Brza vatra u grudne mete

Pušku smo probali u simuliranim borbenim uslovima, na poligonu sa grudnim metama raspoređenim po dubini prostora, do daljine od 100 m. Tokom testiranja nismo zabeležili ni jedan zastoj i ako je korišćena u dosta brzom režimu, okvir za okvirom, bez čišćenja i sa najrazličitim vrstama municije

Nedavno smo pisali o najnovijoj snajperskoj varijanti jurišne puške SIG 716, u kalibru 7,62×51 NATO, švajcarske firme „Schweizerische Industrie gesellschaft“ – SIG, koja danas posluje pod nazivom „SIG Arms“. Upravo ovih dana, firma „Demax“ iz Beograda, uvezla je i osnovnu pušku iz ove linije oružja, model SIG 516 Patrol, u kalibru 5,56×45 NATO (.223 Remington), zasnovanu na američkim AR-15/M-16, napravljenu još 2010, (od koje su sve ostale varijante ovog proizvođača i krenule), a koju do sada nismo imali prilike da testiramo. Naravno nismo je propustili..
Stonerova konstrukcija

Potražnja za pešadijskim oružjem zasnovanim na Stonerovoj konstrukciji jurišne puške AR-15/M-16, koja već godinama traje u SAD, ali i u većini evropskih zemalja nije zaobišla ni neke velike i poznate proizvođače, koji su pre toga razvijali potpuno drugačije, možda čak i uspešnije, originalnije sisteme. Ipak, nova moda je toliko uzela maha, da jednostavno nisu mogli, a da ne iskoriste priliku i uzmu deo tržišnog kolača za sebe. Jedna od ovakvih firmi, koja je imala svoj originalni i veoma uspešan program proizvodnje jurišnih pušaka (proizvodi ih i danas, ali ni iz daleka nisu više tražene kao novi klonovi pušaka AR-15/M-16), je i švajcarsko-nemačka kompanija „SIG Arms“. Ova firma je napravila svoju liniju ovakvih pušaka, imajući u vidu pre svega američke korisnike (ali i sve ostale, koji ovakav trend uobičajeno prate, a kojih nikako nije malo u svetu). Sa ugledom koji ima, ali i švajcarskim pristupom da pravi samo najbolje, „SIG Arms“ je posao odradio besprekorno i rezultat su puške čiji je kvalitet vrhunski, a sam sistem rada je u odnosu na originalnu konstrukciju i značajno unapređen. Čitava linija, pa naravno ni puška SIG 516 Patrol nema direktnu pozajmicu (direct Impigement) kao originalna američka puška AR-15/M-16, Eugena Stonera, već originalnu, gasnu pozajmicu u komori iznad cevi, koja pritisak gasova prenosi preko pokretnog klipa, odnosno čeličnog pistona. Pozajmica je napravljena sa regulatorom gasnog protoka sa četiri pozicije, kojima se ručno podešava protok gasova. To joj obezbeđuje izuzetnu pouzdanost u različitim uslovima eksploatacije (čime je otklonjen jedan od najvećih nedostataka jurišne puške AR-15/M-16, kod koje je pouzdanost gasne pozajmice sa direktnom akcijom, nedovoljna u uslovima velike zaprljanosti ili prodora vode u sistem). Piston direktno gura (napravljen iz komada) nosač zatvarača, sa rotacionom glavom, čime se vrši pouzdano i tačno odbravljivanje. Glava zatvarača ima radijalno postavljene zupce sa sedam bregova za bravljenje. U većini svojih ostalih karakteristika, osim naravno nekoliko specifičnih detalja, SIG 516 ima jednostavan i praktičan dizajn Stonerove jurišne puške, po čijem je uzoru i napravljena. Ipak, puška koju smo isprobavali na testu, ima i neke manje specifičnosti, a uz to je i konfigurisana sa veoma interesantnim odabirom komponenata, što svakako zaslužuje pažnju. Baš zahvaljujući konfiguraciji, pre bi mogla da bude okarakterisana kao sportska, a ne čistokrvna borbena varijanta jurišnog oružja.

