Oružje kao statusni simbol

Kompanija „Nighthawk“ krenula je s ambicioznim ciljem – na prezasićenom trzištu ponuditi tradicionalne modele oružja zasnovanog na M1911, ali vrhunskog kvaliteta. Korišćenje najboljih dostupnih materijala, visoka preciznost izrade, angažovanje iskusnih majstora svakako su doprineli prestižu kompanije. Ali su i podigli cenu iznad očekivanja…
Pištolji „Nighthawk Custom“ odišu kvalitetom i ekskluzivnošću, predstavljaju vrhunske primerke oružarstva sa izvrsnim performansama, ali ne može svako da ih priušti.
Začudo, to se pokazalo kao dobra stvar jer su kupci skloni da visoku cenu izjednače sa visokim kvalitetom. Usledio je niz dobro prihvaćenih modela različite namene, naravno, uvek visoke klase i prepoznatljivog dizajna.

Dizajniran za nežniji pol - "aksesoar" Lejdi Houk po ceni od oko 4.800 dolara, foto: "Nighthawk"
Dizajniran za nežniji pol – „aksesoar“ Lady Hawk po ceni od oko 4.800 dolara, foto: „Nighthawk“

Nighthawk M1911 podrazumeva standardizovane dimenzije po „military“ merama ali i jedinstven izgled. Posebno oblikovane ureze za povlačenje navlake pri repetiranju, vertikalan okidač sa diskretno isturenim donjim delom zarad bolje kontrole, karakteristično izbrušene ivice, savršen finiš…
Ideja vodilja kod izrade ograničene serije druge generacije custom modela VIP Agent, bila je „izuzetnost“ (excellens) koja se kod proizvođača oružja povezuje sa maksimumom performansi. Novi pištolj predstavlja jedinstvenu kombinaciju „stare škole“ izrade i finiširanja oružja, ali od modernih materijala i uz učešće najsvremеnijeg mašinskog parka. Rezultat je oružje zaista jedinstvenog izgleda i besprekorne funkcije.
Novi model nudi ponešto od svega što biste mogli poželeti. Osnovni elementi poput rama i navlake izrađeni su glodanjem i brušenjem od otkivka alatnog čelika.

Black VIP sa nenametljivom gravurom, foto: "Nighthawk"
Black VIP sa nenametljivom gravurom, foto: „Nighthawk“

Navlaka je dobila naročitu završnu obradu, tzv. case hardened finiš koji površini metala daje mermerni izgled sa intenzivnim bojama koje se prelivaju, a dobija se starim, tradicionalnim postupkom koji je nekada bio završni deo procesa kaljenja.
Šare nastale na ovaj način jedinstvene su i neponovljive, poput pahuljica ili otiska prstiju. Ručno poliranje do visokog sjaja na kraju ostavlja utisak da je deo izliven od stakla. Na ovaj način, nekada je izrađivano skupoceno oružje na crni barut po individualnim narudžbinama, a sada je ponovo popularno (moda se vraća, zar ne) i naravno, nije svima dostupno.

Dramatičan izgled pištolja Turbull VIP 2, foto: "Nighthawk"
Dramatičan izgled pištolja Turbull VIP 2, foto: „Nighthawk“

Prednja i zadnja strana rukohvata, kao i donji deo poluge automatske kočnice, imaju krupne, horizontalne useke koji deluju neobično ali pružaju vrlo siguran hvat bez klizanja (čak i kada su šake mokre). To je neophodno jer su stranice drške (koja ima standardnu širinu) napravljene od stabilisane fosline kosti mamuta.
Svaki pištolj dolazi u luksuznom pakovanju, kožom presvučenoj drvenoj kutiji postavljenoj tamno plavim somotom i sa pratećom dokumentacijom uključujući probnu metu na 25 jardi, gde grupa pogodaka predstavlja jednu proširenu rupu.

Drške od fosilne kosti mamuta na modelu VIP Agent 2, foto: "Nighthawk"
Drške od fosilne kosti mamuta na modelu VIP Agent 2, foto: „Nighthawk“

Ovi superlativni primerci koštaju između 4.500 i 8.500 dolara. To je solidna količina novca i ostavlja prostora za debate tipa da li je ijedan od tih pištolja 4-5 puta bolji od, u praksi dokazanih, Springfild i Vilson Kombat modela. Da odmah razjasnimo – nije. Ali, onaj ko razmatra takve relacije svakako nije u ciljnoj grupi „Nighthawk“ klijenata.
Bez obzira da li vam se sviđaju ovako pretenciozno izrađeni komadi, kvalitet i eksluzivnost mu se ne mogu osporiti. Predstavljeni pištolj je vrhunski primerak oružarstva sa izvrsnim performansama, ali i statusni simbol koji ne može svako da priušti, i upravo u toj činjenici leži dobar deo njegove atraktivnosti.

Dragan Šaponjić
foto: „Nighthawk“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još