Elita mini serije

Svima je dobro poznato, da je firma „Colt“ još u 19. veku postala sinonim za revolvere. Svako ko danas pomisli na veliki i moćan revolver ogromne snage, kakvi danas još jedino opstaju na tržištu, ne misli na njih, već na one iz američke firme „Smith & Wesson“ iz Springfilda. Upravo tu tradiciju u potpunosti održava u životu i njihov najnoviji model S&W Mod. 629 .44 Magnum Hunter Performance Center, namenjen lovcima. Inženjeri ove firme, kroz više od 150 godina proizvodnje, stvorili su snažne, elegantne i prepoznatljive revolvere, u čiju se pouzdanost, kompaktnost, veliku zaustavnu moć i efikasnost, uverilo na stotine hiljada korisnika, u SAD i u svetu. S druge strane, jednostavnost i genijalnost njihove konstrukcije, bila je definitivno i tačka na dalji razvoj ove vrste ručnog vatrenog oružja, jer posle njih jednostavno nije izmišljeno ništa bolje. Ove karakteristike poznate su svima i tu nema dileme.
U toj priči, od mnoštva njihovih modela, za današnji imidž firme i popularnost velikih revolvera snažnih kalibara, svakako su najzaslužnija samo dva, koja su obeležila sredinu 20. veka i trasirala dalji razvoj ovog oružja. Nema nikakve sumnje, prvi je čuveni Mod. 27, u velikom „N“ ramu, sa kojim se pojavio i prvi magnum kalibar ikada (danas najrasprostranjeniji umereni srednji revolverski metak, .357 Magnum), u stvari samo malo ojačani do tada najpopularniji .38 Special. Drugi je ujedno i najveći uspeh – revolver čiji je metak postao legendarno popularan u vreme kada se pojavio. Tako je postao njihov najveći komercijalni uspeh u 20. veku, Mod. 29 iz 1955. Tada najmoćniji na svetu, sa orozom koji je od rama odvojen sigurnosnim blokom automatske kočnice i kratkim, kvalitetnim okidanjem sistemom DA/SA, šestometnim dobošem, dve sigurne brave u ramu i sa metkom kalibra .44 Remington Magnum, ovaj veliki, kvalitetan, siguran i moćan revolver, veoma precizan, a uz to napravljen kao vrhunsko remek-delo oružarstva u revolverskoj industriji, ostao je do danas simbol perioda njenog najvećeg procvata.
Iako u velikom „N“ ramu i sa cevi od 6,5 inča (165 mm), ostao je u prihvatljivim dimezijama standardnih revolvera, omogućivši korisnicima da za pojasom u normalnoj futroli nose i koriste oružje, sa šest metaka velike moći i energetskog potencijala ravnog puščanom. Sa početnom energijom E0 od 1.400, do čak 1.700 J i efikasnim dometom od oko 100 metara, daleko je prevazišao potencijal svih do tada proizvedenih modela, postavši ubrzo omiljeno lovačko oružje, za šta do tada revolver nije bio baš idealan izbor. Za kratko vreme, njime su odstreljeni primerci svih najkrupnijih i najopasnijih svetskih vrsta divljači, zbog čega se nesmanjeno u tu svrhu koristi i danas, uprkos činjenici, da su u međuvremenu razvijeni novi revolverski kalibri i oružja, sa energetskim potencijalom koji ga prevazilazi za više nego dvostruko. Ipak, nešto u ovom revolveru i njegovom snažnom metku, stvorilo je spoj i magiju, koju malo ko ne prepoznaje, tako da i danas, više od pola veka od nastanka, njegova popularnost ne opada.
Iako postoji mnogo modela veoma slične konstrukcije, nijedan nema originalni šarm i zaokruženu filozofiju klasične konstrukcije Modela 29 (naravno i verzije od nerđajučeg čelika nazvane Mod. 629), američke firme „Smith & Wesson“, zbog čega se proizvodi i prodaje nesmanjeno i danas. Najnovija verzija ovog revolvera, Mod. 629 .44 Magnum Hunter Performance Center, sa šestometnim dobošem koji se izbacuje u levu stranu, dolazi iz najelitnije proizvodne jedinice fabrike „Smith & Wesson“, studija „Performance Center“, koji se bavi doradom i izradom najkvalitetnijih, elitnih primeraka i mini serija njihovog najpopularnijeg oružja. Nova, ovogodišnja verzija, Mod. 629, kao i ogromna većina njegovih prethodnih verzija, ubraja se u oružja visoke klase, pre svega jer je u svaki primerak posebno uloženo na desetine sati najpedantnijeg i najstručnijeg, majstorskog ručnog rada, što već odavno nije praksa u proizvodnji velikoserijskih revolvera, jer višestruko uvećava njihovu proizvodnu cenu. Tako ovaj model sa ugrađenim refleksnim nišanom SCP-RD40RGW, firme „Leapers“, košta oko 1.329 američkih dolara, što u suštini i nije mnogo, za vrhunsko lovačko oružje ove klase.