Model SIG 516 Patrol je relativno kratka puška (odnosno karabin), koji po dimenzijama odgovara karabinima Colt M-4 Carbine. Puška je ukupno dugačka 932 mm sa izvučenim, odnosno 838 mm sa uvučenim, fabričkim, skeletoidnim, teleskopskim kundakom. Ima slobodno plutajuću cev dugu 14,5 inča (368 mm), sa šest žlebova i polja i desni korak uvijanja od 1:7 inča (1:178 mm). Ovo znači da joj u suštini najviše prijaju duža i teža zrna, iako može koristiti svu standardnu municiju u kalibru 5,56×45 NATO. Cev ima klasičan profil, a izrađena je hladnim kovanjem i zaštićena nitriranjem. Na cev je preko navoja montiran jednokomorni kompenzator trzaja umesto fabričkog, standardnog razbijača plamena.

SIG 516 ima standardni dvodelni sanduk sa pištoljskim rukohvatom, izrađen od kvalitetne kovane aluminijumske legure za avio industriju (sa oznakom 7075-T6). Uobičajeno, gornji deo sanduka je sa poklopcem otvora za izbacivanje čaura opremljenim oprugom, iza njega je breg (deflector) za usmeravanje izbačenih čaura, a sasvim iza sa desne, strane klip za potiskivanje zatvarača, ako dođe do zastoja prilikom uvođenja metka. Na donjem delu sanduka je uvodnik okvira odmah ispred branika obarača, standardni pištoljski rukohvat i mehanizam za okidanje.

Tri tipa nišana
Današnji zahtev za jurišne puške ovog tipa je, da je obloga cevi izrađena iz komada cevi i ima pravougaoni presek, a na sve četiri strane postavljene MIL-STD M-1913 Picatinny šine, celom dužinom, pa u tom pogledu ni SIG 516 ne odstupa od standarda na ovom tipu pušaka. Na gornjoj strani oružja, šina se produžava celom dužinom ravne gornje strane sanduka. Na gornju šinu su fabrički ugrađeni sklopivi mehanički nišani.

Uz pomoćne mehaničke nišane, oružje je opremljeno odličnom optikom Kahles K 1-6I (1-6×24 mm), sa sopstvenom montažom, kao glavnim nišanom i još refleksnim nišanom Red dot, firme „Meopta“, kao specijalnom brzom opcijom. Ovaj poslednji, montiran je na, pod 45 stepeni, zakošen bočno desno postavljen nosač. Koristi se za angažovanje bliskih meta, zakretanjem puške u ramenu pod 45 stepeni u levo, što je rešenje koje koriste praktični (IPSC) strelci, kada na jednom poligonu u kratko vreme moraju da rešavaju izmešane bliske i daleke mete. Glavni optički nišan je naravno fenomenalni „Kahles“ iz najnovije generacije taktičkih optika, sa telom prečnika 30 mm. Ukupna dužina optike je 268 mm, masa je samo 480 g. Spada u sam svetski vrh taktičkih optika. Ima balističku končanicu G 4B. Na strelištu se pokazalo da optički nišan radi perfektno (po našem mišljenju u potpunosti pokriva i ulogu refleksnog nišana), pa se nišanska slika formira zaista munjevito, jer oko lako pronalazi centar končanice (koja ima i svetleću tačku), a vrlo precizan pogodak se dobija već prvim metkom. Za nišanjenje mogu da se koristite oba oka, a vidno polje je široko iznad potpuno ravne gornje strane puške.

Primerak koji smo testirali bio je opremljen plastičnim kutijastim okvirima kapaciteta 30 metaka, firme „CAA Tactical“ ali koristi i sve ostale u STANAG NATO standardu. Ovi koje smo koristili imaju providne bočne stranice radi kontrole, lako i glatko se zabravljuju i sve vreme su radili odlično. Nije tajna, da se puške sa komandama i uvođenjem okvira sistema AR-15/M-16, kakva je i SIG-516 Patrol, najlakše i najbrže prepunjavaju tokom borbenog korišćenja, što se na strelištu i praktično dokazalo. Sistem komandi puške SIG 516 je upravo onaj poznati, idealno prilagođen brzoj i prirodnoj borbenoj upotrebi oružja, odnosno prepunjavanju, bez sklanjanja desne ruke sa rukohvata i obarača. Regulator paljbe sa dva položaja (safe i fire, odnosno ukočeno i jedinačno), je na najprirodnijem mestu, iznad rukohvata, a postavljen je obostrano.

