Umetnost prošarana luksuzom

Lovačko i sportsko oružje, karabini, pištolji za ličnu upotrebu i drugo oružje sa „potpisom“ gravera fabrike nalazi se u vlasništvu poznatih svetskih državnika, ambasadora, umetnika, političara, glumaca, sportista, čuvenih kolekcionara od Bliskog istoka i Rusije, pa do Londona i Amerike. Kombinacijom plemenitih metala sa čelikom izrađuju se reljefne slike, najčešće motivi iz lova.


Majstori graverskog zanata su obučili narednu generaciju darovitih „Zastavinih” majstora, po istoj metodi kako su učili od Nemaca. Oni su potom po posebnim narudžbinama izrađivali umetnički oblikovane gravure na metalu i rezbarije na drvenim delovima oružja. U metalne delove oružja često se intarzijom nanose plemeniti metali zlato i srebro što, osim umetničkog utiska, oružju znatno uvećava vrednost. Jedno kompletno oružje (metal i drvo) gravira i rezbari jedan majstor graver.


Zastava oružje, šezdesetih godina prošlog veka,već ima svog prvog gravera oružja, kada se tim poslom bavio majstor Miloš Okiljević. Posle njega, gravure na oružju u fabrici, radio je samo Zdenko Perhinek, poreklom Slovenac. Uglavnom je koristio foto hemijsku metodu, a vrlo malo ručnu gravuru. Osamdesetih godina 20. veka,„Zastavi oružje” je po prvi put, kupcima ponudila luksuzne, gravirane verzije pištolja.


U Fabrici su 1977. godine izabrali petoricu likovno najtalentovanijih puškara (Zdenka Perhineka, Radivoja Lazića, Dragomira Milojkovića, Novicu Prokića i Ranka Babića) i poslali ih u jedan od najstarijih evropskih centara – Suhl – na obuku u ručnoj gravuri. Majstori su relativno brzo savladali nemački stil, te primenu arabeske i lovačke gravure, a pristupili su i razvoju autohtone šare, arabeske, u koju je ukomponovan niz elemenata iz nacionalnog folklora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još