Švedski noževi EKA

Kada nož dolazi iz firme koja postoji pedesetak godina, sa sigurnošću možemo da kažemo da su u njega uloženi tradicija i iskustvo. Medjutim kada je nož iz kompanije koja pod istim imenom postoji 120 godina (a nastala je pre više od 400), onda se radi o nečem posebnom. Upravo o noževima iz jedne takve kompanije, imaćete priliku da čitate u ovom tekstu.
Eskilstruna je grad u Švedskoj, u kome je proizvodnja noževa počela odlukom kralja. naime, švedski kralj Charles IX (vladao od 1604. do 1611), nije bio zadovoljan tadašnjom produkcijom oružja i doneo je odluku, za čije izvršenje je zadužio vojsku – da se sve lokalne radionice za proizvodnju sečiva unište, a kovači i ostali majstori presele u Eskilstrunu, gde će raditi u velikim kovačnicama koje se tamo podižu. Tako je Eskilstruna postala centar švedske nožarske industrije, sa mnoštvom malih kompanija, slično Shefildu u Engleskoj, ili Toledu u Španiji.


U ovom gradu, mladi preduzetnik Hadar Hallstrom osniva 1882, kompaniju „Hadar Hallstrom Kniffabriks“. Ujedinivši se sa još nekoliko radionica 1917, fabrika menja ime u „Eskilstruna Kniffabriks Aktiebolag“ što ubrzo biva skraćeno u EKA AB. Polovinom prošlog veka u Eskilstruni je postojalo preko 40 fabrika, koje postepeno sve potpadaju pod kompaniju EKA, koja je od početka važila za jednu od najkvalitetnijih. U zgradi fabrike, počasno mesto zauzima i dokaz za to: nož upotrebljen 1894, u opkladi ko će pre džepnim nožem da preseče na pola stablo bora debelo 30 cm. Pobedniku je trebalo četiri časa.
Švedska tradicija je pravljenje radnih noževa, namenjenih svakodnevnom korišćenju u prirodi, bez nepotrebnih elemenata na njima i EKA se striktno pridržava toga. Materijal sečiva na svim modelima je Sandvikov 12C27, razvijen specijalno za noževe, sa tvrdoćom 57-59 rokvela.
Model A10 je nož, napravljen da zadovolji zahteve sve mnogobrojnijih poklonika buscrafta – veštine dugotrajnog boravka u prirodi. U Zapadnoj Evropi buscraft je u ekspanziji i upravo iz tog razloga EKA je dizajnirala poseban nož za ovu namenu. Relativno debela, okrugla drška ovoga noža napravljena je od bubinge, teškog i tvrdog drveta sa visokim sadržajem ulja, koje dolazi iz Afrike. Drška je profilisana tako da uključi u svoju masu i drveni branik koji sprečava klizanje drške na sečivo, dok gledano odozgo, postaje sve tanja i tanja prema kraju drške. Sečivo je dužine 100 mm, debljine 4 mm, konkavno brušeno na točku velikog prečnika, pod relativno tupim uglom, kao što nordijska tradicija nalaže. Jedina mana mogla bi se naći u postojanju sekundarne brusne površine, koja znatno uprošćava proizvodnju i samim tim snižava cenu, ali i prilično pogoršava performanse prilikom sečenja. Naravno, u nordijskim zemljama se podrazumeva da je osoba dobila prvi nož sa desetak godina, pa oštrenje i promena geometrije sečiva nije nikakav problem i ovi noževi u upotrebi vrlo brzo dobiju klasično nordijsko brušenje bez sekundarne površine.
Futrola savremenog dizajna osigurava nož od gubljenja uz pomoć drikera, koji se nalazi na masivnom komadu kože koji kompletno obuhvata ruku. Ovakav dizajn znatno uprošćava vađenje noža iz futrole, čak i kada su ruke u rukavicama, što je čest slučaj u zemlji iz koje ovaj nož dolazi.
