Bodigard visokog napona

U seriji tekstova inspirisanih martovskim novim Zakonom o oružju i municiji, posle vazdušnih pušaka i gasnih sprejeva, dođosmo i do elektrošok uređaja. Dali smo im i prepoznatljivo ime – šokeri, pa je red da vam o ovom oružju klase „D“ prenesemo određene korisne informacije…

Novi Zakon o oružju i municiji iz marta 2016. u članu 4, između ostalog, kaže: „uređaji za izazivanje elektrošokova spadaju u ‘D’ kategoriju oružja“. Sledeći član 5 istog Zakona kaže: „oružje iz kategorije ‘D’ može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim Zakonom“. Znači, možemo ga slobodno nabaviti, držati i koristiti isključivo za samoodbranu. Korišćenje za napad i druge kriminalne radnje povlači stroge zakonske sankcije.
U najbližoj beogradskoj prodavnic nalazimo elektrošok uređaje Stun Gun Power 200 i Stun Gun Power Max, čija je cena do pedesetak evra. Za njih, ali i za sve druge važe podaci koje ćemo izneti, uz napomenu: svi šokeri ove vrste imaju fiksne elektrode i ne spadaju u grupu tejzera (tasers), uređaja koji elektrode povezane tankim provodnicima putem komprimovanog gasa izbacuju na daljinu od nekoliko metara. Tejzere koriste policije širom sveta i nema ih nigde u slobodnoj prodaji.
Nama dostupni elektrošokeri ili samo šokeri, su visokonaponski kompaktni uređaji, namenjeni samoodbrani od bliskog kontaktnog napada ljudi i životinja. Mogu biti oblika mobilnog telefona, palice… Svi rade na principu periodičnog električnog pražnjenja putem varnice u vrlo kratkom vremenu. Jednosmerna struja visokog napona od 10.000 do čak tri miliona volti, u zavisnosti od uređaja, prelazi rastojanje između kontaktnih elektroda i tela napadača, izazivajući jaku kontrakciju mišića i veoma jak bol.
Medicinski je to objašnjeno time da, pored trenutnog bola, visoki napon na mestu dodira iz krvi trenutno pretvara šećer u mlečnu kiselinu. Uz bol, posledica udara je i osećaj jake iscrpljenosti. Električno pražnjenje prekida neurološke impulse u telu, što dovodi do otežanog aktiviranja mišića. Telo u tom stanju otkazuje trenutnu poslušnost. Sve ovo, naravno, zavisi od vremena delovanja visokog napona.

Četiri sekunde kao štit

Svi proizvođači su usaglašeni u preporuci da delovanje visokog napona na telo u dužini od 0,25 do 0,5 sekundi izaziva efekat odbijanja, uplašenost i jak trenutni bol. Delovanje šokera na napadača u vremenu od jedne do četiri sekunde dovodi do pada napadača na tlo, pri čemu se napad prekida i ne može biti trenutno nastavljen. Ali, napadač se veoma brzo oporavlja i staje na noge. Delovanjem elektrošok uređaja dužim od četiri sekunde dolazi do pada napadača na tlo, gubitka ravnoteže, dezorijentacije, poremećaja muskulatorne kontrole, dugog osećaja iscrpljenosti i, na kraju, do lakšeg besvesnog stanja. Važno je znati da, čak i ako napadač snažno drži žrtvu, delovanje šokera na napadača se ne može preneti – vratiti na žrtvu, jer se električno pražnjenje odvija isključivo na mestu gde je kontakt sa elektrodama.
Mesta koja valja napasti su prepone, abdomen, slabine, ramena i butine. Glavu, vrat i predeo srca valja izbegavati, jer može doći do težih posledica. Naročito je pogubno delovanje šokerom na osobu koja ima ugrađen pesmejker. Nijedna jakna ili zimski kaput ne mogu napadača zaštititi od delovanja elektrošok uređaja. Duga i rigorozna ispitivanja potvrdila su da nakon delovanja elektrošokera nema fizioloških oštećenja organa i delova tela. Svi šokeri se napajaju baterijama raznih vrsta napona – 3 do 9 volti. Valja koristiti isključivo kvalitetne alkalne ili punjive baterije, koje bi trebalo držati odvojeno od uređaja kad je van potencijalne upotrebe. Šokere ne smemo uključivati mokrim rukama i potrebno ih je držati dalje od vode i vlage. U zatvorenim prostorijama, gde ima zapaljivih isparenja, vrlo je opasno uključivanje elektrošokera. Prislanjanje elektroda na metal i uključenje će ga, sigurno, trajno oštetiti.

Kako prepoznati napad…

Za svaku samoodbranu moramo unapred razraditi strategiju. Jedna od opasnih stvari kod korišćenja samoodbrambenog oružja je mogućnost da naše oružje otimanjem bude upotrebljeno protiv nas. Ovo naročito važi za neobučene, fizički nežne ženske osobe. One bi morale da pri nabavci elektrošok uređaja isključivo traže model sa sigurnosnom iglom. To je unapređena konstrukcija šokera, koji ima vrpcu od ukrasnog upletenog kanapa, na kojoj se na drugoj strani nalazi iglasti osigurač utaknut u odgovarajuće mesto na dnu šokera. Ova vrpca (traka, „učkur“) se navuče oko zgloba šake i, u slučaju otimanja šokera, iglasti osigurač se izvuče iz svog ležišta, tako da uređaj postaje apsolutno neupotrebljiv. Takav uređaj napadač ne može koristiti protiv svoje žrtve. Takođe, nakon primarnog napada i korišćenja elektrošok uređaja potencijalne žrtve, a posebno žene morale bi se brzo, trčeći udaljiti s mesta napada, jer je za oporavak napadača najčešće potrebno veoma malo vremena. O napadu moramo obavezno obavestiti policiju.
Važno je ostati pribran i ne paničiti, a da li bi kratkim probnim varničenjem šokera trebalo upozoriti napadača mišljenja su podeljena. Najbliže istini je da svaka situacija zahteva svoju strategiju, a za sve situacije važi isto pravilo: ne biti iznenađen. Napad moramo predvideti da bismo se uspešno odbranili. Najjači i najsavremeniji šoker „zatrpan“ na dnu ženske torbice ili ranca u trenutku napada će biti sasvim neupotrebljiv. Svaka mračna, pusta ulica, neosvetljen haustor, hodnik ili prozor su mesta potencijalnog napada. I na to se treba pripremiti.

Dobro proučiti Zakon!

Postoji i druga strana medalje: korišćenje oružja klase „D“, u ovom slučaju elektrošok uređaja, zahteva poznavanje zakona, kako ne bismo odgovarali za prekoračenje nužne odbrane. Da podsetimo, napad mora biti stvaran, protivpravan, istovremen! Ne možemo juriti sa šokerom u ruci lopova koji nam je oteo torbicu, jer taj napad više ne traje, lopov beži… A mi možemo odgovarati. Šta ćete, takav je važeći zakon i moramo ga poštovati.
Proverili smo u Beogradu, Novom Sadu i gradovima u unutrašnjosti i zaključujemo da je cena približna onoj u zemljama Zapadne Evrope i naše regije. Bilo koji šoker da odaberete, valja dobro proučiti sva uputstva, propise i familijarizovati se sa odabranim modelom. Čak i duža vežba u upotrebi, pri raznim situacijama nije na odmet, jer drastično smanjuje vreme reagovanja.

Msc. Vlada MITROVIĆ

foto: Nikola FIFIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još