Legenda u malom kalibru

Svi koji vole oružje trude se, u okvirima svojih mogućnosti, da nabave najkvalitetnije modele za određenu namenu. Ukoliko planirate da se aktivnije bavite pucanjem, kao lovac, sportski strelac ili rekreativac, ubrzo ćete uvideti jednu nespornu činjenicu: bez obzira koliko novca ste izdvojili za oružje, najveći izdatak, dugoročno gledano je nabavka municije. Klasičan sjedinjeni metak sa centralnim paljenjem nije jeftin, čak ni kada se nabavlja u relativno velikoj količini. I u zemljama sa snažnom ekonomijom i visokim životnim standardom, zaljubljenici u miris baruta dovijaju se kako da smanje troškove.

Na STI ramu

Kao najprihvatljivije rešenje nametnuo se metak sa ivičnim paljenjem kalibra .22 LR (5,6 mm). Njegove osobine čine ga jednako primenljivim i za ručno oružje kratkih cevi, kao i za puške/karabine. Sem niske cene, metak kalibra .22 LR nudi visoku preciznost, nizak impuls trzaja, slab pucanj, domet (u zavisnosti od vrste oružja) koji prelazi 150 m i prihvatljivu efikasnost u lovu na štetočine i sitne životinje.
Ogromna količina najrazličitijih konstrukcija prisutnih u celom svetu, svedoči o njegovoj popularnosti. Karakteristike municije dopuštaju upotrebu jednostavnih konstrukcija i jeftinih materijala, bez negativnih uticaja na bezbednost i upotrebljivost oružja. Sve te prednosti su brzo uočene i od strane vojno-policijskih organizacija, pa se oružja ovog kalibra koriste u obuci duže od jednog veka. Bez obzira da li se radi o konverzijama za „pravo“ oružje u moćnijem kalibru ili o kopiji za municiju .22 LR, ovakvo oružje predstavlja jeftinu alternativu za skupa bojeva gađanja. Identična ergonomija, hvat, komande, okidač i nišani, omogućavaju korisniku da u potpunosti ovlada oružjem, a da pritom trpi manje napora i stresa zbog snažnog pucnja i trzaja. I sve to po ceni koja je ponekad i desetostruko niža. Generalno, ovakva oružja su uvek isplativa investicija, za nekoga ko želi da bude u dobroj streljačkoj formi.

Kompletna oprema za practical trening sa jeftinom .22LR municijom

Ovoga puta, posredstvom Jeffa Quina, vlasnika online magazina „Gunblast“, predstavljamo dva rešenja koja kalibar .22 LR uvode u svet zaljubljenika i poštovalaca legendarnog Browningovog modela Colt M1911. Ceo vek od pojavljivanja, čini se da je ovaj pištolj popularniji nego ikad. To je dovoljan razlog da mnogi proizvođači ponude svoje viđenje ovog oružja u kalibru .22 LR.

Chiapa 1911-22. „Chiapa Firearms ltd.“ je ogranak italijanske porodice, koja se oružjem bavi duže od pet decenija. Pre nešto više od dve godine, otvorili su podružnicu u gradu Dejtonu (Ohajo). U septembru prošle godine, ponudili su tržištu model sa nazivom Chiapa 1911-22, što jasno govori o osnovnim odlikama oružja.
Na prvi pogled, otvarajući plastični kofer sa pištoljem i pratećom opremom, ovu „dvadesetdvojku“ lako je pomešati sa „pravim“ M1911. Spoljne dimenzije su identične, kao i dužina cevi od 127 mm sa šest žlebova i desnim korakom uvijanja. U rukama, težina od 910 g je ipak za 140 g manja od uzora. Materijal za izradu je čelik, iako su neki delovi napravljeni i od legure cinka. Cev je fiksno spojena sa ramom, a pištolj se rasklapa poput Walthera PPK skidanjem navlake unapred. Repetiranje je izuzetno lako i glatko. Okidanje je nešto tvrđe od idealnog, zahteva silu od skoro 3,5 kg, ali je još uvek prihvatljivo, zahvaljujući ujednačenom i kratkom hodu. Sve ostale komande su identične oružju koje je poslužilo kao uzor. Jedini dodatak predstavlja uređaj za blokiranje udarne igle, koji omogućava da relativno bezbedno odložite ili transportujete ovaj pištolj. Reč je o rotacionom bloku smeštenom na zadnjoj strani navlake, u delu gde udarač dolazi u kontakt sa udarnom iglom. Sa desne strane navlake, ispod zadnjeg nišana je čivija kružnog preseka koja se specijalnim ključem rotira za 90 stepeni i ekscentričnim blokom sprečava kontak udarača sa iglom. Jednostavno i vrlo efikasno rešenje.
Finiš je izveden bruniranjem, što uz drvene drške sa rombovima pištolju daje klasičan izgled. Nišani su fiksni, standardnog Coltovog tipa, ali mogu da se dobiju i kontrastni, borbeni Novak nišani sa crvenim optičkim vlaknom. Polimerski, desetometni okviri koji su često problematični kod poluautomatskog oružja u ovom kalibru, kod Chiape rade besprekorno. Ipak, tek na strelištu se stiče kompletan utisak, a on je iznad očekivanja. Pištolj koji košta oko 260 dolara pravio je grupe dostojne takmičarskih modela desetostruko veće cene. Pritom, nisu korišćene probrane laboracije takmičarske municije koje u nazivu sadrže magičnu reč match, već jeftina, velikoserijska municija zbog koje ste i kupili ovaj pištolj. Pucane su serije po deset metaka, sedeći, sa naslona, na metu udaljenu 25 m. Najlošiji rezultat je bio 37 mm sa municijom Federal Bulk-pack, a najbolja grupa sa municijom Winchester Dyna point merila je izvrsnih 19 mm! Statistički, posle 550 ispucanih metaka raznih proizvođača, prosečna veličina grupe kreće se oko odičnih 25 mm. Očigledno, “Chiapa Firearms ltd”. je sa modelom 1911-22 napravila pravi potez, ponudivši pristupačno oružje koje bi svako poželeo, bez obzira ima li „veliki“ .45 ACP.

