizač i udarni mehanizam puške je zapet. Tada vidimo čak dva crvena indikatora. Jedan, onaj gornji se u mraku može napipati što nas opominje da je puška spremna za paljbu. Pritiskom na dugme u sredini klizača, relaksiramo (opuštamo) udarni mehanizam i puška je potpuno bezbedna, iako se metak nalazi u cevi. Puške sa ručnim napinjanjem udarnog mehanizma nemaju ugrađene klasične kočnice, jer se podrazumeva da će lovac pri svakom spuštanju puške iz zgiba ramena, simultano palcem relaksirati udarni mehanizam. Ovi mehanizmi su budućnost svih savremenih lovačkih karabina.

Oslobađanje magacina putem dve simetrične obostrane komande
Oslobađanje magacina putem dve simetrične obostrane komande

Kod Strassera RS 05 koji nam je predstavio na sajmu IWA 2006. godine lično Horst Blaser, cev je u sanduku držala mala hidraulična pumpica s vijkom i malim klipom. Iako je i to besprekorno funkcionisalo, a u želji da se izbegnu zaptivke i radni fluid ovog malog hidrauličnog agregata, 2014. godine izvršena je rekonstrukcija i cev se sada blokira u sanduku mehaničkim sklopom. Ovaj mali kinematski sklop čine zlatno finiširana poluga, njen nastavak smešten u unutrašnjosti skidajućeg podkundaka i jaka unutrašnja braveća površina. Za brzu i laki zamenu cevi, potrebno je skinuti podkundak. Iz ležišta u njemu izvući nastavak – produžetak poluge i ubaciti ga u zlatnu – glavnu polugu koja stoji paralelno s cevi na telu puške. Zatim, okrenuti te poluge do kraja prema kundaku, za nekih 135 stepeni, čime je obavljeno odbravljivanje cevi iz sanduka. Polako izvući cev iz ležišta i zameniti je rezervnom. Naležuće površine moraju da budu podmazane slojem retkog puščanog ulja, jer obrada je tako uskih tolerancija da je praktično onemogućena montaža na suvo. Ukoliko ne menjamo familiju kalibara, to je sav posao, a ukoliko prelazimo s mini na standard ili na magnum kalibre, valja nam promeniti i čelo zatvarača. Tako Strasser RS 14 postaje jedina potrebna, univerzalna puška za lov visoke divljači.

Novi genijalni detalj

Poslednje konstrukcije maestra Horsta Blasera je skidajući sklop obarača i lako podešavanje sile okidanja. Za podešavanje sile na obaraču potrebno je skinuti ovaj sklop i položajem desne polužice u njemu, odbarati željenu silu. Opseg podešavanja sile je od 08 do 2,5 daN (deka njutna) ili od 800 do 2.500 g, držanja odgovarajućeg tega. Ubrzica može da opali već od 100 do 200 g. Okidanje i ceo ovaj sistem (RS 05 i RS 14) ocenjujemo najvišom mogućom ocenom. Tu je Horst Blaser nadmašio svoju prethodnu R 93 konstrukciju.

Genijalni detalj konstruktora Horsta Blasera je skidajući sklop obarača i lako podešavanje sile okidanja
Genijalni detalj konstruktora Horsta Blasera je skidajući sklop obarača i lako podešavanje sile okidanja

Na prednjem delu sa obe strane sanduka uočavamo dva okrugla dugmeta, sa kojima se istovremenim pritiskom oslobađa izmenjivi okvir. On je jednoredan i ima kapacitet od tri standardna ili dva magnum metka. Uskoro će „Snajper“ uvesti i produžene okvire povećanog kapaciteta šest, odnosno pet metaka. Okvir, pritiskom na oba dugmeta istovremeno, ispada na sredinu dlana i vrlo lako se menja rezervnim, uz apsolutno nemoguće ispadanje slučajnim pritiskom, na samo jedno dugme. Možemo samo da pretpostavimo koliko ste puta došli iz lova kući bez okvira, kod konstrukcije sa samo jednom bravicom. I poslednja genijalno rešena karakteristika ove puške je montaža optičkog nišana. Horst je znao da pozicioniranje nekog demontažnog sklopa u tri loptasto obrađene tačke nema premca.

Mehanički sklop sa dvodelnom polugom za laku i brzu izmenu cevi
Mehanički sklop sa dvodelnom polugom za laku i brzu izmenu cevi

Tako je svoju montažu optike pripremio sa tri kuglice: prednja većeg prečnika, dve manje zadnje, ulaze u svoja ležišta na gornjoj površini sanduka puške. Tek kada sve tri legnu na svoje mesto, centralnom polugom zabravljuju se montaže optike za sanduk puške. Ovaj zahvat traje jednu sekundu, a optika hiljadama ciklusa skidanja, svaki put zauzme apsolutno isto mesto. Proverili smo i pohvaljujemo što je „Snajper“ uvezao montaže „Strasser“ za tubuse 25,4 i 30 mm. Među lovcima ima dosta poklonika i lakih optika, tubusa jedan col. Ovo pogotovo ide u skladu s malom težinom karabina, koja se kreće od 3,1 do 3,3 kg.
Kod uvoznika smo videli da je pored puške i rezervne cevi .243 W, obezbeđeno i nešto dodatne opreme u vidu različitih bočnih graviranih pločica, čela zatvarača, originalnih futrola, remnika…

Jeftinija opcija

Za lovce koji ne žele da u jednoj pušci imaju univerzalno oružje izmenjivih cevi, a pritom žele sve izvrsne karakteristike Strassera RS 14, proizvođač je pripremio model Strasser RS Solo. Ovo je identična puška svih prethodno opisanih karakteristika, osim što je cev fiksna, odnosno ne može da se menja. Model RS Solo srazmerno je jeftiniji, pa će s cenom od 233.000 dinara, nasuprot ceni RS 14 koja se u „Snajperu“ kreće od 334.000 do 366.000 dinara, privući znatan broj kupaca. Ukusi su različiti i pozdravljamo lovce kojima je kupovina svake nove puške poseban događaj. Zato oni izbegavaju univerzalne puške, kod kojih se samo cevi menjaju, pa im je RS Solo logičan izbor. Za oba modela važi ocena: izuzetno funkcionalne, brze u prepunjavanju, odlične ergonomije i izrade. Da ne sudimo, ali s pravom tvrdimo da su među najboljima koje mogu da se nabave na tržištu.

Izmenjivo čelo zatvarača radi se u tri familije kalibara: mini, standard i magnum
Izmenjivo čelo zatvarača radi se u tri familije kalibara: mini, standard i magnum

Kroz ovaj prikaz, koji možete ujedno da uporedite sa onim iz broja 115, još jednom smo upoznali vrhunsko oružje, koje je već u poznim godinama izumeo legendarni Horst J.E. Blaser. I ovaj tekst završavamo istim sloganom: samo ime Horsta Blasera je dovoljna garancija vrhunskog kvaliteta ove puške.

Vlada MITROVIĆ
Foto: N. FIFIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još