Gospodska repetirka

Da bismo predstavili kvalitetan lovački karabin Heym SR30, moramo da damo nekoliko opštih, teoretskih podataka, vezanih za ovu vrstu oružja. Kuglare repetirke su puške sa jednom cevi i magacinom sa više metaka, kod kojih se posle svakog opaljenja rukom pokreće zatvarač. Tim pokretom odbravljuje se zatvarač, izvlači i izbacuje čaura. Kretanjem zatvarača unapred, zahvata se metak iz magacina, ubacuje u ležište metka u cevi i zabravljuje cev. U zavisnosti od vrste kretanja ovih cilindrično-čepnih zatvarača, razlikujemo repetirke kuglare sa obrtno-čepnim i pravokretno-čepnim zatvaračem. Kod obrtno-čepnih, pri repetiranju ručica zatvarača podiže se naviše za 55 do 90 stepeni, kako bi došlo do odbravljivanja, pa se tek tada zatvarač kreće unazad. Međutim, kod repetirki sa pravokretnim-čepnim zatvaračem, ovog podizanja ručice naviše nema, već se ručica zatvarača povlači samo nazad-napred pravolinijski. Pri ovom hodu „nazad“ odbravljuje se zatvarač, izvlači i izbacuje čaura, dok hod „napred“ uvodi metak u cev i zabravljuje cev i zatvarač.
Najsjajniji primer obrtno-čepnih zatvarača je puška Mauser M98, dok je kod pravokretnih-čepnih zatvarača, rodonačelnik austrijska puška Manlicher M95. Obrtno-čepnih karabina je daleko više na tržištu, ali se poslednjih godina pojavljuje sve više lovačkih karabina sa pravokretno-čepnim zatvaračem. Nazivaju ih još karabinima direktne akcije, direkt abcug, ravnim ili pravolinijskim karabinima.
Njihova glavna prednost je što se repetiranje izvodi brže nego kod obrtno-čepnih karabina, pri čemu se puška ne pomera iz zgiba ramena. Uvežban lovac, na primer u lovu na divlje svinje pogonom ili prigonom, puca približno istom brzinom karabinom direktne akcije, kao i lovac opremljen poluautomatskim lovačkim karabinom. Poznati karabini direktne akcije su: Blaser R93, Mauser M96, Browning Acera i naravno, Heym SR30. Karabini iz ove familije, ipak imaju i jedan „nedostatak“, a to je – visoka cena. Oni nemaju jeftinog predstavnika, kao što je slučaj sa, na primer „Zastavinim“, „Feg“ (mađarskim) ili češkim obrtno-čepnim karabinima, koji svi imaju izuzetno povoljnu cenu.
Firmu „Heym“ osnovao je 1865. Friedrich Wilhelm Heym, u nemačkom centru industrije oružja – Suhlu. Danas se „Heym Waffenfabrik AG“ nalazi u mestu Gleichamberg i proizvodi kvalitetne lovačke karabine, sportske puške, kombinovane puške, jednocevne i dvocevne bok i položene kuglare, drilinge (trocevke) i firlinge (četvorocevke), svih mogućih rasporeda i konfiguracija. I sve je to nemački solidno i skupo!
Lovački karabin Heym SR30 spada u repetirke sa linijskim zatvaračem, jedan je od najlepših karabina ovog tipa na tržištu. Nije poznat i reklamiran kao, recimo Blaser R93, ali je mnogo jednostavnije konstrukcije. A time i jednostavniji za rukovanje, upotrebu i održavanje, od Blasera.
