Borbena mašina

Bob Kasper (član Gung-Ho asocijacije bivših instruktora Korpusa mornaričke pešadije) tvorac je modernog američkog programa instruktaže za borbu nožem, nazvanog Kni-Com (Knife Combat). Program objedinjuje principe, tehnike i taktiku zapadnih vojnih i kriminalnih „škola“. Izgraditi praktičan sistem obuke za borbu nožem nije lak zadatak, a postaje još teži u nedostatku odgovarajućeg „alata“ za rad. Uprkos obilju dobrih noževa i sistema za nošenje (futrola) na tržištu, Kasper nije bio u potpunosti zadovoljan nijednim od njih. Zbog toga je odlučio da dizajnira sopstvenu opremu, a za proizvodnju je angažovao čuvenog Ala Polkowskog, koji se specijalizovao za izradu fiksnih noževa, pogodnih za prikriveno nošenje i kydex futrole. Klijentela Polkowskog su pretežno vojni specijalci, SWAT timovi, ali i agenti obezbeđenja, i profesionalci za koje se podrazumeva celodnevno nošenje sečiva. U skladu sa njihovim potrebama, ponudio je liniju lakih, ekstremno izdržljivih i vrlo praktičnih noževa.
U saradnji ova dva eksperta, nastala je linija KFK (Kasper Fighting Knives). U februaru 1993. Kasper je skicirao borbeni nož namenjen prikrivenom nošenju, dovoljno veliki da bez problema obavi svaki zadatak, ali i udoban za nošenje tokom stajanja, hoda, vožnje, sedenja… U želji da stvori nož koji će biti prava „borbena mašina“, posebna pažnja posvećena je sledećim elementima:
Dizajn drške: Onovna uloga KFK drške je kontrola, od momenta izvlačenja noža, do trenutka kada je „posao“ obavljen. Tokom vađenja noža, što predstavlja jedan od najrizičnijih momenata borbe, prvi hvat je konačan – tj. nema popravke (kao i kod pištolja). Loše oblikovana drška može da ostavi jedan ili dva prsta da „vise“ iza kraja drške, ili prouzrokuje iskretanje noža u šaci, stvori pogrešan osećaj gde se nalazi oštrica, i u najgorem slučaju izazove ispadanje iz ruke. Pljosnata KFK drška sa urezom za kažiprst, integralnim branikom i „kukom“ za mali prst na kraju, ove rizike svodi na minimum.
Dizajn futrole: Iznenadan, silovit napad, nije pravi momenat za napipavanje drikera, nitni, kaiševa i sličnih rešenja, kojima se osiguravaju noževi u futroli. Želite da jednostavno zgrabite dršku i izvučete sečivo, ali i da nož bude obezbeđen od ispadanja/gubitka dok je u futroli. Odgovor je: kydex. Lagan, čvrst, veoma tanak, udoban (nije glomazan), i s obzirom da nož drži frikcijom, eliminiše potrebu za sistemom zakopčavanja (osiguranja).
Način nošenja: Nesumnjivo, najpraktičniji način za prikriveno nošenje je spreda, sa unutrašnje strane pantalona. Nož je smešten koso, preko donjeg dela stomaka do prepona, što dozvoljava pun radijus pokreta i diskreciju. Ugradjena zakačka za kajiš, sprečava izvlačenje futrole prilikom vađenja noža.
Sečivo: KFK je direktan rezultat više od dve decenije iskustva, istraživanja i vežbanja borbe nožem. Bez obzira na veličinu, svako sečivo izrađeno je od čelika ATS-34, tvrdoće 56-58 Rc, mat finiširanog sa integralnim štitnikom i drškom od dve pločice crne mikarte spojene zakovicama i lepljenjem. Primarna oštrica je zakrivljena sa izraženim „stomačićem“ pri vrhu, a sa gornje strane sečiva, na 2/3 dužine je ravna sekundarna oštrica, koja se od vrha progresivno diže prema dršci, pružajući maksimum borbene efikasnosti. Ispod stranica drške, usadnik je izbušen u obliku pčelinjeg saća, smanjujući masu nožu i balans smešta kod kažiprsta, što je esencijalno za „manevarsku borbu“.
