Puška iz budućnosti

Kada kažemo komplet lovačka puška, mislimo na bok sačmaricu, uz koju idu i sačma-kugla i kugla-kugla cevi. Jednu takvu pušku, izuzetno efikasne konstrukcije, od najboljih materijala i sa najužim tolerancijama, vrhunsku u tehničkom i upotrebnom smislu, radi firma “Flodman Guns” iz Jarsta, Akers Styckbruk ,u Švedskoj. Konstruktor puške je najslavniji švedski strelac svih vremena, Rune Flodman.
Taj princip, da iskusni piloti konstruišu avione, iskusni vozači Formule 1 bolide, vrhunski strelci oružje – oduvek je davao najbolje rezultate. U to se još uključuju i švedska tehnologija i švedski čelik. Pohvale ovoj pušci, verujte nisu preterivanje. I sama firma “Flodman”, uvod u svoje proizvode počinje rečenicom: “Svi znamo zašto se kupuje dijamantski prsten, automobil Rols-Rojs, kamera Haselblad…” Zato što su najbolji i što im nikada ne pada vrednost. To nije kupovina, to je investicija!
“Flodman Guns” je porodična firma, koja posluje u okviru “Skullman Enterprise AB group”. Prve puške proizveli su po sopstvenoj konstrukciji i tehnologiji 1993, prema zamisli strelca Rune Flodmana. Rune je sve stvarao iznova, po sopstvenoj zamisli. Čak se nije “gubio” ni u izboru kalibara za svoje puške. Sačmeni kalibri: isključivo 12/70 i 12/76 bez preteranog šarenila. A kalibri ožlebljenih cevi, svi sa ivicom – “R”, nijedan karabinski, 7x57R, 7x65R i 93x74R. Pokrivaju svu evropsku i većinu svetske divljači i isključivo se koriste u kuglarama prelamajućih cevi. Zbog ivice na dnu čaure pravilno naležu u ležištu metka, zauzimajući uvek isto mesto u odnosu na prelazni konus. Ekstrakcija praznih čaura je znatno pouzdanija, zbog daleko veće površine u zahvatu sa izvlakačem – ejektorom. Glavna “stvar” puške su cevi. Ovde, one mogu da budu dužine 700-770 mm i izrađene su od tri vrhunska materijala. Prvi je švedski nerđajući čelik SS 2377, koji se do sada isključivo koristio u izradi kosmičkih letilica i nuklearnih postrojenja. Sledeći materijal je uddelholm damascene damaststel AB – damast laminatni čelik. I na kraju, gde je imperativ mala težina puške, koja mora dugo da se nosi po snežnim prostranstvima Švedske, cevi su izrađene od titaniuma (grade 5), koji je proizveo čuveni “Sandvik Steel”. Obrada ovog i svih drugih navedenih čelika, rađena je isključivo “Sandvik Coromant”. Ovi podaci mogu da posluže i nekom našem preduzetniku: od navedenih metala i alata, u svetu nema boljih za ovu svrhu. Svi ovi materijali su nerđajući (antikorozivni), finiš cevi je mat-siva nereflektujuća boja.
Cevi se testiraju na pritiske, tri puta veće od najvećih radnih pritisaka. U sve Flodman sačmene cevi, može da se stavlja municija sa čeličnom sačmom, čak i ako na metku piše Pmax = 1200 bar. Spajanje bok cevi “Flodman” obavlja bez vertikalnih pruteva. Cevi povezuje na dva mesta monoblokom i u zoni usta cevi. Sve ožlebljene cevi na ovim puškama su slobodno plivajuće, bez obzira da li je reč o kombinaciji ili dvokuglari.