Kombinož ili kombikniv na švedskom je lovački nož koji je dizajnirao Thomas Ekberg. Na prvi pogled, učiniće vam se da se radi o preklopnom nožu, zbog postojanja dugmeta i brave na vrhu drške. Međutim, ovaj nož ne može da se sklopi u dršku, već je opremljen sa dva sečiva, koja se rotiraju oko osovine, tako da možete da izaberete sečivo prilagodjeno trenutnom zadatku. Kako se radi o lovu, jedno sečivo ima oblik noža za dranje, sa relativno izraženim trbuhom, dok je drugo sečivo konkavno, sa tupim vrhom, namenjeno otvaranju divljači, bez mogućnosti da se tom prilikom proseku creva. Sečivo je, naravno, od 12C27, svaka polovina je brušena na način koji je fabrika smatrala optimalnim za datu upotrebu. Derač sa konkavnim brušenjem i sekundarnom ivicom, a sečivo za otvaranje ravnim nordijskim brušenjem, sa prilično tupim uglovima, da bi se sprečilo oštećenje sečiva, ako se zakači grudna kost. Mehanizam za blokiranje sečiva je dovoljno jak da obavi povereni zadatak, pogotovo što je suprotno sečivo (ono u dršci) oslonjeno na sam kraj drške, tako da ne može da se otvori, ni pod najvećim pritiskom. Drška je plastična, ali je površina presvučena mekanim, gumenim materijalom, koji osigurava siguran hvat.
Preklopni noževi su čest deo opreme onih, kojima prednosti u čvrstini i veličini sečiva fiksnog noža nisu od preterane važnosti, a bitno im je da nož stalno imaju sa sobom. EKA kao i kod fiksnih pravi preklopne noževe, namenjene pre svega svakodnevnom nošenju i upotrebi. Za razliku od savremenog trenda otvaranja preklopnog noža jednom rukom, EKA se drži proverenog rešenja otvaranja sečiva zarezom za nokat na njemu, bez obzira što su noževi opremljeni bravom za osiguranje sečiva u otvorenom položaju.
T 8 je masivan i robustan preklopni nož, očigledno namenjen lovcima i boravku u prirodi. Sečivo dugo 80 mm klasičnog spear point oblika relativno usko, brušeno je punom visinom, što mu povećava efikasnost. Konstrukcija noža je klasična, sa mesinganim pločama na koje je montirana brava i sečivo, a koje su prekrivene oblogama od bubinge. Drška je izuzetno masivna za nož ove veličine i oblikom, ali i veličinom, podseća na drške fiksnih noževa ovog proizvođaća. Debela drška omogućava siguran hvat, ali i sprečava druge hvatove osim osnovnog, što smanjuje univerzalnost u upotrebi. Brava mehanizma za blokiranje sečiva zaslužuje posebnu pažnju, jer se radi o modifikovanom lockback mehanizmu, a poluga za oslobađanje je ujedno i alka za vezivanje noža. Ovakva konstrukcija takodje ima osnova u nordijskoj lovačkoj tradiciji, gde se nož vezuje na kanap zakačen za jaknu ili oko vrata. Tako na ovom modelu sečivo može da se odbravi i povlačenjem ovog kanapa, što je velika prednost, ako se koristi sa izuzetno debelim rukavicama. S obzirom da ovako masivan nož ne može lako da se nosi u džepu, uz njega dolazi i futrola, od nauljene kože.
Breza ili Masur je po ličnom izboru autora teksta najlepši nož, koji je domaći distributer EKA nabavio. Malu masu obezbeđuje konstrukcija koja montira sve delove u žleb na dršci izrađenoj od izuzetno kvalitetne „zakovitlane breze“, koja svojom jačinom osigurava dovoljnu izdržljivost za svaki posao koji može da obavi mali džepni nož. Sečivo je dugo 72 mm klasičnog nordijskog oblika, sa pravim leđima, blagim trbuhom i klasičnim nordijskim načinom brušenja sečiva, modifikovano postojanjem sekundarne ivice koju je kod ovog noža lako skinuti, pa se dobija izuzetno efikasno i spretno sečivo. Drška je široka, optimalne debljine, pa ovaj nož može da se nosi danima, bez ikakve smetnje. Verovatno nećete ni primetiti da vam je u džepu, sve dok vam ne zatreba. Na dršci se nalazi i poveliki otvor za provlačenje tankog užeta, što je na nožu namenjenom nošenju u prirodi skoro obavezno, da bi se sprečilo gubljenje.
Cene EKA noževa su izuzetno povoljne za naše uslove, a kvalitetom prevazilaze uobičajenu ponudu u našim prodavnicama. Za bilo koji model da se odlučite, nećete pogrešiti, a imaćete nož nastao na osnovu 400 godina iskustva.
r.k.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još