Osnovni model Bulldog ima sečivo 6 inča i košta 375 dolara. Na insistiranje Džima Grovera iz magazina „Guns & Ammo“, nastao je identičan, ali za jedan inč kraći nož nazvan Pug (mladunče). Cena im je ista, a Pug je ubrzo postao omiljeni Bobov borbeni nož. Model Scorpion, sa sečivom dužine 4,5 inča predstavlja evoluciju u dizajnu. Linije sečiva su ravnije, vrh je špicastiji, težište upotrebe je agresivni napad, i tzv. „čekić hvat“, kao kod klasičnih dvoseklica, a cena je 310 dolara. Na zahtev Ministarstva odbrane, za specijalne zadatke u civilu projektovan je 4 inča dug Companion. Gornja oštrica je lažna, ali može da se naoštri uz minimalan trud. Cena je 275 dolara, ali firma „CRKT“ nudi ovaj model po ceni od 50 dolara! Doduše, materijal je čelik AUS-6, drška je od plastike, ali to je i dalje KFK. Za letnje mesece i laganu odeću u ponudi je Gaunt (mršavko), od jednog komada čelika, kopljastog vrha, sa izbušenom drškom i jednoseklom oštricom, dugom 3,75 inča, po ceni od 135 dolara. Ideja je da se ovaj laki nož nosi na lancu oko vrata, stalno na dohvat ruke.
Još jedan nož, koji sledi devizu „efikasnost u minimalnom pakovanju“, namenjen samoodbrani, neupadljiv pri nošenju, izuzetno moćan, lagan i lep. Njegova tzv. „gorila drška“ je odlična za „mačevalački hvat“, ali i zaobljeni kraj može da posluži za udaranje. Nazvan je Perfigo (latinski – probadanje), ima 4,5 inča dugu dvoseklu, konveksno-konkavnu oštricu. Cena je 300 dolara, a preklopni nož identičnog oblika i dimenzija je 100 dolara skuplji. Bravljenje je pouzdani „liner lock“ sistem, a drška je od titanijuma.
Ponovo, preklopni nož Folding Companion sa sečivom od 4 inča. Da podsetimo, o ovom nožu „Kalibar“ je pisao odmah kada se pojavio na tržištu. Cena mu je 375 dolara, ali „CRKT“ nudi jeftiniju varijantu od 65 dolara sa sečivom dužine 3,75 i 2,80 inča. Pa ko voli…
Pored navedenih noževa nastalih kao plod saradnje Kasper-Polkowski, jedan model koji je napravio samo Al, sledi istu filozofiju. To je Alhambra sa 5 inča dugim, izvijenim dvoseklim sečivom, a po obliku je modernizovana varijanta legendarne Džambije – noža zakrivljenog vrha, koji su Arapi proneli od Španije do Indonezije. Integralni štitnik kažiprsta omogućava siguran hvat, a tu je i sa gornje strane nareckana platforma, kao oslonac palca. Izbor materijala za dršku je veliki i kreće se od G-10 do egzotičnog drveta, kosti i roga. Osnovna cena je 315 dolara, a u okviru KFK ponude – spada u favorite.
Dakle, KFK linija noževa je zaokružena ponuda praktičnih, laganih sečiva, namenjenih celodevnom prikrivenom nošenju civila (ili službenika u civilnoj odeći). Ovaj segment tržišta je do pre desetak godina bio prilično zapostavljen, pa ne čudi što su Kasper i Polkowski napravili komercijalni uspeh. Ipak, utisak da je cena ovih noževa previsoka, pojačan je jeftinim mat finišem, a ni krajnje jednostavna drška ne opravdava traženu svotu. Sa druge strane, noževi ove namene zatrebaju, možda, samo jednom u životu. A tada im je vrednost neprocenjiva.

D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još