Lovački unikati

Naše rubrike o oružju, najčešće se odnose na neki novi model, koji je proizvela poznata fabrika. Za ovaj tekst to ne važi. Predstavićemo vam puške visokog kvaliteta, izuzetno cenjene među poznavaocima oružja, čiji proizvođač je na žalost, kod nas skoro nepoznat. Malo ljubitelja oužja na našim prostorima zna za staru i cenjenu fabriku iz Danske „Schultz & Larsen“. Iako je Kraljevina Danska, sa 5,5 miliona stanovnika, smeštena na severu Evrope, na poluostrvu Jitland i ostrvima Odense i Seland, poznata po vrhunskim prehrambenim proizvodima, poznavaoci znaju i za dansko oružje – čuveni puškomitraljez Madsen, ali i neke druge primerke… Visok ugled uživaju i precizne danske puške, koje nose ime Schultz & Larsen, a fabrika ima tradiciju u proizvodnji oružja više od jednog veka.
Sve je počelo 1889, kada je pasionirani lovac, strelac i puškar Hans Šulc, odlučio da više ne kupuje oružje za lov i sportska takmičenja, već da ga napravi sam, po sopstvenoj zamisli. I onda je važilo pravilo, baš kao i danas: nema visokih rezultata jeftinim serijskim oružjem, ni jeftinom velikoserijskom municijom. Mora da se koristi pažljivo rađeno „custom“ oružje, a ono je veoma skupo. Hans Šulc je ispravno postupio: kada već mora da odvoji veliki novac, onda će za tu vrednost da nabavi najskuplje i najbolje materijale i u toj vrednosti sam sebi napravi pušku. I u tome je uspeo. Puška je bila mnogo bolja od konkurencije, tražili su je i drugi strelci i tako je sve počelo… Već 1911, „Schultz & Larsen“ uživa visok ugled među zaljubljenicima u oružje. Vrlo precizne i cenjene su njihove sportske malokalibarke, lovački karabini i sportske puške centralnog paljenja. Tako je i danas. Na adresi „Schultz & Larsen Produktion“, Raskvej 54, DK – 8763 Raskmlle, još uvek se proizvodi vrhunsko oružje ožlebljenih cevi.
Naša tema je puška Schultz & Larsen Model 97 i njene različite verzije. A te verzije podrazumevaju: standarno izvođenje lovačkog karabina, namenjeno lovcima na visoku divljač, rasklapajuća puška Take Down M97, koja se odvajanjem cevi i potkundaka, od sanduka i kundaka, može lakše da transportuje i sportska varijanta M97 DL- Sporter namenjena sportskim, dalekometnim long range strelcima.
Krećemo od cevi, koja predstavlja „srce“ svakog oružja. „Schultz & Larsen“ proizvodi cevi od legiranog hrom-molibden čelika, uz posebnu pažnju posvećenu otklanjanju svih zaostalih napona nastalih u valjaonici ili daljim postupkom obrade. Cevi koje Danci ugrađuju u ove puške, mogu da se izaberu sa osmougaonim ili okruglim spoljašnjim poprečnim presekom. Cevi po spoljašnjosti, mogu da imaju i horizontalne ili spiralne žlebove – kanelure. Ovi žlebovi donekle umanjuju masu cevi i doprinose povećanju površine, što olakšava njeno hlađenje. Interesantno je da „Schultz & Larsen“ ne radi unutrašnje ožlebljenje cevi uobičajenim postupkom hladnog kovanja, već starim postupkom rezanja. U svetu preciznih pušaka, rezane cevi još uvek važe za one kod kojih se dobija uža grupa pogodaka u odnosu na kovanu unutrašnju trasu. Posle rezanja, cevi se konačno poliraju. Međutim, viša preciznost je ostvarena na štetu nešto manjeg radnog veka cevi. Kupac puške Schultz & Larsen zaista ima ogromne mogućnosti izbora 19 različitih kalibara (od .22-250 do .458 Win. Mag), dužine cevi (standardno se rade 600 i 650 mm). Strelac bira i spoljašnje prečnike, odnosno masu cevi, tako da usta cevi mogu da imaju po želji, prečnike od 15 do 20 mm. Na to utiče želja strelca, ali i stroga pravila benč-rest takmičenja.
