Prefinjena, skupocena devetstojedanaestica

Dominacija austrijskog “Glocka” doprinela je da brojni renomirani proizvođači odustanu od svojih prepoznatljivih linija dizajna i praktično svi pištolji u najpopularnijim kalibrima 9×19 mm, .40 S&W i .45 ACP neobično međusobno liče. Skoro svi su zasnovani na koncepciji polimerskog rama, okvira velikog kapaciteta, odsustva eksternog oroza, SIG sistema bravljenja cevi u navlaci i najčešće, nekom podvarijantom DAO sistema okidanja.

Tokom promocije na sajmu Shot Show posetioci su sa strahopoštovanjem gledali usta cevi pištolja M1911 u kalibru 12,7 mm
Tokom promocije na sajmu Shot Show posetioci su sa strahopoštovanjem gledali usta cevi pištolja M1911 u kalibru 12,7 mm

Jedino se u SAD još uvek ne predaje relativno brojna grupacija zaljubljenika u njima tako dragu konstrukciju M1911. Najpre, pomenuti zanimljiv pokušaj nekadašnjeg IDPA šampiona Aleksa Cimermana i njegove firme “Guncrafter Industries” da unaprei neprolaznu Browningovu konstrukciju – Colt M1911, kroz saradnju s poznatim takmičarima: Brajanom Enosom, Robom Letamom i Rosom Sejfridom.
U “Wilson Combatu”, gde se zaposlio nisu imali dovoljno razumevanja za njegovu ideju o pištolju zasnovanom na M1911 platformi, ali za metak .50, koji je tek trebalo osmisliti. Kako je sam izjavio, nije na umu imao monstruoznog razarača kao što je Desert Eagle, već oružje približnih gabarita kao Model 1911, pogodno za rukovanje i nošenje u futroli. Tako je najpre dizajnirao novi metak .50 GI, koji razvija radne pritiske u granicama koje su predviđene za ramove pištolja sistema M1911.

Elegantan i precizan, ali preskup
Elegantan i precizan, ali preskup

To je ostvareno tako što novi metak ima dno čaure zasnovano na municiji .45 ACP i zahvaljujući proširenju čaure može da prihvati zrna prečnika .500 mase od 185 do 300 grejna. Kako bi se do maksimuma iskoristio potencijal novog metka, Cimerman je predvideo da pištolj ima cevi duge pet inča. Pre dvadesetak godina njegova firma “Guncrafter Industries” predstavila je Model No. 1, koji je kasnije dodavanjem Picatinny šine prerastao u Model No. 2, kompaktna varijanta je nazvana Model No. 3, a za ljubitelje lova ručnim oružjem predstavljen je Model No. 4 sa cevi i navlakom od 6 inča.
Kako je u pitanju pištolj namenjen zahtevnoj klijenteli, svi metalni delovi su napravljeni od kovanog čelika vrhunskih performansi, obrađenog glodanjem, bez sada tako popularnih odlivaka. Prednji nišan ima Trijicon insert za uslove slabe vidljivosti, dok je zadnji potpuno podesivi Wilson Combatov. Otvor za ekstrakciju čaura je uvećan, kao i snažni izvlakač, a cev je napravljena od nerđajućeg čelika 416R, sa čak osam kanala i žlebova duž unutrašnje trase. Odabran je korak uvijanja 1:18 u desnu stranu, kako bi se stabilizovalo teško zrno prečnika 12,7 mm i obezbedila željena preciznost.

Jednoredi okvir namenjen pištolju sistema M1911 u novom kalibru zadržao je kapacitet od 7 metaka
Jednoredi okvir namenjen pištolju sistema M1911 u novom kalibru zadržao je kapacitet od 7 metaka

Povratna opruga ima vođicu punom dužinom i napravljena je od otporne čelične žice velike otpornosti na deformacije. Okidanje je fabrički podešeno na ispod dva kilograma, a olakšani udarač izrađen je od tzv. alatnog čelika. Sve prihvatne površine su sitno čekirane radi bolje kontrole, dok je za korice odabran legirani aluminijum visoke čvrstine, umesto drveta ili preovlađujućih sintetičkih materijala. Okvir kapaciteta sedam moćnih metaka omogućava sasvim dovoljno vatrene moći za predviđene situacije, a površinska zaštita nazvana melonite finish ovim pištoljima dodaje karakteristiku luksuznog oružja najviše klase.

Model No.4 u kalibru .50 GI je pravi hit u Americi
Model No.4 u kalibru .50 GI je pravi hit u Americi

S obzirom da u Americi mnogo vlasnika pištolja .45 ACP koristi vrlo potentna punjenja iz kategorije +P, bilo je očekivano da im ni novi metak .50 GI neće predstavljati problem kod obuzdavanja trzaja. Kao najpreciznije su se pokazale laboracije sa zrnima FMJ mase 300 grejna i JHP od 275 grejna, te su na udaljenosti od 25 jardi ostvarivane grupe od 82,5 mm kada je pištolj bio fiksiran u benč rest uređaju. Kao što možete pretpostaviti, primarna projektovana namena je samoodbrana, jer ova krupna zrna odaju utisak kako mogu jednim dobro plasiranim hicem da eliminištu i otklone neposrednu opasnost po život.
Postavlja se pitanje u kojoj meri je kalibar .50 GI efikasniji od .45 ACP, odnosno da li pomenute tehničke karakteristike opravdavaju izbor pištolja koji ima masu od oko 1,5 kilogram i cenu preko četiri hiljade dolara? Zbog toga mora se uzeti u obzir karakteristično poimanje realnosti za Amerikance i njihove uobičajene doskočice, poput “Zašto da ne?” ili “Samo je Nebo limit!”. Posmatrajući snimke s testiranja, primetno je da prednji kraj oružja posle opaljenja ima prilično snažan vertikalni odskok, iako proizvođač tvrdi da je to tek 31% više energije trzaja u odnosu na standardni .45 ACP.

Milan MILANOVIĆ
Foto: Oleg VOLK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još