Tac Sol sa dve vrste okvira različite širine

Tac-Sol 2211. Kompanija „Tactical Solutions“ iz grada Boise (Ajdaho), poznata je pre svega po kvalitetnim hi-tec prigušivačima i nalazi se na spisku snabdevača Ministarstva odbrane SAD. Njihovo rešenje za M1911 u kalibru .22 LR zasniva se na konverzionoj jedinici, koja se postavlja na ram pištolja M1911 umesto sklopa navlake i cevi. Razvoj je potrajao nekoliko godina, tokom kojih su rešavani problemi vezani za pouzdanost funkcije i preciznost.
Konverziona jedinica nazvana je Tac-Sol 2211 i za razliku od većine sličnih rešenja koja koriste aluminijumsku leguru kao osnovni materijal, Tac-Sol je u celosti izrađen od glodanog otkivka visokokvalitetnog čelika. Precizna izrada dozvoljava ugradnju na ramove standardnih i Commander verzija, bez ikakve intervencije majstora oružara. Zbog mase upotrebljenog materijala, takav pištolj teži 1.120 g. Uobičajena dužina cevi je 114 mm, ukoliko želite i navoj za montažu prigušivača dužina će biti 127 mm, kao na standardnom M1911. Cev je čvrsto fiksirana u ramu i na njoj su fiksno montirani nišani, dok se tokom radnog ciklusa kreće samo manji deo navlake. Uz mali impuls trzaja, ovo doprinosi veoma udobnom rukovanju i visokoj preciznosti. Na gornjoj strani cevi sem vrhunskog, podesivog STI zadnjeg nišana sa fiber-optik mušicom, moguće je dobiti i sve popularniju Picatinny šinu za montažu najraznovrsnijih optičkih pomagala. Navlaka ima krupne bočne zareze koji olakšavaju repetiranje, a povratna opruga je fiksirana za krutu vođicu pune dužine. Zvuči neobično, ali srce svakog poluautomatskog pištolja u kalibru .22 LR su njegovi okviri za municiju. Ovaj deo izaziva apsolutno najviše problema i zastoja. Kod Tac-Sol 2211 okviri kapaciteta deset metaka su izrađeni CNC glodalicom iz aluminijumskog otkivka punog profila. Imaju debele zidove i posle opaljenja zadržavaju navlaku u zadnjem položaju. Nažalost, koštaju čak 70 dolara po komadu, a firma isporučuje samo po jedan. Lako se rasklapaju radi održavanja, a šira verzija se bez problema koristi i u pištoljima sa širokim ramom povećanog kapaciteta, što povećava univerzalnost ove konverzije.

Čekirana zadnja strana rukohvata, borbeni nišani sa optičkim vlaknom i sistem za blokiranje udarača

Ova spravica ima sjajan pedigre i na strelištu je morala da opravda visoka očekivanja. Cena od 450 dolara je već uvodi u kategoriju kompletnog, ozbiljnog oružja. Isprobana je sa devet vrsta municije i pokazalo se da uopšte nije probirač. Nije bilo zastoja, ni problema u funkciji i preciznost je bila odlična. Ipak, ne može da se meri sa Chiapa 1911-22. Najbolja grupa je 22 mm sa municijom Winchester Wildcat, prosek je bio nešto veći od 30 mm. Ipak, bolji rezultati koji su i popravili prosek dobijeni su sa skupljom, takmičarskom municijom.
Oba testirana primerka sjajno rade ono za šta su namenjeni. Chiapa po našem mišljenju ima prednost, pre svega zbog niže cene i predstavlja kompletno oružje. S druge strane, ako imate pištolj sistema M1911 kojim hoćete redovno da vežbate, uz relativno niske troškove, konverzija je odlično rešenje, jer zadržavate apsolutno sve komande i okidanje. Izbor je na vama…

D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još