Idealan za transport

„Dakota Arms Company Inc.“ je relativno nova firma koja nema zavidan broj proizvedenih jedinica, ali zato je svaki model priča za sebe.
Kako se u SAD, Kanadi, ali i Afričkim lovovima, često do lovišta koriste mali sportski avioni ili helikopteri, transport duge puške je često problem. U ograničeni prostor kokpita letelice teško je smestiti dve-tri puške. Taj problem, „Dakota Arms“ je rešio Modelom 76 Treveler, koji se rasklapa na sredini. Jedan deo čine kundak i sanduk, a drugi cev sa potkundakom. Šta je ovde idealno? Možete da kupite više cevi različitih kalibara, sa ili bez mehaničkih nišana i dobijete jednu pušku u više kalibara za različite namene. Kupovinom cevi 7 mm Dakota i .404 Dakota pokrili ste svu visoku divljač jednom puškom. Ovaj take down – rasklapajući model staje od 5.000 dolara naviše.

Prva Dakota

Prvi, danas osnovni model nosi oznaku Dakota Model 76, urađen je sa najnižim tolerancijama, ima standardni „Mauserov“ bočni dugi izvlakač, koji omogućava dosad neprevaziđeno, kontrolisano uvođenje metka iz magacina u cev (control feeding). Na ovom modelu Pete Grisel je usavršio kočnicu sa tri položaja, ustavljač i vođenje zatvarača, zbog čega repetiranje deluje nestvarno mekano i glatko. Termički obrađeni čelik 4140, koji pripada grupi skupih alatnih čelika, jedini je materijal od koga se rade delovi sanduka i zatvarača (sem opruga). Osim u šest Dakota kalibara Model 76 može da se dobije i u svim popularnim kalibtrima od .22-250 do najvećeg .458 Win. Magnum.

U potrazi za najboljom orahovinom Don Alen je putovao i u Australiju, Francusku, Novi Zeland i Maroko
U potrazi za najboljom orahovinom Don Alen je putovao i u Australiju, Francusku, Novi Zeland i Maroko

Cev duga 584 mm naručuje se od najpoznatijih svetskih proizvođača cevi „Shilen“ ili „Douglas“. S obzirom da „Dakota Arms“ radi i oružja po specijalnim zahtevima kupca, puška može da se naruči u bilo kom kalibru, dužini cevi i koraku ožlebljenja koje obuhvata američki standard SAAMI (Sporting Arms And Ammunition Manufacturers Institute). Za svaku proizvedenu pušku, Firma daje garanciju da će pet metaka na daljini 100 m, biti u grupi prečnika 38 mm. Ovo je sa kvalitetnom ili ručno punjenom municijom (hand loaded), što je u SAD dozvoljeno i preporučeno za vrhunske rezultate. U stvarnosti je i daleko bolje, tj. grupa retko izlazi iz kruga prečnika 1 inč – 25,4 mm. Don Alen sve modele radi i u potpuno levorukoj varijanti, bez povećanja cene. A cena? Ona je i za prilike u SAD visoka: od 4.000 dolara naviše. I pored visoke cene mnogi lovci i strelci čekaju u redu za „Dakotine“ puške. Svake godine se štampa publikacija koja opisuje najuspešnije lovove ili takmičenja u streljaštvu, gde su briljirali puške i municija „Dakota Armsa“.

mscVlada Mitrović
foto: Dakota Arms, facebook Dakota Arms

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm