Kraljevski rad

Godina je 1916. mesto Eibar u zemlji Baska, na severu Španije. Tu na stotine mladića pohađa i završava zanatske metalske škole koje ih edukuju u viševekovnom tradicionalnom umeću izrade oružja. Među njima je i devetnaestogodišnji Avelino Arrieta. Pun energije i novih ideja Avelino ne želi da radi obične, većini dostupne puške, već kreće u izradu sopstvene dvocevke. To je sačmarica položenih cevi, vrhunske izrade cevi, vrhunskog spajanja cevi i najfinijih H&H mehanizama, koja odmah po nastanku pobuđuje veliku pažnju. Gravura duboka, ručno rađena, kundak divnog oraha i obrade, opšti izgled puške dovode do mnoštva porudžbina po posebnim zahtevima. Dobar glas daleko se čuje, tako da i španski kralj kod njega naručuje pušku za lov. To je već vinulo Avelina u neslućene visine, koje su rezultirale tražnjom Arrieta pušaka u Britaniji, Americi, Nemačkoj i Francuskoj. Čak pet velikih američkih uvoznika i distributera oružja (“Griffin & Howe”, “New England Arms”, “Orvis”, “Quality Arms” i “Wingshooting Adventures”), bogatim američkim lovcima obezbeđivali su Arrieta dvocevke. Iako se i dan danas na njih čeka čak do šest meseci, interesovanje za ovim fine guns puškama ne opada. Svetska elita fine guns dvocevne položare smatra unosnom investicijom, kojoj uz malu priču o slavnom vlasnikom i njegovim lovovima, vrednost s vremenom raste. Puška 600 Imperial koju je Avelino izradio za španskog kralja Alfonsa XIII, proizvodi se i danas i jedan je od najtraženijih modela iz “Arrieta” ponude. Dvocevka 600 Imperial sa cenom od 15.000 dolara nije najskuplji model, ali je doprineo veličini imena kompanije u svetu.
Avelino Arrieta 1940. dobija značajnu pomoć od svojih sinova Hozea i Viktora, tako da odlučuju da promeni ime firme u “Avelino Arrieta & Hijos” (Arrieta i sinovi).
Sedište im je i dalje u Eibaru. Poslednja promena imena firme desila se 1980, od kada nosi kratak naziv “Arrieta Y Cia”. Danas Avelinovi unuci Huan Karlos i Asier Arrieta, vode ovu porodičnu firmu, kombinujući najsavremeniju tehnologiju i vrhunski ručni rad. S ponosom ističu da većina od njihovih dvadesetak proizvodnih radnika, radi u firmi već drugu ili treću generaciju. Tako se znanje i iskustvo uvećava, a tradicija izrade klasičnih dvocevki utvrđuje ime “Arrieta” u vrhu španskih u svetskih fine guns proizvođača.

