Lego sistem za snajperiste

Jedna ozbiljna studija američke asocijacije snajperista (nacionalno udruženje vojnih i policijskih snajperista SAD – American Sniper Assotiation), iz 2013, iznela je podatke koji su ozbiljno zapanjili njihovu javnost, ali i doveli do razvoja jednog novog snajperskog oružja, koje konceptom zaslužuje pažnju. Prema ovoj studiji, dosadašnja upotreba snajperskog oružja u SAD od strane svih policijskih i ostalih državnih organizacija (US Border Patrol, ATF, Secret Service, FBI), dešavala se u urbanim uslovima prosečno na daljinama oko 50 jardi (46,5 m) i jedva na oko dvostruko većim u prigradskim ili izvan grada. Ipak jedna druga činjenica navela je teksaškog oružara i bivšeg snajperistu Čarlija Siska (Charlie Sisk), iz Dejtona, da se pozabavi konstruisanjem novog sistema oružja. Većina snajperskih dejstava, događa se obično u jako nepovoljnom ambijentalnom okruženju po snajperistu, koji je baš zbog velike blizine meta koje angažuje, prinuđen da zaklon traži na neudobnim i veoma skučenim mestima, gde je upotreba oružja klasične konfiguracije, neverovatno nekomforna i često na samoj granici sa nemogućim.

Upravo zato, Sisk je razvio i patentirao novi potpuno podesiv i prilagodljiv kundak, koji je ponudio američkim snajperistima. Prva verzija kundaka predviđena je za prihvat „Remingtonove“ kratke puščane obrtnočepne, ručno repetirajuće akcije serije 700 (Remington 700 je osnova najrasprostranjenije i najcenjenije američke snajperske puške (M24 Sniper Weapon System, M40 Series i Model 700P Police, sve u kalibru 7,62×51 NATO, osim poslednje koja se pravi i u kalibru 5,56×45 NATO). Čitav kundak, spreman za prihvat akcije i cevi u prodaji je u SAD za oko 1.395 dolara, dok je osnovna verzija završene puške znatno skuplja i kreće od 6.495 dolara. Sisk je svoj kundak patentirao pod nazivom STAR (Sisk Tactical Adaptive Rifle, odnosno Siskova prilagodljiva taktička puška) i reklamira ga kao najprilagodljiviji taktički kundak ikada.
Kundak je modularan, sastavljen iz više osnovnih delova, od kojih je neke moguće zameniti delovima drugih komercijalnih proizvođača sa tržišta. U osnovi, kundak se sastoji iz tri osnovna dela. To su zadnji deo usadnika, prednji deo usadnika (potkundak) i rukohvat sa osloncem za rame. Osnovu kundaka čini zadnji deo usadnika u koji se montira sanduk. Ovaj, kao i svi ostali masivniji delovi izrađen je od veoma otporne plastike, u koju je umetnuta aluminijumska osnova (kostur), preko kojih su i spojeni međusobno (jakim čeličnim cevima). Aluminijumski skelet kundaka napravljen je od poznate aluminijumske legure za avio industriju, sa oznakom 6061. U zadnjem delu usadnika leži uložak aluminijuma za prihvat akcije (sanduka) puške, sa jednim dosta neobičnim rešenjem. Precizno izrađen, ipak ne omogućava uvek idealno naleganje donjeg dela sanduka u odgovarajući otvor, pa je u zoni oslone poluge sanduka napravljen odgovarajući otvor, u kome se sa sve četiri strane zavrtnjima šteluje zazor, čime se postiže solidno prijanjanje (bedding). Usadnik je konstruisan tako da se sa donje strane može postaviti poklopac sanduka (sa branikom obarača) Remingtona 700 BDL, a predviđeno je da koristi izmenljive čelične okvire kapaciteta pet metaka firme AI („Accuracy International“). U zadnjem delu, spoj sa kundakom je preko podesivog prstena, preko koga se podešava odstojanje rukohvata od obarača. Iza je skeletoidni kundak sa nezavisno podesivom obrazinom i osloncem za rame. Obrazina je od mašinski obrađenog komada kydexa, koja se vertikalno šteluje preko dva zavrtnja sa desne strane. Obrazina se može podešavati i po nagibu u odnosu na ravnu gornju stranu kundaka, tako da može biti iskošena ili ravna. Sa donje strane u istoj ravni je metalni umetak za kačenje remnika. Zona oslonca za rame, napravljena je na metalnoj ploči sa gumenim amortizerom, a podesiva je po ekstenziji i po uglu nagiba. Podesiva je uzdužna osa, u odnosu na vertikalnu osu kundaka, tako da je potpuno prilagodljiva korisniku bilo kakvih telesnih karakteristika.