Utvrđivač okvira se nalazi ispred kažiprsta ruke na rukohvatu (takođe postavljen obostrano), kada je prst ispružen duž sanduka, ručica zapinjača zatvarača je smeštena centralno na zadnji, gornji kraj sanduka. Jedino je poluga za oslobađanje zadržača okvira (kada ostane fiksiran u zadnjem položaju), samo sa leve strane, ali je to ono poznato dobro rešenje koje dozvoljava aktiviranje palcem leve ruke kada donese novi okvir i uvede ga u uvodnik. Čitav mehanizam je izrađen od najkvalitenijeg čelika, najpreciznije mašinski obrađenog. Spoljna površinska zaštita od habanja sanduka je tvrdim anodiziranjem, a čeličnih delova je otpornom pečenom bojom, zbog čega je pouzdanost u radu višestruko povećana.

Test u punom režimu
Od bitnih dodataka, treba pomenuti prilično interesantan bipod (dvonožac), firme „FAB Defence“, model T-pod (tactical foregrip bipod). Ovaj dvonožac sklopljen, predstavlja klasičan uspravni prednji rukohvat, koji se oslobađanjem osigurača vertikalno razdvaja u dvonožac. Pri tome, sa donje strane su teleskopski ulošci, podesivi po visini. Odlično rešenje, koje omogućava i ugodnije korišćenje iz ruku i stabilnu platform za plasiranje preciznijeg metka na veće daljine. Iza njega je smešten i kosi taktički oslonac za prednju ruku CAA model Tactical support, ali je tu postavljen samo kao idejno rešenje, jer ima istu namenu kao i već opisani rukohvat. Okidanje je jednostepeno, sa jasnim i odsečnim hodom ali i nešto većom silom, od oko 2.900 daN, što je poprilično. Ipak radi sasvim korektno na oružju kojim se rukuje pod stresom, iako bi neko mekše, po mogućnosti dvostepeno po nama bilo bolje rešenje..

Pušku smo probali u simuliranim borbenim uslovima, na poligonu sa grudnim metama raspoređenim po dubini prostora, do daljine od 100 m. Pokazala se tačnom, preciznom, pouzdanoim i brzom. Tokom testiranja nismo zabeležili ni jedan zastoj i ako je korišćena u dosta brzom režimu, okvir za okvirom, bez čišćenja i sa najrazličitim vrstama municije, uključujući i neku staru, sakupljanu po strelištu, izmešanu i raznih proizvođača i vrsta zrna. Ovo, naravno, nije dovoljno za validniju ocenu oružja, ali je na kraju ostavilo veoma lepu sliku kod prisutnih. Bez problema su iz ruku pogađane mete do daljine od 100 m. Na bliskim rastojanjima (do 50 m), gađanje iz pokreta je bilo izuzetno komforno, čak i u prebacivanju i iz trka sa brzim zastajanjem. Na daljini od 50 m, postizane su grupe pogodaka od oko 40 do 60 mm, sa municijom SS 109 FMJ od 75 grs, a testu preciznosti, na 100 m, apsolutno se najbolje pokazala municija Federal Gold Medal Match sa zrnom Sierra Match King od 77 grs, sa kojom je, dobijena grupa od 42 mm, što je za pušku ove namene i dužine cevi, zaista odlično.

Jednostavno, model SIG 516 Patrol je baš onakav kakav smo i očekivali da će biti proizvod jedne ovako ugledne firme, kakva je „SIG Arms“. Po svemu što je na ovom testu viđeno, može se oceniti kao veoma upotrebljivo, uz opštu čvrstinu i kompaktnost, čak i veoma poželjno oružje, namenjeno za blisku borbu, iako o nekoj originalnosti ne može biti ni reči. Za one, kojima je ovakva konfiguracija i konstrukcija jurišne puške prvi izbor, jednostavno nema dileme. Model SIG 516 Patrol je odličan izbor.

Boris Vojvodić
Vojin Kaćurić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još