Prvo dajemo kraći opis zajedničkih tehničkih detalja ovih retkih i skupih dvokulgara. Skupih, jer je cena najjefitinijeg R2 modela nešto iznad 20.000 dolara. Sve Arrieta Express dvokuglare se rade u kalibrima 8x57IRS, .300 H&H Magnum, 9,3x74R, .458 W i .470 Nitro Expres. Cevi pušaka urađene su od specijalnog belota čelika, sa tvrdo hromiranom unutrašnjom trasom. Cevi su međusobno spojene skupim i složenim demi blok postupkom, kod koga se svaka cev radi sa svojim elementima za vezu, pa se sve srebrnim lotovanjem spaja u jednu celinu. Mala greška dovodi do odbacivanja obe cevi u škart, tako da ovaj postupak koriste samo proizvođači skupih pušaka prestižnog imena. Baskula Arrieta dvokuglara prati liniju njihovih sačmarica, ali je znatno ojačana, jer karabinska municija daje višestruko jače radne pritiske. Bravljenje cevi u baskuli se obavlja preko dva široka Pardijeva ključa, koje fiksira horizontalno pokretna dvozuba ploča. Mehanizam vatri je smešten na bočnim pločicama, H&H mehanizam. Bilo da se radi o modelu R2, R4 ili R5, uvek je reč o H&H mehanizmu sa sedam čivija – osovinica (seven pins). Velika osovina unutrašnjeg udarača – čekića, ima zlatom ispunjen kanal, čiji položaj lovcu signalizira da li je puška zapeta ili ne. Odlika ovih preskupih i za izradu filigranski složenih H&H mehanizama, je postojanje interseptora. Oni su genijalni puškarski izum koji spasava život. To je unutrašnji sklop koji ima za zadatak da na pola puta uhvati i zadrži oslobođeni udarač-čekić, u svim slučajevima osim kada je obarač povučen do kraja. Bilo kakav pad puške na tvrdu podlogu, unutrašnji kvar ili lom delova, neće dovesti do neželjenog opaljenja, ukoliko puška ima ugrađene interseptore. To je odlika skupih i kvalitetnih pušaka, a od jefitnih oružja jedino su Rusi na modelu IŽ27 primenili ovaj veoma važni sigurnosni detalj. Svi modeli Arrieta pušaka imaju ugrađene interseptore.

Na gornjem spoju horizontalnih cevi nalazi se velika, jaka šina, na kojoj je ugrađen zadnji mehanički nišan. On ima veliki V zarez sa zlatnom vertikalnom niti, koja znatno ubrzava i olakšava nišanjenje. Dovoljno je samo postaviti tačku na slovo i, pa to poravnati sa ciljem. Dvokuglarama se ne lovi divljač na velikim daljinama, iako postoji mogućnost ugradnje optičkih nišana. Svaka Arrieta dvokuglara ima ugrađene ejektore, iako se na zahtev mogu dobiti jednostavniji pouzdani izvlakači čaura. Kupci se uglavnom odlučuju i za dva nezavisna obarača, mada postoji opcija jednog selektivnog obarača. Gravura modela R2, R4 i R5 se razlikuje. Kod R2 je cvetna duboka, kod R4 sitna cvetna sa scenama iz lova u bulino tehnici, dok je kod R5 dvokuglare duboka gravura sa velikim slikama iz lova big five na afričku divljač. Kupci biraju između nemačkog kundaka sa pištoljskim rukohvatom ili ravnog engleskog rukohvata sa dugim pravim vratom. U oba slučaja je kundak urađen od najfinije orahovine. Zanimljivo je da vam otkrijemo kako u “Arrieti” nabavljaju orahovinu za kundake. Ljudi na terenu koji obilaze planinska mesta u Pirinejima, Galiciji i Andaluziji tragaju za vrhunskom orahovinom. Od stotinu pregledanih i ponuđenih uzoraka izaberu samo najkvaliteniju sa najboljim vrtložnim šarama. Ti kundaci se posle obrade ručnim radom, čekiraju sa 32 linije po inču. Spoljašnja obrada kundaka je uvek poliranje i nauljivanje, uz najfiniji spoj metala i drveta. Dvokuglare iako nikada nisu dostigle preciznost oba metka, ravnu lovačkim karabinima, ostale su do danas prestižno, reprezentativno oružje za privilegovane lovce. Tako su danas u vreme ultra-preciznih karabina, čija grupa od pet pogodaka staje u krug 1MOA (29 mm na 100 m), dvokuglare ipak višestruko skuplje i više tražene u eltnim lovovima od najboljih karabina. “Arrietini” Express R2, R4 i R5 modeli su u samom vrhu te tražnje.