Sačmene cevi imaju multičok sistem izmenljivih čokova, iako nije redak slučaj da lovci ili sportski strelci insistiraju na izradi fiksnih čokova, što fabrika ispoštuje. Interesantan je mehanizam ejektora: reaguju isključivo na širenje čaure metka, pri opaljenju. Tako na treningu pufer patronama, pri prelamanju cevi ne dolazi do njihovog izbacivanja. Tu se vidi iskustvo Rune Flodmana, kome je kao vrhunskom sportskom strelcu, baš taj detalj bio važan. Sportski strelci znatan deo treninga rade “dry firing” – okidanje na prazno, bitno je da pritom ne habaju ejektore i ne jure izbačene pufer patrone po strelištu. Kupac, lovac ili sportski strelac može da bira cevi od nerđajućeg čelika, nerđajućeg damast čelika ili titanijuma, u više dužina i čokova.
Napomenuli smo da su cevi povezane monoblok konstrukcijom. Ali, kakav je to monoblok? Visok, tek koliko u njega mogu da stanu dve cevi kalibra 12. Nema okretnu tačku, već dva lučna brega velikog radijusa, koji klizaju po odgovarajućoj površini u baskuli.
Bravljenje monobloka i baskule obavlja se putem dva jaka pravougaona klina, koji ulaze u odgovarajuće bočne otvore, smeštene između gornje i donje cevi. Ovo je verovatno najniža silueta – baskula monoblok, od svih pušaka na svetskom tržištu. U “Flodmanu” su išli dalje, pa su merenjem utvrdili da je baskula (glava puške) njihove bokerice, niža čak i od baskula na mnogim tipovima pušaka položara. Kod “Flodmana” se odmah po povlačenju poluge za prelamanje, puška otvara sama usled pravilnog rasporeda težine cevi. I to u mnogo većem uglu, nego što je to kod drugih pušaka. Tako je ovde punjenje znatno lakše, ispaljenje čaure lete uvis, a ne u strelčevu glavu. Ovo preklapanje cevi je mekano, glatko, bešumno. Podsećamo, rotacija cevi se ne odvija oko osovine, već po lučnim površinama.
Mehanizam je originalan, nigde drugde viđen. Najpre, zapažamo da nema čekića udarača. Ovde se snažne, duge udarne igle, direktno potiskivane spiralnim oprugama, kreću samo pravolinijski i na putu zapinjanja i prema kapislama. Znači, nema nijednog vitalnog kinematskog dela koji rotira oko neke čivije. Ovo sve doprinosi munjevitom odzivu mehanizma. Za dva hiljadita dela sekunde, puška opaljuje, posle povlačenja obarača. Svi pokretni delovi su uležišteni u svom težištu, što povećava stabilnost celog sistema. Puška je zato ekstremno pouzdana i sigurna, a ima i dve mogućnosti rada kočnice: manuelno i automatski. Svi “flodmani” imaju jedan selektivan obarač. Ovde je sve tako dobro urađeno, od nekorodirajućeg materijala, pa ih bije glas da puška Flodman ima samo, jedinu “manu” – traje večno. Svaki par cevi Flodmanovog kompleta ima svoj montirani potkundak.
Finiš je mat-siv nereflektujući. Po zahtevu se radi visoko poliranje i gravura po izboru. Svakoga ko proba pušku, posebno oduševi balans i okidanje. Trzaj je izuzetno blag i to samo pravolinijski, bez skakanja cevi uvis. A okidanje, kao kada prelomite tanak, stakleni štapić. Flodman se kupcima isporučuje u kožnom koferu, sa tri para cevi, čokovima i ključem za njihovu montažu.
Ovo je bio prikaz puške za sutra. Puške koja kao da je stigla iz budućnosti. Cena “flodmana”, kreće se od 6.000 evra, pa naviše. Verujte, za ovaj kvalitet vredi. Jer, ovo je delo puškarskog umeća.
V. MITROVIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: Flodman lovna ili sportska puška
Kalibar: 12/70, 12/76/7x57R, 7x65R, 9,3x74R
Dužina cevi: 700 do 770 mm (sačmene)
Masa: 2,8 do 3,8 kg
Čokovi: izmenljivi multičok
Radni pritisak u cevi: 1.200 bar (sačmenoj)
Kundak: orah – nemački ili engleski oblik
Cena: od 6.000 evra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još