Mini Mosinka

Proporcije originalne vojne Mosinke i nove minijature

Od početka devedesetih godina američke prodavnice su preplavile originalne vojne „mosinke“ iz vojnih viškova nekadašnjeg Istočnog bloka, od savršeno očuvanih iz ratnih rezervi pa do uveliko izraubovanih. Prodavale su po ceni od stotinak dolara naviše, a vremenom se cena povećavala u suprotnosti s brojem primeraka u prodaji. U SAD je napravljen pravi kult ove puške, ali sve je teže pronaći neku u dobrom stanju, a nema ni jeftine municije 7,62x54mmR iz vojnih viškova. Upravo za pasionirane militariste, dizajnirana je „Mini Mosin“ po ceni od (za američke uslove skromnih) četiri stotina dolara s cevima od 20 inča (508mm), naoko identična proslavljenoj repetirki Crvene Armije i prethodno vojnika Carske Rusije.

SLIKA 2. Razlika metka 7,62x54mmR i primenjenog .22LR.jpg
Razlika metka 7,62×54 mmR i primenjenog .22LR

Doduše, upućeniji poznavalac vizuelno opaža kako je primenjen nešto drugačiji oblik zatvarača istovetan kao na „Kriket“ puškicama ove firme, a i ova je jednometka. Inicijalni kontigent je svojevremeno naprosto razgrabljen na specijalnom sajmu „NRA Show“, gde su kupci dobijali dodatak u vidu smanjene kopije vojničkog drvenog sanduka za smeštanje tih pušaka tokom ratnih vremena. Umešnim pristupom, nišani su u detalj isti i originalni, a na orahom kundaku i površinama cevi se nalaze tipične oznake kao na originalima. Masa puške je 1.250 grama, što je sasvim dovoljno za stabilno ispaljivanje metka .22LR, a dobili smo pregršt pohvala od direktnih korisnika.
U najboljem duhu interakcije s svojim kupcima, rukovodstvo ove fabrike je raspisalo svojevrsni javni konkurs putem kojeg zainteresovani mogu da predlože koja od čuvenih vojnih repetirki će biti „skalirana“ u narednom periodu. Opcije su nemačka K98, britanska SMLE, američka Spr. M1903, japanska Arisaka, francuska MAS36 i italijanska Karkano. Ovo je prilika da se prisetimo nekadašnje inicijative da domaći proizvođač svoj karabin Mini Mauzer M85 u kalibrima 7,62x39mm i .223 Remington opremi kundakom, okovima, nišanima i ostalim detaljima koji bi bili identični onim na ovdašnjim znamenitim puškama M24 i M48. Za nostalgično nastrojene to bi bila itekako atraktivna opcija, a zasigurno bi došlo do izvoza. No, ova ideja nije našla na razumevanje što još jednom potvrđuje razliku između vizionara i onih koji to nisu.
M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još