Suštinski, ovaj model ne donosi mnogo novog, već je samo još jedna modernizovana verzija ovog modela, ali u kvalitetu koji zaslužuje pažnju. To je luksuzan i komforan revolver, sa cevi od čak 7,5 inča – 190 mm (što je dobro odabrana dužina za isključivo lovačku namenu), zatvorenog „N“ rama sa poslednjom varijantom modernizovanog bravljenja sa dve brave, klasičnog SA/DA okidanja i lepom monolitnom gumenom Rubber fingergroove drškom firme „Hogue“. Osnovna karakteristika ovog modela je nova linija dizajna, sa izmešanim klasičnim crtama i moderno oblikovanom cevi, uz ugradnju najkvalitetnijih, ručno upasovanih delova. Na klasično profilisani ram, postavljena je teška cev, ali bez šine ispod (kao kod prve verzije), s tim da se na njoj odozgo nalazi teška šina sa Picatinny šinom, za montažu optičkog ili refleksnog nišana. Donja strana cevi je blago zakošena ka ustima, a bočne stranice su potpuno ravne, sa velikim natpisom naziva modela sa desne i „Performance Centra“ sa leve strane. Ovakav oblik cevi sa ultra-modernim dizajnom, čudna je ali ipak dopadljiva kombinacija sa klasičnim ostatkom revolvera, jer podvlači ideju spajanja modernog sa najklasičnijim, što je upravo ono za čime danas i traga većina njihovih korisnika. Svejedno, sličan dizajn je već viđen kod najmoćnijeg modela ove firme EX 500 ES, gde je sasvim dobro prihvaćen. S druge strane, u ram je smešten težak, gladak doboš, bez uzdužnih kanelura, čija se forma potpuno slaže sa moderno oblikovanom cevi. Doboš je postavljen potpuno pravilno u osu cevi i okreće se jasno i tiho, a kada je zabravljen, nema bočni, već samo minimalan zazor napred-nazad. Mala, iskošena, moderna poluga za oslobađanje doboša, radi lako i precizno, pa on u stranu ispada sam. Revolver ima ukupnu dužinu od samo 14 inča (356 mm), što nije malo, ali ni previše za lovačko oružje ove klase. Maksimalna širina preko doboša je kao i kod drugih modela u ovom kalibru 43 mm. Ni njegova masa od 1.640 g nije mala, ali zato u kombinaciji sa perfektnom gumenom drškom, za posledicu ima sasvim prijatan i lako podnošljiv trzaj pri gađanju, što je velika prednost ovog revolvera, nad manjim i lakšim modelima.
U ostalim karakteristikama ovaj lovački revolver se ne izdvaja mnogo od ostalih modela ovog proizvođača, što znači da je zaista veoma kvalitetan, majstorski uklopljen, zbog čega funkcioniše glatko i precizno. Ceo je izrađen od prvoklasnog nerđajućeg čelika, precizno i tačno, sa finim, dvobojnim finišom, što olakšava redovno održavanje, zbog njegove poznate povećane otpornosti na vlagu i koroziju. S druge strane dvobojni tamni finiš sa svetlim detaljima daje mu jedinstven, moderan i dopadljiv izgled, o čemu se takođe mnogo vodilo računa. Okidanje je rešeno klasičnim i veoma kratkim, efikasnim DA/SA obaračem, sa mekim i glatkim hodom. Neophodna sila za okidanje u SA režimu je podešena fabrički na oko 1.790 daN, a u DA na oko 5.200 daN, što može da se oceni kao odlično. Kretanje obarača pri povlačenju je meko i konstantno, a okidanje jasno i odsečno.
Revolver S&W Mod. 629 .44 Magnum Hunter Performance Center ima ugrađen novi tip mehanizma sa unutrašnjom udarnom iglom, smeštenom u ram i sigurnosnom prenosnom polugom. Rep oroza je prilično kratak, ali širok i kvalitetno, agresivno čekiran, pa je njegova kontrola apsolutno dobra, čak i sa klizavim, ili mokrim rukama. Opremljen i odličnim, prvoklasnim nišanima, sa rampom (sa crvenim umetkom) napred i potpuno podesivim mikrometrom, sa pravougaonim izrezom pozadi. To je pravi izbor za lovačko oružje, sa zahtevom da precizno uputi dobro plasiran pogodak i na daljinu od stotinak metara. Zato ne iznenađuje da je na testiranju na daljini od 25 m, sa velikim brojem različitih komercijalnih vrsta municije, postizao odlične, čak fenomenalne grupe pogodaka, prečnika od 25 do 43 mm. Pritom, njegova kontrola je zaista nešto skoro neviđeno do sada, jer osim velike mase i perfektne komforne drške, ovaj lovački revolver ima i efikasan, fabrički postavljen kompenzator trzaja na ustima cevi, čime je odskok sveden na nivo, koji je najlakše opisati kao kod streljačkih revolvera srednje klase.
Kada se uzme u obzir sve što ovo oružje pruža korisniku, više je nego jasno da su u fabrici „Smith & Wesson“, ponovo odlično odradili posao i konstruisali izuzetan lovački alat, prilagođen svakom lovačkom scenariju bilo kog svetskog podneblja, dokazujući još jednom neprolaznu vrednost ovog izuzetnog modela.
B. VOJVODIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm