Pištolji Wilson Combat

Službeno usvajanje „čudesnih devetki“, odnosno pištolja velikog kapaciteta kalibra 9 mm Para, čak i u SAD žestoko je uzdrmalo poziciju do tada rezervisanu za neprikosnoveni Colt M-1911. Skoro tri decenije kasnije, ovaj legendarni stogodišnjak ponovo osvaja pozicije koje su mu oduzete pojavom novih, modernijih konstrukcija. Danas se za M-1911 odlučuju uglavnom civili i pripadnici službi, koje imaju dovoljnu slobodu u izboru i nabavci opreme. Oni zastupaju stav da pouzdana konstrukcija, moćan kalibar i neprolazan dizajn Johna Browninga, još uvek imaju prednost nad modernim materijalima, pojednostavljenim komandama i većem broju metaka umerene snage. Ipak, istinski zaljubljenici u ovaj model znaju da se maksimum performansi dobija tek sa posebno dorađenim custom primercima, koji su u najvećoj meri prilagođeni zahtevima kupca.

Talenat i stručnost

Taj posao je prerastao u pravu industriju a među najpoznatije proizvođače spada porodična firma „Wilson Combat“ iz Arizone. Od osnivanja 1977, kada su ponudili okvire izuzetnog kvaliteta sa kapacitetom od osam metaka kalibra .45 ACP do danas, „Wilson“ je postao sinonim kvaliteta i „tiha čežnja“ mnogih strelaca.

Tactical Supergrade je klasičan model doveden do perfekcije
Tactical Supergrade je klasičan model doveden do perfekcije

Nabavka oružja „Wilson Combat“ nije tek kupovina još jednog pištolja. Za razliku od fabrički prilagođenih ili polu-custom komada, svaki pištolj iz „Wilson“ pogona je pojedinačni proizvod majstora-zanatlije, po najvišim standardima. Talenat i stručnost dopunjeni su izradom komponenata vrhuskog kvaliteta, a u razvoju novih modela učestvuju eksperti različitih profila, od sportskih strelaca do bivših specijalaca. Ovakav način razvoja, doprinosi praktičnoj vrednosti svih modela, a vlasnik Bill Wilson lično potpisuje svaki sertifikat o kvalitetu, koji uz metu sa slikom pogodaka dolazi uz oružje do kupca.
Na sajmu IWA 2010. bili smo u prilici da se uverimo u kvalitet i finoću izrade ovih legendarnih pištolja. Iz impresivne ponude od 29 različitih verzija pištolja odabrali smo nekoliko modela, za koje verujemo da pružaju dobar uvid u ono što se dobija od „Wilson Combat“ majstora za M-1911.

Siguran hitac

Tactical Supergrade je klasičan M-1911, dorađen upravo onako kao što većina nas priželjkuje. Oružje pune veličine, nerđajuća cev match kvaliteta duga 127 mm, odlično urađene komande… Svaka nabrojana stavka, zaslužuje poseban opis. Ram i navlaka su izrađeni od alatnog čelika sa minimalnim tolerancijama, a od uticaja spoljne sredine štiti ih poseban Armor-Tuff finiš koji se nudi u crnoj, sivoj, zelenoj i bež nijansi. Navlaka ima kose ureze za repetiranje i na prednjem delu, a sa gornje strane, duž nišanske linije uzdužno je ižlebljena da bi se eliminisao odsjaj.

Konusni oblik pri ustima cevi doprinosi preciznosti
Konusni oblik pri ustima cevi doprinosi preciznosti

Izvrsni, niskoprofilni nišani u Novak maniru sa zadnje strane su horizontalno nareckani sa 40 linija po inču, baš kao i zadnji deo navlake. Otvor za izbacivanje čaura je uvećan, da obezbedi pouzdaniji rad. Ram je agresivno čekiran oštrim piramidalnim uzorkom, ali širina od 30 linija po inču daje prijatan osećaj pri hvatu i utisak apsolutne kontrole. Sve komande rade savršeno, uz vrlo malu silu i pozicioniranje bez greške. Uz to, zadržale su normalnu veličinu, bez predimenzioniranja, tipičnog za tactical-practical oružja. Poluge manuelne kočnice su obostrane. Jedino je uvećan rep automatske kočnice, koji time pruža udobniji i dublji hvat. Takođe, u zoni štitnika okidača, kod dugmeta za izbacivanje okvira veštom intervencijom na ramu „ukradeno“ je nekoliko milimetara, što je skoro neprimetno oku, ali u ruci daje potpuno novi kvalitet hvata. Stranice drške su izrađene od G-10, sa površinom izbrazdanom po uzorku koji Wilson naziva – zvezdana eksplozija.

