Tachi-samurajski mač

Tachi je vrsta tradicionalno izrađenog japanskog mača koji su nosili pripadnici samurajske klase feudalnog Japana. Tachi i katana uglavnom se razlikuju po dužini, stepenu zakrivljenosti i načinu nošenja u omotaču, zavisno o mestu meija ili potpisa na tangu. Tachi stil mačeva prethodio je razvoju katane, koja se nije spominjala po imenu do kraja 12. veka. Poznato je da su tachi izrađivani u razdoblju Kotō, u rasponu od 900 do 1596.


Autentični tachi mačevi kovani su tokom razdoblja Kotō, pre 1596. Uz nekoliko sličnosti, katana i tachi mogu se međusobno razlikovati, ako su potpisani, po mestu potpisa (mei) na tangu. Uglavnom, potpis bi trebao biti urezan u onu stranu tanga koja bi bila okrenuta prema spolja kad bi se mač nosio na levom struku vlasnika. Budući da je tachi bio nošen rezom dole, a katana nožem dole, Mei bi bio na suprotnim mestima na tangu tih vrsta mačeva.


Za razliku od tradicionalnog načina nošenja katane, tači se nosio obešen o pojas s reznom ivicom prema dole, i bio je najuspešniji kada ga je koristila konjica. Odstupanja od prosečne dužine tačija imaju pridodane prefikse ko- za „kratko“ i ō- za „veliko, veliko“. Na primer, tachi koji su bili shōtō i bliži su veličini wakizashija zvali su se kodachi. Najduži postojeći tachi (koji se smatra ōdachijem iz 15. veka) je ukupne dužine 3.7 metara s 2.2 m dugom oštricom, ali veruje se da je bio ceremonijalni. Krajem 1500-ih i početkom 1600-ih godina mnogi stari preživeli tachi noževi pretvoreni su u katanu rezanjem njihovih izvornih tangova ( o-suriage ), što je značilo da su potpisi uklonjeni s mačeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još