Visoki rezultati za veliki novac

Takmičenja u pucanju iz puške odličan su način da strelci bilo kog nivoa veštine testiraju svoje snage u različitim scenarijima i fazama. Sve popularnija su takmičenja u malokalibarskim puškama – Precision Rimfire.Dajemo primer šta sve možete da izmenite na jednoj pušci kalibra .22 LR , kako bi ostvarili vrhunske rezultate. Ovakvi zahvati su mnogo zastupljeniji na puškama za dalekometna takmičenja, ali zašto ne I na MK? Naravno, ukoliko bidžet nije problem.
Osnova ove puške je 20-inčna cev Proof Research, napravljena od ugljeničnih vlakana, posebno napravljena da se uklopi u RimXs akciju. Proof Research je lider u proizvodnji lakih, ali krutih cevi sa ugljeničnim vlaknima. Oni pružaju značajne uštede u težini u poređenju sa čeličnim cevima, poboljšano odvođenje toplote i izuzetnu izdržljivost. Proof cevi su takođe dobro poznate po preciznosti, što ih čini odličnim izborom za sportsku pušku.
Akcija puške je iz “Zermatt Armsa”, verzija Remington 700 ali u odgovarajućem kalibru. Napravljen je od nerđajućeg čelika presvučenog nitridom, a glava zatvarača je presvučena DLC. Izabrana je taktička ručica zatvarača radi lakše manipulacije. Zermattov je i rimfire magazin kompatibilan sa većinom municije obodnog paljenja.
Izabran je i podesivi dvostepeni zakrivljeni okidač Triggertech Remington 700 Pro. “Triggertech” ga je razvio radi veće sigurnosti. Prva faza se može namestiti u rasponu od 8 do 24 unci, a druga u rasponu od 8 do 32 unci. Ima aluminijumsko kućište sa čeličnim komponentama i PVD premazom za poboljšanje izdržljivosti.
Šasiju puške je napravila kompanija “Modular Driven Technologies” (MDT), dobro poznata među long range strelcima. Izabrana je modularna podesiva šasija Core Competition Premier, kojoj se na cev mogu dodati tegovi koji omogućavaju korisniku da prilagodi ravnotežu i ukupnu težinu puške radi bolje manipulacije. Na donjoj strani obloge nalazi se 17-inčna Arca šina koja pruža mogućnost postavljanja više vrsta dvonožaca, torbe ili nosača stativa.

Zatvarač i magacin za municiju
Zatvarač i magacin za municiju

MDT nudi nekoliko opcija za kundak. Radi lakšeg transporta izabran je kundak sa preklopnim adapterom, koji se uklapa u sve. Ima mnogo tačaka za podešavanje koje omogućavaju da ga prilagodite što je moguće bliže strelca. Svi delovi su proizvedeni u FDE od MDT. I na kraju, MDT Vertical grip Elite rukohvat pruža pištoljsku platformu za ruku. Udaljenost i ugao nagiba mogu se podesiti kako bi se osigurao dosledan položaj ruke.
Cev kruniše stari, provereni prigušivač Gemtech Outback IID. Ovaj prigušivač star oko 10 godina i još uvek može da se uporedi sa modernim modelima za rimfire oružje težine (2,5 unci) i smanjenju buke. Loša strana je što se ne rastavlja tako lako prilikom čišćenja.
Stabilnost konstrukcije obezbeđuje Atlas dvonožac sa polugom za brzo odvajanje koju proizvodi “American Defense Manufacturing”. Nisu sve faze jednake, a ponekad je najbolje samo ukloniti dvonožac i koristiti potpornu torbu, pa je mogućnost izbora u pokretu odlična opcija. Atlas omogućava brzo podešavanje visine od 5,2 do 9,6 inča i pod različitim uglovima.
Puška je dopunjena optičkim nišanom Nightforce Optics ATACR 7-35×56 F1 sa končanicom Horus Tremor3. Iako takvo uvećanje možda nije apsolutno neophodno za gađanje ciljeva na 200 jardi, ono pruža 100-minutni ugao promene visine, a paralaksa se podešava na 11 jardi, pružajući određenu jasnoću prilikom biranja bližih ciljeva.
Takmičenja oružjem kalibra .22 LR ne zahtevaju uvek najbolju opremu, ali kvalitetnog oružja može znatno poboljšati rezultat. Pokušali smo da nađemo najoptimalniju opciju municije i izabrana je Lapua Center-X 22LR zbog njene konzistentnosti i težeg metka od 40 grejna.
Krajnji rezultat je puška ivičnog paljenja kalibra .22 LR teška 14,3 funti.
R.K.
Foto: A. Crown

Glavne komponente i cene
Zermatt Arms RimX Action (dolara):                               1.150
Cev Proof Research 20-inch CF Barrel (dolara):             1.049
TriggerTech Rem 700 Special (dolara):                            210
MDT ACC Premier Chassis (dolara):                                1.300
MDT SRS- XF Stock (dolara):                                             600
Gemtech Outback IID (dolara):                                         249
Atlas Bipod (dolara):                                                            320
Nightforce ATACR 7-35 (dolara):                                     3.850
Nightforce Rings (dolara):                                                 170
MDT Vertical Grip Elite (dolara):                                    100
Total (dolara):                                                                      8.998

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još