Posle opaljenja poslednjeg metka, navlaka na Tactical Supergrade ostaje u zadnjem položaju
Posle opaljenja poslednjeg metka, navlaka na Tactical Supergrade ostaje u zadnjem položaju

Uvodnik okvira je diskretno proširen i od velike je pomoći pri brzoj izmeni okvira. Okidač je aluminijumski, olakšan sa tri otvora, podesiv po dužini hoda, a sila okidanja je podešena na 1.600 g. Izbušeni udarač je lagan i brz, što uz kratak, suv hod okidača i dobru nišansku sliku pruža savršene uslove za siguran hitac. Wilson garantuje senzacionalno male grupe od 25 mm na 25 m! Pritom, ovo nije takmičarsko oružje, već pravi borbeni pištolj. Zbog toga nikoga ne čudi početna cena od 4.350 dolara. Za taj novac, u praktičnoj torbici stiže pištolj sa šest okvira, od po osam metaka, pribor za čišćenje, bravica okidača, dva DVD sa detaljnim uputstvima i sertifikat sa probnom metom, što je uobičajen komplet za „Wilson“ pištolje.

Kompakt pune snage

Model Professional predstavlja rezultat napora da se dobije službeni pištolj pune snage, ali dovoljno kompaktan za svakodnevno, prikriveno nošenje. Ceo je od karbonskog čelika sa Armor-tuff zaštitom u boji po izboru, ali je moguće dobiti aluminijumski ili ram od nerđajućeg čelika, uz doplatu. Ono što ga čini posebnim je ram pune veličine, u kombinaciji sa kraćom navlakom i cevi od 102 mm. Zbog manje širine pri nošenju ispod odeće, poluga kočnice je samo sa leve strane rama (naravno, kod levorukih strelaca je obrnuto). Ostali delovi su kao i na modelu Supergrade.

Udobni borbeni nišani sa jasnom slikom
Udobni borbeni nišani sa jasnom slikom

Sve ivice i uglovi su pažljivo zaobljeni da ne kače za odeću ili žuljaju pri nošenju uz telo. Pločice drške od G-10 su precizno čekirane celom površinom. Borbeni nišani su brzi, pregledni i opremljeni sa tri tricijumske tačke. Konusni završetak teške, precizne cevi je ručno napasovan, pa je veličina garantovane grupe na 25 m samo 40 mm. Specifično je montirana i povratna opruga, jer ni ona ni cev nemaju oslonac u uobičajenoj čauri na prednjem delu navlake, već je opruga u cevastoj vođici koja istovremeno služi kao frikciona kočnica, pa je rad oružja mekši i lakše se kontroliše. Cena za osnovni model počinje od 2.600 dolara.

Zahtevi policijskog veterana

Model X-TAC. Bilo je interesantno videti koje izmene su urađene, na skoro savršenom pištolju. X-TAC je nastao na osnovu primedbi Davida Bahdea, policijskog veterana iz snežnog Vajominga, koji je i partner u lovu vlasnika firme Billa Wilsona. S obzirom da se u Vajomingu sneg zadržava i do šest meseci, vreme je uglavnom vlažno i hladno, policajci u patroli ne skidaju rukavice – Bill je ponudio M-1911 sa jedinstveno obrađenim površinama. Cilj je da omogući sigurno rukovanje u svim uslovima, ali i potpunu otpornost na atmosferske uticaje. Rešenje je nađeno u krupno čekiranom ramu sa prednje i zadnje strane, u obliku horizontalno poređanih rombova, a navlaka je dobila ukrštene zareze za repetiranje u obliku slova X, što je na kraju kumovalo oružju. To navodno sprečava navlaku da isklizne iz prstiju bez obzira da li nosite rukavice ili su vam ruke mokre. Ovo je pištolj pune veličine, od karbonskog čelika sa mat-crnim finišem i jednostranim komandama. Novost su borbeni nišani sa dubokim urezom u obliku slova U na zadnjem delu, a mušica je dobila blještavo osvetljenu cevčicu, od zelenog optičkog vlakna. To nije najbolje rešenje za precizno gađanje u metu, ali je sjajno za brzo nišanjenje u borbenim uslovima. Uprkos tome, Wilson garantuje neverovatnu preciznost od 25 mm na 25 m. Ovoga puta, cena je nešto niža – 2.400 dolara.

