Lijež – centar oružarstva

Činjenica je da su nam poznatiji austrijski, nemački i italijanski proizvođači oružja. Međutim, na belgijsko oružje smo se u bliskoj prošlosti prilično oslanjali. Naš obrtnočepni Mauzer M24, Kraljevina Jugoslavija je uspela da proizvede tek posle izdašne tehničke pomoći Belgijanaca. Zatim, vojno-državni pištolj Browning M10/22, nastao je na osnovu tehničkih zahteva, koje je jugoslovenska vojska uputila belgijskom proizvođaču. I posle naoružavanja jugoslovenske vojske pištoljem M10/22 kalibra 9×17 (9k)), to oružje se još dugo zadržalo u proizvodnji “FN”, čak i posle Drugog svetskog rata.

Okolina Liježa je još u srednjem veku bila središte proizvodnje oružja u tom delu Evrope. Interesantno je, da se oružje proizvodilo po principu sličnom izradi satova u Švajcarskoj. Mnoštvo malih, anonimnih proizvođača u okolini Liježa, izrađuje pojedine delove za oružje u kućnim radionicama. Na primer, čovek ima farmu na selu, ali i malu kovačnicu u kojoj radi odlične spoljašnje čekiće za puške na crni barut. Drugi rade ostale delove puške. Veća i poznatija firma iz samog Liježa od njih preuzima delove, ono najsloženije uradi sama i tako kompletira više pušaka. To je dobro i tačno funkcionisalo. Anonimni kućni proizvođači delova za oružje, sa neverovatnom preciznošću u roku i kvalitetu, isporučivali su delove. Tako su poznati puškari Liježa, tržištu mogli da isporuče na desetine hiljada pušaka pod svojim imenom. Kako se danas kaže: stvarali su brend belgijskog oružja. Spoj tradicije, organizacije i kvaliteta, rezultat je da je Lijež danas sa 1.600.000 proizvedenih komada oružja godišnje, jedan od najvećih oružarskih centara u Evropi.
U takvoj oružarskoj atmosferi polovinom 19. veka, završio je puškarski zanat i počeo rad Auguste Lebeau. Nadaren i vredan, uskoro je postao poznati puškar u celoj oblasti Argentau (obuhvata šire područje grada Liježa) i 1865, otvara sopstvenu firmu za proizvodnju oružja. Vrlo brzo sačmarice Augusta Lboa, postaju slavne. Nadareni puškar, ne ostaje na jednom tipu oružja, već radi i ožlebljena, ali i višecevna oružja, sa tri, pa čak i pet cevi. Vanserijski kvalitet se brzo pročuje i oružja Lboa, prelaze granice i okeane. U drugoj polovini 19. veka nije bilo specijalizovanih sajmova oružja, poput današnjih, već su se održavale velike međunarodne izložbe privrednih i industrijskih dostignuća. Na tim izložbama, puške je izlagao i August Lbo. Njegovo oružje redovno je dobijalo priznanja: prve nagrade na izložbama u Filadelfiji 1876, Parizu 1878. i Sankt Petersburgu 1897. Ruski Car Nikola Drugi na fotografiji iz lova drži sačmaricu položaru, “prvu bliznakinju” Lebeau-Courally broj 31.831, dok ordonans iza njega ima spremnu, napunjenu istovetnu “drugu bliznakinju” koja je nosila broj 31.832. Ovo je istorijska fotografija i za Ruse i belgijske oružare. I druge krunisane glave su lovile puškama Avgusta Lboa – španski kralj Alfonso 13. sa sačmaricom položarom Lebeau-Courally broj 33.108.
Posle Augustove smrti 1896, firmu preuzima Ferdinand Courally i svoje prezime dodaje nazivu. I posle Drugog svetskog rata 1956, firma menja vlasnika. Na čelu je Jozef Veres, koji proširuje broj radnika, umetnika, gravera, ali zadržava dotadašnju liniju: vrhunski, ručno rađeno prestižno oružje. Interesantno je da je danas na čelu firme dama, An Mari Moermans, koja je i dalje drži na samom svetskom vrhu.