Nabrojanih 13 modela sačmarica položenih cevi, sada ćemo lakše opisati, jer su mnogi detalji zajednički za sačmarice i dvokuglare. Svi sačmeni modeli mogu se dobiti u kalibrima 12, 16, 20, 28 i 36 (.410), sa ležištima dugim 70 ili 76 mm (u kalibrima 12, 20 i 36). Te cevi od vrhunskog belota čelika, mogu biti različitih dužina, po želji kupca. Uvek su spojene demi blok postupkom i mogu imati različite konfiguracije fiksnih čokova. Na zahtev kupca rade se i sa izmenljivim čokovima. Lovac odlučuje i o broju nezavisnih selektivnih ili neselektivnih obarača. Osnova svakog modela je opcija: fiksni čokovi, selektivni ejektori, dva nezavisna obarača i engleski kundak. Takođe, svi navedeni modeli imaju podkundak povezan sa cevima putem Pardijeve potisne poluge. Ova poluga se nalazi na čelu podkundaka i smatra se do sada najpouzdanijom vezom podkundaka i cevi. Kontinentalni lovci iz centralne Evrope često insistiraju na nemačkom pištoljskom kundaku i tu im “Arrieta”, naravno, izlazi u susret. I ovi kundaci su izrađeni od pažljivo i dugo biranih starih stabala sa Pirineja, Galicije i Andaluzije. Osnovni model Arrieta 557 ima naravno i H&H mehanizam vatri, sa četiri osovinice. To se smatra jeftinijim i jednostavnijim H&H mehanizmom. Ovde, ali i na svim drugim modelima, se po želji kupca ugrađuje polužica za skidanje H&H mehanizma bez upotrebe alata. Ima lovaca koji je žele, ali i onih kojima smeta ova polužica, jer narušava ravni profil puške. Već sledeći Model 570 ima H&H mehanizme sa pet osovinica i nešto bogatiju gravuru. Model 600 (kraljev model), ima maksimalnih sedam čivija, na mehanizmu vatri i vema bogatu duboku gravuru sa razgranatim cvetnim motivima. Kraljev Model 600 ima i dodatne bočne blende koje za još jedan stepen podižu čvrstinu nepomičnosti cevi u baskuli. Već smo rekli da svi modeli imaju ugrađene sigurnosne hvatače – inerseptore.

Danas se Model 600 odlično prodaje i za njega važi da se ispunjavaju sve želje kupca po pitanju broja obarača, čokova i ejektora. Za one kupce koji žele sve odlike Modela 600 Imperiale, ali ne uživaju u gravuri, “Arrieta” ima u ponudi fini negravirani Modelo 601. Vrhunska puška nenametljie lepote. Dalji modeli 801, 802, 803 su sve to već opisano, uz još mnogo više reljefne gravure. Po mišljenju autora teksta, jedna od najlepših “Arrietinih” položara je Model 872, koji za razliku od prethodnih ima zaobljeni profil baskule. Ovaj 872 kao i prethodni model (osim baznih 570, 557 i 578), ima olakšano otvaranje cevi. Samo mali pritisak na polugu će prelomiti cevi puške. Modeli 872 i 06 svojim zaobljenim oblikom baskule daju mnogo elegantniji izgled, u osnovi jedne te iste puške. Ljubitelji ukrašavanja bočnih pločica bolino tehnikom odlučiće se za Model 873.
Sve ove puške su sjajne, tražene, a na njih se čeka i do šest meseci. Kako sada na ovim prostorima postoje imućni lovci, ovaj tekst će im pomoći da se lakše odluče da u svojoj kolekciji imaju i jednu pušku “Arrieta”. Sigurni smo da neće pogrešiti.
V. Mitrović

Sačmena lepeza
Predstavljamo neke od karakteristika “Arrieta” dvocevki koje su zajedničke za sve modele. Tih modela nije malo i nose brojčane oznake: Modelo 557, Modelo 570, Modelo 578, Modelo 600 (model Imperial, rađen za španskog kralja Alfonsa XIII), Modelo 601, Modelo 801, Modelo 803, Modelo 871, 872, Modelo 06, Modelo 873 i Modelo 931. Pored ovih sačmenih, rade se i dvokuglare položenih cevi Rifle Express R2, Rifle Express R4 Monteria, Rifle Express R5 Safari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još