Za Amazonke i alfa mužjake

Pri samom pominjanju američke firme „Es-Ti-Aj“, prva asocijacija su vrhunski pištolji takmičarskih performansi, zasnovani na svevremenskom sistemu 1911, izrađeni od najkvalitetnijih mogućih materijala. Takve, hibridne sportske mašine su visoko cenjene od IPSC strelaca, ali STI uživa visok ugled i na planu proizvodnje borbenih pištolja sa istom bazičnom osnovom. Kako američko tržište konstantno iskazuje potrebu za novim varijacijama pištolja Colt 1911, odnedavno je mnogo pažnje u tamošnjim oružarskim časopisima posvećeno interesantnom STI pištolju vrlo dopadljivog izgleda.
Model nazvan Elektra reklamira se kao pištolj koji su kreirale dame za dame, odnosno – idealan izbor za pripadnice lepšeg pola, koje žele da budu opremljene kvalitetnim i pouzdanim samoodbrambenim oružjem. U osnovi, to je redizajnirani Colt Officer Model, odnosno gabaritno umanjeni sistem M1911. Zanimljivo, Elektra je konceptovan, tako da je (u Evropi dominantni) kalibar 9×19 primarni, a snažniji .45 ACP se nudi samo opciono. Setimo se da je od pojavljivanja modela Officer, svetlo dana ugledalo mnoštvo kompaktnih pištolja slične koncepcije i svi su bili napravljeni oko „četrdesetpetice“. Međutim, iskustva iz konkretne primene su dokazala kako umanjena masa (uglavnom oko 800 g), kraća cev, drugačije težište balansa i manja nišanska linija u tim slučajevima rezultiraju neprijatnim trzajem, lošijom kontrolom paljbe i slikom pogodaka. Za slučajeve nužne odbrane, na malim distancama, od par koraka udaljenosti, takvi „džepni topovi“ su koliko-toliko prihvatljivi. Ali, samo malim izmenama može da se dobije pištolj koji je ugodnije koristiti, a ostvaruje primetno bolje pogotke. Dovoljno je, u ovom konkretnom slučaju, promeniti kalibar.
Ma koliko postojao konsenzus, da je moćni metak .45 ACP „tata“ za svu ostalu pištoljsku municiju, moramo da se prisetimo mudrosti koje je davno izneo pokojni Zoran Radmilović: „Ne može slonče u lonče!“. Odnosno, metak .45 ACP jednostavno traži oružje cevi dužine oko 120 mm i ukupne mase preko jednog kilograma. Sve manje od toga je nategnuti kompromis između željenog i ostvarenog, a to u oružarstvu nikada ne donosi prave rezultate.
Fleksibilnim pristupom konstruktora STI, pošlo se od činjenice, da je kalibar 9 mm Para i aluminijumski ram dobra polazna osnova za unapređenje Brauningovog dizajna, ka malogabaritnom pištolju s više potencijalnih namena. Naravno, defanzivne potrebe su u prvom planu, ali prvi testovi su pokazali da i pored cevi dužine „samo“ 76 mm Elektra iz vešte ruke dobrog strelca, može na daljinama od 20 m, da plasira grupu pogodaka koja je neostvariva za mnogo veće pištolje.
Prvi pogled na oružje pruža dokaze zašto je tako – dobro poznata ergonomija preko vek stare konstrukcije, podjednako dobro leži i u najmanjim i u najvećim šakama, omogućavajući odličnu kontrolu oružja pri borbenom dvoručnom i instinktivnom zahvatu jednom rukom. Konstantno pri opisivanju određenog pištolja ili revolvera, ukazujemo na jednoručnu upotrebu, jer su brojne situacije u kojim je korisnik prinuđen da „slabiju“ ruku koristi u druge svrhe, otvara paljbu iza zaklona ili je na jednoručni hvat prisiljen usled povrede. U takvim prilikama, brzina i preciznost paljbe drastično opadaju kod strelaca, koji nisu uvežbani u oba modusa vatre ili oružje svojim gabaritima prevazilazi mogućnosti jednoručne kontrole. Ako ste u prilici, oprobajte brže plasiranje hitaca iz Glcoka 21 i sve će biti daleko jasnije.