„Lbo-Kurali“ danas proizvodi puške ožlebljenih cevi: jednometne prelamajuće (kip-lauf), položene i bok dvokuglare. Počinjemo jednocevnim, jednometnim, kip-laufom Tirol. I ime puške asocira na mukotrpno veranje austrijskim planinama, gde se uz maksimalno umeće u prikradanju i pucanju, pruža prilika za samo jedan hitac na oprezne i okretne divokoze i muflone.
Prelamajuća jednocevka Lebeau-Courally Tyrol, rađena je u kalibru 7x65R. Ovaj odlični metak za prelamače je pandan, možda najboljem kalibru za lov svih vrsta evropske divljači, metku 7×64. Metak 7x65R, podrazumeva zrna najsavremenijih konstrukcija, koja mogu da imaju masu od 7,97 do 11,47 g (123 do 177 grs). Brzine na ustima cevi kreću se od 930 m/s (za najlakša) do 820 m/s (za najteža zrna). Energija na ustima cevi iznosi od 3460 do 3866 džula, što pokriva svu evropsku, lovnu divljač. Čaura metka 7x65R na dnu ima ivicu, koja je u sigurnom zahvatu sa izvlakačem, čime je osigurano brzo i pouzdano prepunjavanje oružja.
Otvaranje (prelamanje) ovog kip-laufa obavlja se klasičnom gornjom polugom, nazvanom firmi „Westly Richards“ ili jednostavnije top lever – gornja poluga. Za bravljenje je izabran dvostruki Griner mehanizam (u literaturi često nazivan Kersten mehanizam). Na ovoj konstrukciji se dva gornja jaka ključa smeštena levo i desno od ležišta metka, osiguravaju poprečnim okruglim klinom. Kersten je vrlo jaka brava i ubraja se u red komplikovanijih, samim tim i skupljih za izradu. Pored ovog poprečnog klina i gornjih ključeva, ovde se nalaze i dva donja, klasična Purdey ključa, što Tyrolu daje ekstremnu čvrstinu i dug radni vek. Na desnoj strani puške je ukrasna pločica namenjena gravuri, ali leva pločica nosi na sebi udarni mehanizam Holand&Holand (patentirala istoimena engleska firma 1883).
Osmougaona cev puške je od vrhunskog Bohler-Rasant čelika i na njoj mogu da budu ugrađeni izvlakač ili ejektor. Pored preciznih mehaničkih nišana, Tyrol ima ugrađene priključke za lako skidajuću montažu optičkog nišana. Planinski lov na divokoze i muflone, zahteva precizan hitac iz daljine i dobra optika je neophodna. Proizvođač kupcu ostavlja izbor fino urađenog direktnog ili obarača sa ubrzicom (šteherom). Obe pločice su u finoj sitnoj gravuri, u središtu koje se nalazi glava kapitalnog divojarca ili muflona. Kundak je od najbolje francuske orahovine. Ovaj kip-lauf je vrhunski izbor za bogatog lovca, koji ima viteški pristup lovu, gde važi pravilo: posle mukotrpnog prikradanja i pažljivog nišanjenja, kome je prethodilo puno vežbanja, divljač zaslužuje samo jedan hitac. Nema popravnog hica u slučaju promašaja. Uporedite to sa lovom na divlje svinje u prosecima, poluautomatskim karabinom.

Teška dvokuglara Safari 470 NE. Kalibar .470 NE je namenjen lovu najkrupnijih afričkih i azijskih životinja, grizlija i belih medveda. Zrno kalibra .470 NE ima masu od 3,2 g (500 grs), početna brzina je 640 do 655 m/s, a energija E0= 6595 do 6950 J. Ovaj teški kalibar koristi se na daljinama od najviše 200 m. Ako je puška upucana na 100 jardi (91,44 m), pad zrna na 200 m je 50 cm. Safari ima cev spojene demi blok postupkom, koji Englezi i Amerikanci nazivaju čoper lamp i pdrazumeva da se svaka cev s odgovarajućim delom ključeva, radi kao jedna celina. Zatim se obe cevi spajaju specijalnim načinom letovanja, koji iziskuje relativno niske temperature, koje ne narušavaju naponska stanja cevi i ključeva. Mehanizam vatri se nalazi na skidajućim bočnim H&H pločicama. Konstrukcija Lebeau-Courally ima osam osovinica, a osovina najvećeg prečnika je i osovina unutrašnjeg udarača. Pozlaćena je i ima stilizovanu strelu, čiji horizontalni položaj znači da je mehanizam opušten, a kada strelica zauzima položaj koso uvis (približno 60 stepeni), znak je da je mehanizam nategnut. Puška ima tri „V“ mehanička zadnja nišana za daljine 50, 100 i 150 m. Tipično za ovaj tip puške je sistem za okidanje, sa dva nezavisna obarača. Primenjena je Purdey brava, sa dva jaka donja ključa. Čelik baskule i cevi je vrhunski kovani Bohler-Rasant Stahl. Svi delovi se rade od odkovka u pojedinačnoj, mašinskoj obradi, posle koje se sve pažljivo ručno pasuje. O gravuri, u čijem centru je glava afričkog bivola, kundaku, spoju metala i drveta, suvišno je govoriti. Puška se isporučuje u kožnom koferu, koji je postavljen crvenom čojom, uz neophodan alat i prelep gravirani nož Lebeau-Courally .
Model Big Five, „Lebeau-Courally“ je posvetio velikom lovcu i zaljubljeniku u oružje, američkom predsedniku Teodoru Ruzveltu. Ova puška je i urađena za snimanje filma „In the blood“ (U krvi), koji oslikava Ruzveltov lov na safariju još 1909. Oružje ima dva para izmenljivih ožlebljenih cevi: prvi par kalibra .458 Winchester sa mehaničkim nišanima za tri daljine gađanja i drugi par u popularnom afričkom kalibru .375 H&H, na kojima se pored mehaničkog nalazi i optički nišan na skidajućoj montaži. I dvokuglara Big Five ima udarne mehanizme na bočnim pločicama. Od osam osovinica mehanizma, najšira – pozlaćena, služi kao indikator nategnutosti udarača.
Spajanje cevi demi blok postupkom, Purdey brava, dva obarača, izrada i finiš na nivou su ostalih modela. Big Five na pločicama ima gravirane dvoroge afričke nosoroge. Divno oružje, u dva moćna kalibra.


Bok dvokuglara Ambassadeur u odličnom kalibru 9,3x74R. Uz nju, kupac dobija i par glatkih sačmenih cevi u kalibru 20/70. Puška je zabravljena moćnim Kersten sistemom. Potkundak je trodelni: donji skidajući i dva bočna, vijcima osigurana dela, baš kao što smo navikli da vidimo na puškama Gebruder Merkel. Ambassadeu ima H&H pločice gravirane u zlatu i u tri boje: zlatnoj, crnoj i srebrnastoj. I ova dvokuglara namenjena lovcima koji više vole bok raspored cevi, predstavlja remek delo puškarskog, graverskog i kundačarskog umeća.
Ovo je još jedan pogled na prestižnu, vrhunsku belgijsku firmu „Lebeau-Courally“. Biće nam čast, ako uskoro neko od naših lovaca nabavi jednu od ovih pušaka, da je predstavimo na straniama “Kalibra”.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još