Prvo, ono što smatramo za najvažnije: Heym SR30 zabravljuje se pomoću šest kuglica, simetrično raspoređenih po obimu cilindričnog zatvarača. Ove kuglice su ekstremnog kvaliteta i mehaničkih osobina, tako da je spoj cev-sanduk-zatvarač na testiranju u laboratoriji u Suhlu, izdržao pritisak od neverovatnih 8000 bara. Ova vrhunska nemačka laboratorija o testu Heyma izdala je pisani sertifikat. Kretanjem ručice zatvarača unazad, ovih šest kuglica popušta u zahvatu, odbravljuje sklop i omogućava hod zatvarača, ali nije napet udarni mehanizam. U ovom položaju može se potpuno kretati u lovu ili čak na kraće transportovati oružje, bez bojazni od slučajnog opaljenja. Tek kada ručicu zatvarača poguramo još jedan kratak korak unapred, jedva čujni „klik“ će označiti da je udarni mehanizam nategnut. Opaljenje se obavlja jednim potpuno podesivim obaračem, oko koga ima mesta za manipulisanje i u najdebljim rukavicama, po najžešćoj zimi. Kao opcija, nudi se i obarač koji okida bez ikakvih pripremnih hodova – kao na sačmaricama. Posebno ističemo izuzetno mekan i skoro bešuman rad ovog zatvarača. Ručica i kugla ručice smeštene su tačno iznad obarača, tako da prsti i šaka ruke koja opaljuje, automatski prihvata ručicu i ponavljaju ciklus pražnjenja, punjenja i napinjanja. U slučaju da ne želimo da pucamo, jednostavno vratimo ručicu zatvarača malo unazad i udarni mehanizam time je relaksiran. Za nategnutost mehanizma postoji jasno vidljiv (crveno) i u mraku opipljiv indikator. Proizvođač je izbor kuglice ručice zatvarača prepustio ukusu kupca. Ima ih čeličnih (crnih i srebrnastih), drvenih, bakelitnih, radlovanih, glatkih, graviranih…
Zatvarač Heym SR30 kreće se u jednodelnom, kovanom čeličnom sanduku (risiveru). Sklop sanduka i cevi je izmenjiva jedinica, koju „Heym“ isporučuje kada se želi jedna puška u više kalibara ili dužina cevi. I risiver i cev izrađeni su od visokokvalitetnog krupovog čelika, koji uz „Heymovu“ vrhunsku izradu, garantuju dug lovački vek oružja. Cevi se rade u dužinama 58, 60, 61, 65 cm, s tim što su za lov rezervisane dužine 58 i 61 cm, a za sportske puške su teške, debele „heavy barell“ cevi dužine 60 i 65 cm. Ukupna dužina oružja iznosi 111, 114 i 120 cm. Masa se kreće od 3,1 do 3,3 kg što se za lovačke karabine smatra izuzetno povoljno. Masa sportskih pušaka je znatno veća i kreće se od 4 kg pa naviše, što zavisi od izbora kundaka i debljine cevi. Kod spoljašnjeg prečnika cevi ovih sportskih SR30 N/G pušaka, kupac bira, između prečnika 18, 20 i 25 mm (na ustima cevi). Zaista, širok izbor cevi…
Vidite da ne pominjemo kalibre „hajmovog direkt abcuga“. To znači da se radi u 21 različitom kalibru. I to počev od .22 Rem, zaključno sa .338 Win. Mag. I najizbirljiviji lovci naći će tu „svoj“ metak. Puška SR30 puni se metalnim, odvojivim okvirima za municiju. Kapacitet standardnih okvira je tri metka, a produženih (koji se kupuju odvojeno), pet metaka. Okviri se jednostavno menjaju pritiskom na dugme smešteno uz sam okvir. Klasičan evropski lov svodi se uglavnom na jedan, najviše dva hica. Međutim, u lovu na opasne životinje, nije loše imati pri ruci rezervni okvir sa pet metaka. Uz lovački karabin, „Heym“ proizvodi i izvanrednu, skidajuću montažu optičkog nišana. Tu je, naravno, i nekoliko vrsta i tipova „brzih“ mehaničkih nišana, koji su montirani direktno na cevi oružja.
Kupci Heym SR30 mogu da biraju više tipova orahovih ili laminiranih kundaka, kao i završnih obrada celog oružja. „Heym“ poseduje i čuvenu gravirnicu, koja kupcima nudi motive iz sveta lova i životinja, u dubokoj, zlatnoj i srebrnoj graviri.
Postoji čak i „rostfrei“ ili „stainless“ nerđajuća varijanta ovog „direkt abcuga“, za one koji oružje nose svaki dan i nisu u situaciji da ga najredovnije održavaju. Sve u svemu, postoji pet različitih finiša i opcija lovačke puške, i tri varijante sportske SR30.
Cena ovog oružja kreće se od 2050 evra (u Nemačkoj) za standardnu varijantu, pa naviše. To nije malo, ali ovo je zaista odlična puška. Ko ne voli poluautomate, a želi brz naredni hitac Heym SR30 je pravi izbor. Ne donosimo test preciznosti, jer za to garantuje ime i tradicija ovog proizvođača.
Predstavili smo vam jednu, ne tako poznatu, ali izvanrednu pušku direktne akcije.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još