Obrtno čepni karabini Schultz & Larsen imaju najsavremeniju konstrukciju, kod koje je zatvarač direktno zabravljen u cevi. Za mlađe čitaoce, koji su željni znanja, podsećamo da konstrukcija Mauser navojem vezuje cev za sanduk i zatvarač ne bravi u cevi, već u sanduku puške.
Zatvarač M97 ima šest zabravljujućih bregova. To su, ustvari, pod 120 stepeni izrezana tri masivna brega, koja se zatim po uzdužnoj osi dele na 2×3 zabravljujuće površine. U zoni zabravljivanja u cevi i na bočnoj strani zatvarača, postoje sigurnosne rupice, kroz koje bi se evakuisali vreli barutni gasovi, za slučaj da dođe do neželjenog probijanja kapisle ili prskanja čaure pri opaljenju. Ugao otvaranja (odbravljivanja) – hod ručice zatvarača naviše iznosi 60 stepeni, što ne smeta ni najnižem postavljanju najvećih optičkih nišana. Telo zatvarača je iz jednog dela kovanog čelika, kao i sanduk (otkovak prečnika 55 mm) koji lako prima različite cevi, tako da je kupovinom ove puške, omogućena laka zamena cevi i u drugim kalibrima i dužinama. Za donju stranu sanduka, pričvršćen je podsklop štitnika obarača i kućišta čeličnog linijskog okvira za municiju, kapaciteta tri do pet metaka, u zavisnosti od kalibra. Jednostavnim pritiskom na dugme ispred okvira, okvir se lako oslobađa, dopunjava ili zamenjuje novim.
Mehanizam za okidanje, izuzetno cenjen kod preciznih strelaca predstavlja nezavisan deo. Sami odaberite da li želite obarač koji ima „prvo koleno“ ili okida direktno, zatim štelujete silu povlačenja obarača u dijapazonu od 0,595 do 2,012 daN (KP), što uveliko zavisi od namene puške. Vidite filozofiju proizvođača: sve delove vrhunskih performansi, ugrađuje i u lovačke i sportske puške, a izabranim karakteristikama sami opredeljujete namenu svoje puške. Na primer, kupac sportske M97 – DL Sporter, dobija masivni orahov kundak, podesive obrazine i pravi sportski pištoljski rukohvat. Tu može da bude i duža, teža sportska cev, u nekom od poznatih long range kalibara. Zamenom cevi i kundaka, takva puška lako može da se vrati ili pretvori u lovački karabin, u nekom popularnom lovnom kalibru.
Mnogi lovci poslednjih godina kupuju tzv. „take down“ lovačke karabine, koji se zbog lakšeg transporta rasklapaju na dva dela približno jednakih dužina. Schultz & Larsen M97 Take Down, jednostavnim okretanjem male poluge smeštene ispred okvira (za 90 stepeni u odnosu na cev puške), može da se rastavi na dva dela: potkundak i cev i kundak sa sandukom oružja. Spojne površine su tako fino obrađene, da bez upucavanja garantuju uvek istu sliku pogodaka. Ovde je preko pet vijaka u gornjoj zoni sanduka, predviđeno postavljanje originalne Schultz & Larsen montaže optičkih nišana. Ove čvrste čelične montaže lako se skidaju i što je interesantno, pomeraju napred-nazad. Naime, na pločicama postoje dva položaja za zabravljivanje: letnji i zimski. U zavisnosti od količine odeće na sebi, pomerate optički nišan bliže ili dalje od oka, što uopšte nije beznačajno, kada je u pitanju brzi hitac u lovu. Ove prstenove za optiku Danci rade za tubuse 2, 5, 4 mm ili 30 mm. Svi prstenovi vezuju optičke nišane preko 2×4 imbus vijka.
Kvalitetna puška, kakva je S&L mora da ima i više nivoa završne obrade i orahovine. Mnoštvo različitih gravura, zlatnih reljefa, krajeva zatvarača sa inicijalima kupca i posebno skupocenih orahovih pripremaka, opcije su kojima lovac i strelac može dodatno da ukrasi svoju pušku. Na taj način, ova kvalitetna i skupa danska puška, postaje i unikatna, ali veoma vredna i skupocena.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još