Tradicionalno i moderno

Spec-Ops 9. Iako je po mišljenju mnogih stručnjaka, kalibar .45ACP najbolji izbor, dosta Amerikanaca se odlučuje za pištolje sa većim kapacitetom i municijom 9 mm Para. U pokušaju da privuče ovaj profil korisnika, „Wilson Combat“ je ponudio jedinstven spoj tradicionalnih i modernih rešenja koji zaslužuje našu pažnju. Reč je o Spec-Ops 9 – pištolju sa polimerskim ramom, kapaciteta 16+1 metak, ali prepoznatljivog M-1911 profila i pouzdanog SA okidanja sa spoljnim udaračem, što je danas prilično retko.

Pogled na veliki otvor cevi i karakterističnu čauru-vođicu opruge na modelu Professional
Pogled na veliki otvor cevi i karakterističnu čauru-vođicu opruge na modelu Professional

Primena laganog polimera zadržala je masu na prihvatljivih 840 g, uprkos donekle modifikovanoj navlaci pune dužine i cevi od 115 mm. Sistem bravljenja je preuzet sa SIG (prizmatično ležište metka ulazi u otvor za izbacivanje čaura). Udarač i automatska kočnica su neznatno smanjeni i preoblikovani u odnosu na M-1911, a stranice integralnog rukohvata imaju istu Star-burst teksturu. Najveća širina od samo 33 mm pruža udoban hvat, a kvalitetni nišani garantuju grupe od 40 mm na 25 m. Cena od 2.000 dolara višestruko premašuje vrednost uobičajenih „plastikanera“ na tržištu, ali kupci „Wilson Combat“ i ne očekuju jeftinu robu.

Gospođa čuvar

Ms. Sentinel. Na kraju, populacija žena-strelaca i ljubitelja oružja, dobila je pravi dragulj među kompaktnim modelima. Kombinujući tri i po decenije iskustva u izradi oružja sa zahtevima za laganim, ali dovoljno snažnim pištoljem, Wilson je dizajnirao jedan od najlepših ultra-compact modela na bazi M-1911. Namenjen prikrivenom nošenju kao odbrambeno oružje, Ms. Sentinel (Gospođa čuvar) dobio je najmanji i najlakši ram od alu-legure i kratku navlaku. Masivna nerđajuća cev od 89 mm je olakšana serijom kanelura po celom obimu, a konusni završetak je ručno upasovan zbog maksimalne preciznosti. Usta cevi su obrađena pod uglom od 11 stepeni u maniru takmičarskog oružja, a kruta vođica povratne opruge ima punu dužinu.

Damski ili ne, Ms. Sentinel je odlično oružje za prikriveno nošenje
Damski ili ne, Ms. Sentinel je odlično oružje za prikriveno nošenje

Uprkos skromnim dimenzijama, ne treba da čudi garancija preciznosti od 40 mm na 25 m, iako se ovakvi pištolji koriste na znatno manjim daljinama. Nišani su sa tricijumskim tačkama i belim obrubom. Radi lakše kontrole odabran je kalibar 9 mm Para, što je s obzirom na namenu respektivna snaga. Sve ivice su zaobljene, a veličina rama je prilagođena malim, ženskim šakama. Čekiranje je standardno, sa 30 linija po inču. Pločice drške su od probranog kokosovog drveta, a sila na okidaču oko 1.600 g. Naravno, sve ovo košta. Početna cena je 3.300 dolara, a dalje dorade mogu znatno da povećaju ovu sumu. (Možda je bolje da ove slike ne pokazujete svojoj devojci ili supruzi?).
„Wilson Combat“ je prikazao izvanredno urađene pištolje, koji mnogo vrede i odlično funkcionišu. Bez suvišnih komplikacija, ali sa sjajnim smislom za detalje, objedinjuju prednosti custom proizvoda i praktičnog, radnog oružja za najzahtevnije korisnike. Ovi pištolji nisu ni namenjeni širokoj populaciji već profesionalcima, koji nabavku „Wilson“ pištolja posmatraju kao investiciju: jednom – za ceo život. A taj život poveravaju svom oružju.
Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Wilson Combat“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još