Sa Elektrom tih problema nema. Čak i dame koje ne spadaju u kategoriju verziranih profesionalaca, mogu iz tipske futrole na boku munjevito da potegnu i iznesu u liniju nišanjenja ovaj kompaktni, a ipak moćni pištolj. Kako je reč o pištolju sa aluminijumskim ramom, masa praznog oružja od oko 646 g je u granicama optimalnih vrednosti, a uvereni smo da pruža sasvim dovoljno i u takvom džepnom izdanju.
Kada je kvalitet materijala u pitanju – dileme jednostavno nema! Ovo je pravi dragulj, oružje većim delom napravljeno od najkvalitetnijeg dostupnog nerđajućeg čelika, uz ram od aluminijuma visoke otpornosti. Polirane bočne površine, gabaritne i dostupne komandne površine, izvanredni borbeni nišani i mala sila okidanja, ukazuju da početna cena od oko 1.300 dolara nije previsoka ako se uzme u obzir šta se za utrošeni novac dobija. Počev od maestralno dizajniranih površina za repetiranje, preko idealno profilisanih i pozicioniranih komandi ustavnika navlake, manuelne kočnice i dugmeta za deblokadu okvira, do elegantnih korica rukohvata – sve odreda odiše kvalitetom i estetikom. Posmatrajući ovaj pištolj, prisetili smo se italijanske kinematografije šezdesetih godina 20. veka i glumica „džepnih Venera“ koje su obeležile to doba. Kao i kod njih, ovde je sve lepo, prave veličine i koncentrisano u priručnom pakovanju…
A da je Elektra i zamišljena da je koriste pripadnice lepšeg pola, primetno je i po tome što je ovoj alatki osim vizuelnog izgleda, primarna i funkcionalnost, a ne dimenzije. Dakle, moderne Amazonke od svog „pratioca“ očekuju da uvek bude pripravan za akciju, što je i na opisanom pištolju omogućeno čvrstinom sklopa, tačnije – impresioniralo nas je kako je STI na ovom modelu rešio uklapanje prednjeg dela navlake i cevi. Upravo na tom sastavu je kod mnogih klonova sistema M1911 posle intenzivnije upotrebe dolazilo do pojave uvećanog zazora, što naknadno rezultira lošijim pogocima i potencijalnim zastojima. Kao i na većim pištoljima ovog proizvođača, cev je bull tipa, sa konusnim prednjim delom i u zoni dodira sa čeonim delom navlake se drži u izuzetno čvrstom sklopu koji ne popušta ni posle hiljada ispaljenih hitaca. Ostali detalji poput uvećanog otvora za ekstrakciju čaura, tricijumskih inserta u nišanima, oroza Commander tipa, besprekorno ispolirane uvodne rampe na ležištu cevi i „RecoilMaster“ povratne opruge – samo poboljšavaju inače izvanredan utisak o ovom oružju najviše klase.
Bez obzira na sve, ovo je pištolj koji s jedne strane opravdava visok rejting firme STI, a istovremeno ukazuje drugim proizvođačima, da i u uslovima apsolutne dominacije plastičnih pištolja velikog kapaciteta okvira, nikako ne treba zapostavljati one kojim je na srcu princip „sve metal“. Takođe, kapacitet pištolja od 9+1 metak sasvim dovoljnog kalibra 9 mm Para je više nego optimalan za praktično sve situacije, u kojim je prosečnom korisniku potrebno kratkocevno oružje. To ističemo, jer smo više puta bili u prilici da učestvujemo u „debatnim klubovima“ poznavalaca i ljubitelja oružja, gde se kao idealan pištolj (a nepostojeći na tržištu) nametnuo SA sistem sa jednorednim okvirom, eksternim orozom, izrađen u potpunosti od metala i staromodnog dizajna. Kako su svi proizvođači davno napustili takav koncept, ostaje samo da svima koji su u prilici toplo preporučimo ovaj STI. Da je novca i drugačijih propisa…
M. MILANOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm