Peti jahač

Rat, kuga, glad i smrt. Četiri biblijske pošasti koje je Sveti Jovan u Otkrovenju predstavio kao jahače – predhodnike apokalipsi tj. kraju sveta. Ovih dana, prilično neočekivano, apokalipsa stiže iz Pensilvanije. Kompanija “Cabot Guns” inače poznata po proizvodnji najskupljih serijskih pištolja na svetu predstavila je model “Apocalypse”. Obzirom da su svi veći sajmovi oružja otkazani, entuzijasti, novinari i ljubitelji oružja obavešteni su o novitetu elektronskom poštom uz svega nekoliko fotografija. Ali kakvih! Na osam slika stala je vrlo uzbudljiva priča koju vam prenosimo.
“Cabot Guns” osnovan je od strane dvojice vrhunskih inženjera koji su radili za NASA, ali je ljubav prema oružju prevladala. Odlučili su da ponude derivate legendarnog M-1911 izrađene beskompromisnom preciznošću, od najegzotičnijih materijala visokog kvaliteta. Kako sami kažu, stremili su tome da budu najbolji na svetu. Da li su uspeli, diskutabilno je pitanje jer Wilson Combat, Nighthawk, LesBaer pa čak i neke serije STI, SIG ili Springfielda daju iste ili bolje rezultate, ali visoke cene Cabot pištolja još niko nije nadmašio. Specijalne verzije njihovih pištolja koštaju više od million dolara! Istini za volju, za visoku cenu Cabot M-1911 postoji puno dobrih razloga. Model “Apocalypse” ipak nije u toj cenovnoj kategoriji. Za pojmove “Cabot Guns” početna cena je skromnih 7.500 dolara a evo šta se dobija za taj novac.


Iako je proizvodnja u “Cabot Guns” ograničena na nekoliko modela (jednostavno, nemaju fizičkih mogućnosti za veću ponudu) rado prihvataju zahteve korisnika za izmene na postojećim modelima. Na taj način kupac dobija tzv. “semi custom” oružje vrhunskog kvaliteta a kompanija je bogatija za nove ideje i iskustvo u izradi. Krajem 2019-te jedan od kupaca sastavio je svoju “listu želja” oblikujući ono što po njegovom mišljenju predstavlja ultimativni borbeni pištolj. Kada je oružje završeno, u “Cabot Guns” su bili toliko oduševljeni rezultatom da je predsednik kompanije, Robert A. Blanchin zamolio naručioca da dozvoli serijsku proizvodnju po njegovim specifikacijama. I tako je, uz nešto proširenu ponudu opcija, nastao “Apocalypse”.
Osnova za svaki poluautomatski pištolj su ram i navlaka koji čine “kičmu” oružnog sistema. Ram kod ovog modela izrađen je od brušenog nerđajućeg čelika 416 a navlaka od takođe nerđajućeg materijala u tzv. damask tehnici spajanja slojeva kovačkim varom. Uzorak šare nazvan je “dugi jezik” zbog paralelnih linija koje se protežu čItavom dužinom navlake. Šara je naglašena tretiranjem materijala kiselinom tako da su jasno razdvojeni tamni i svetliji slojevi različitog materijala. To pred tehnologe postavlja dodatni zadatak da se izvede optimalna termička obrada za dve vrste čelika koja će dati zadovoljavajuću kombinaciju fizičkih osobina. Taj proces može da dovede do deformacije materijala pa se komad brusi posle termičke obrade. Naravno, tvrđi materijal traži više vremena i energije uz utrošak sredstava za brušenje pa je i to faktor koji utiče na cenu proizvoda. Nakon preciznog brušenja na zadate mere navlaka je zaštićena posebnim postupkom da bi se očuvao karakterističan izgled bez obzira na intenzitet korišćenja.


Obzirom da se Apocalypse pravi u dva formata, kupac odlučuje da li će uzeti Government ili Commander (kompaktniji model). Cevi Match kvaliteta i dužine 5 ili 4,25 inča pravljene su od nerđajušeg čelika i svaka je ručno upasovana da bi se dobile najmanje tolerancije uz maksimalnu preciznost. Raspoloživi kalibri su klasični .45 ACP *8 metaka u okviru) ili moderni 9×19 mm Para sa okvirom koji prihvata metak više.
Dodatne opcije su obrada usta cevi (tzv. “kruna”) potpuno ravno ili pod uglom od 11 stepeni kao i cevi produžene za po 13 mm sa narezanim navojem za montažu prigušivača i odgovarajućom kapicom za zaštitu navoja. Mada se konstrukciono oslanjaju na Browningov M-1911 pištolji iz “Cabot Guns” se razlikuju po dimenzijama unutrašnjih delova. To je urađeno namerno da niko ne bi mogao da koristi njihove delove za svoje oružje ali i da se izbegne eventualno korišćenje delova drugih proizvođača u njihovim pištoljima što bi u matičnoj firmi smatrali za skrnavljenje. Tako napr. “Cabot Guns” koristi cevi sa ručno poliranom uvodnom rampom za metak što osim naglašavanja razlike takođe podiže pouzdanost oružja naročito kod korišćenja tupih i hollow-point zrna.


Urezi za repetiranje na navlaci nalaze se i u prednjoj zoni ali se može naručiti i standardna konfiguracija. Otvor za izbacivanje čaura je proširen, sa zaobljenim ivicama. Okidač ima ravno “lice” sa uzdužnim urezima ipodesiv je a do kupca dolazi naštelovan na preporučenu silu od 1600 grama za koju u fabrici tvrde da se subjektivno doživljava kao primetno manja. Kontaktne površine rama sa dlanovima čekirane su sa 24 linije po inču sa prednje i zadnje strane drške. Diskretno prošireni uvodnik okvira i kućište glavne opruge izrađeni su od jednog komada čelika, izvlakač je uvećan i ojačan a vođica povratne opruge je masivna i pune dužine. Poluga kočnice je obostrana, što je takođe opciono rešenje baš kao i picatinny montažna šina ispred štitnika okidača.


Iako po svemu klasičan, ovaj pištolj je osmišljen da po svim parametrima bude moderno rešenje za blisku borbu i samoodbranu. Zbog toga je na delu navlake između zadnjeg nišana i otvora za izbacivanje čaura postavljena montaža za mini refleksne nišane. Iz fabrike, Apocalypse dolazi sa montiranim Trijicon RMR/SRO kolimatorom. Po želji, mogu se postaviti i nišani drugih proizvođača. Mehanički nišani su blago povišeni tako da su vidljivi i kroz opto-elektronsku nadogradnju. U slučaju da izaberete opciju sa cevi za montažu prigušivača, preporuka je da se odlučite za povišene mehaničke nišane koje telo ‘konzerve” neće zaklanjati. Bez obzira šta odaberete, nišani imaju uočljive tricijumske umetke za korišćenje u lošim svetlosnim uslovima.


Svaki pištolj dolazi sa alatom za održavanje i rasklapanje (što je od pomoći kada je reč o oružjus a minimalnim tolerancijama) sa dva okvira i metom sa probnog gađanja. Kompanija garantuje da će grupe pogodaka na 25 m biti uže od 40 mm! Okviri su jako kvalitetni, kao uostalom i sve drugo kod ovih pištolja, ali postoji preporuka da se nakon 100 – 150 ciklusa punjenje/pražnjenje zamene sa novim zbog veće pouzdanosti. Ništa čudno, strelci koji intenzivnije treniraju znaju da okviri predstavljaju “potrošnu robu” kod svih vrsta oružja.
Na osnovu predstavljenih osobina, novi model iz “Cabot Guns” očigledno je vrhunski komad za najzahtevniju klijentelu. Već se prave spiskovi za isporuku a projektovano vreme čekanja je oko 18 meseci, što je prosek za većinu Cabot modela. Ako imate dosta novca i dovoljno strpljenja, možete računati na izvrsno oružje sa vrlo prpoznatljivom pojavom po ceni kvalitetnog lovačkog karabina sa vrhuskom optikom. Ukoliko tako gledate na stvar, ova ekskluzivna Apocalypse je mnogo bliža, zar ne?

D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još