Prednji deo usadnika, odnosno potkundak, logični je nastavak ležišta sanduka, koji se nudi u nekoliko dužina. Na bočnim stranicama ima dve male Mil.Std. M-1913 Picatinny šine, koje zajedno sa trnom, sa donje strane, omogućavaju montažu čitavog niza potencijalnih priključaka (baterijske lampe, marker, iluminatori“). Zanimljivo je da brava sa zadnjeg dela usadnika dozvoljava i montažu cevastih obloga cevi AR-15/M-16 tipa, umesto klasičnog potkundaka, za one koji to smatraju boljim izborom. Sve u svemu, kundak je zaista interesantan, snažno i kvalitetno konstruisan i svakako ozbiljno osmišljen. Obojen je u sivu ili pustinjsku drap boju i odlikuje ga veoma ozbiljan i strog izgled, profesionalno izrađenog dela opreme. Zajedno sa osnovnim, odmah se u ponudi pojavio i kundak u verziji za levoruke, naravno po istoj ceni, kod koga je sve postavljeno kao u ogledalu (jer statistika pokazuje da je među strelcima oko 11% onih koji su levoruki).


Pomenuli smo već da Sisk nudi i gotovu pušku, u kalibru 7,62×51 NATO (.308 Winchester), ozbiljan i dobro osmišljen taktički model, što se vidi već iz samog izbora montiranih komponenata. Sanduk, odnosno akcija je Remington 700 Short Action. Ovo je jedna od najkomfornijih i najcenjenijih akcija među dalekometnim strelcima. Ova akcija generalno predstavlja uprošćeni Mauser bez zadnje brave i sa push feed izvlakačem (sa kandžom, sa sopstvenom oprugom u telu zatvarača). Na ovom modelu, ručica zatvarača je povećana radi bržeg prepunjavanja oružja. Na gornjoj strain sanduka, ugrađena je Picatinny šina od 20 MOA, kao osnova za prihvat montaže optičkih nišana. Akcija je opremljena poznatim i veoma kvalitetnim mehanizmom za okidanje firme „Timney“, model 510, kod koga su hod i sila otpora obarača potpuno podesivi. Cev je posebna priča. Koriste se samo teške (heavy barrel), cevi, meč kvaliteta, firme „Lilja Precision Rifle barrels Inc.“, dužine 22 inča (558 mm). Imaju korak od 1:10 inča, odnosno 1:254 mm, što znači da su predviđene za korišćenje zrna težih od 168 grejna. Izrađene su od nerđajućeg čelika i spolja zaštićene mat crnim ceracote finišem, otpornim na mehanička oštećenja. Usta cevi su opremljena navojem, za montažu razbijača praska ili kompenzatora, a osnovna konfiguracija već ima montiran kompenzator firme „AAC Brakeout“. Na kraju puška je standardno opremljena sklopivim bipodom marke „Harris“.

Po pitanju preciznosti, proizvođač kao relevantan navodi test ovog modela (opremljenog šupljom oblogom cevi AR-15/M-16 tipa, firme „Yankee Hill Machines“, sa četiri Picatinny šine i sa optičkim nišanom Redfield Battle Zone 6-18×44 mm, sa TAC-MOA končanicom. Test je pokazao, da ova puška sa municijom Australia Outbeck 168 grs BTHP ima prosečnu grupu od oko 0,60, a najbolju oko 0,45 MOA, sa Barnes 168 TTSX prosečnu oko 0,72, a najbolju oko 0,51 MOA, Black Hills 168 A-Max prosečnu oko 0,69, a najbolju oko 0,63 MOA i Desert Tech Minitions 175 OTM prosečnu oko 0,55, a najbolju oko 0,45 MOA, gađano sa oslonca, na daljinu od 100 jardi (91 metar), sa po pet metaka, sa oslonca. To su svakako rezultati vredni poštovanja za jedno taktičko oružje, a nema razloga da se ne veruje da nisu pouzdani, pre svega zbog same cene sistema, koja to podrazumeva. Generalno, svojim novim STAR sistemom, Sisk donosi jedan zaista novi i sveži pristup vredan pažnje. Sudeći po ceni, zaista je malo verovatno, da će biti masovno prihvaćen.
B. Vojvodić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još