Decenije uspeha, ugleda i doterivanja

Prvi broj revije „Kalibar“ izašao je u julu 1994. Da smo za tih dvadesetak godina jednom godišnje pisali o sportskim i lovnim sačmaricama Perazzi (Peraci), ne bismo preterali u pažnji koju zaslužuje ovaj italijanski proizvođač oružja

Perazzi puške su toliko dobre, da i ovaj, tek treći-četvrti tekst po redu, smatramo minumumom vraćanja duga koji dugujemo Danijeleu Peraciju. Peraci je kao šesnaestogodišnji puškarski šegrt našao posao kod jedne slavne oružarske firme u okolini Breše. Do 25. godine je ovaj strelac, lovac i veliki talenat za projektovanje i izradu oružja dobio ugled čak i među najpriznatijim imenima koja su radila za uglednog, starog proizvođača oružja iz Val Trompije.

Olimpijada dokaz uspeha

Danijeleov konstruktorski pronalazački duh nije trpeo viševekovne proizvodno-konstruktorske okove koji su vladali u fabrici. Zato 1957. formira sopstvenu firmu „Armi Perazzi“ i prvo proizvodi potpuno novu sportsku bok sačmaricu. To nije bila obična puška. Iako je i sam već godinama pucao sportsko streljaštvo na leteće mete (glinene golubove) i to s velikim uspehom, ipak konsultuje mnoge kolege strelce, među njima i našeg Milana Šotru – osnivača streljačko-sportskog centra Kovilovo. Sva njihova iskustva, želje i predloge oblikuje u jednu celinu inovativne izrade i bravljenja cevi i mehanizma paljenja vatri. Tako nastaje sportska bok sačmarica Perazzi, kojom već 1964. na Olimpijadi u Tokiju biva osvojena prva zlatna medalja. Od tada ova puška postaje standard za izradu sportske bok sačmarice, koja nije do danas dostignuta od strane slavnih imena, poput „Beretta“, „Browning“, „Flodman“, „Kemen“, „Purdey“, „Holland & Holland“…

Da je ova puška već dugo najbolje svetsko sportsko oružje dokumentujemo podacima s dve poslednje Olimpijade. Na OI 2008. u Pekingu, od mogućih 15 pobedničkih medalja njome je osvojeno – 11. Pre četiri godine u Londonu, od 30 strelaca finalista njih 24 pucalo je iz nje, a od 15 odličja osvojeno – 12. Pa, da pomenemo četiri poslednja olimpijska pobednika: Piter Vison (Velika Britanija) – Perazzi MX2005, Đovani Černogorac (Hrvatska) – Perazzi MX2000/8, Kimberli Roud (SAD) – Perazzi MX2000/8 i Italijanka Džesika Rosi, koja je pucala legendarnom puškom Perazzi MX8. Impresivno i teško dostižno.

Danas Danijele Peraci sa Nikolom Šotrom puca na nekim nebeskim strelištima i s neba posmatra sina Maura i kćerku Robertu, koji s velikim uspehom nastavljaju vođenje firme „Armi Perazzi“ u italijanskom mestu Botticino Mattina, kod Breše.

Blitz konstrukcija

Pre opisa dve konkretne nove, pogledajmo šta to čini Perazzi bok sačmarice toliko boljim od ostalih. Prvo, konstrukciono je rešena na trenutno, verovatno, najbolji mogući način. Počev od sistema bravljenja do mehanizma za paljenje vatri. Posle konstrukcije dolazi vrhunska izrada svih delova na CNC mašinama, uz ručno pasovanje i sklapanje, nakon čega sledi najrigoroznija višestepena i višefazna kontrola.
Da prvo opišemo Perazzi sistem za bravljenje cevi. Primenjena je tzv. boss brava, kod koje se zabravljujući ključevi nalaze levo i desno na sredini donje cevi. Donjih ključeva nema, tako da je monoblok veoma nizak, a time je niska cela silueta puške. Ovi simetrično raspoređeni bočni ključevi su veoma masivni i nalaze se u približno istoj ravni s prednjim osloncima – okretnim tačkama, što daje najjače moguće bravljenje u četiri maksimalno razmaknute tačke. Time je svaka ova puška stekla enormnu izdržljivost i sposobnost da bez rasklimavanja ispali ogroman broj metaka. To se u uslovima eksploatacije lovačkih pušaka ne dešava, ali je presudno kod sportskih. U disciplinama trap, skit i sporting napredni strelci ispale za jedan trening više metaka nego prosečan lovac za godinu dana.

I mehanizam vatri je kod Perazzi pušaka veoma pažljivo odabran, u skladu sa korišćenjem baš na sportskim borilištima. To je uvek složeni kinematski mehanizam sa mnogo poluga, opruga i osovinica. Da ga uradi i fabrika satova „Rolex“, mora se ponekad pokvariti. I zato Danijele Peraci bira za svoju pušku udarni mehanizam blitz konstrukcije. To je takav mehanički sklop, koji se kompletan vrlo lako montira i demontira na pušku. Znači, u slučaju kvara, za nekoliko trenutaka strelac skida stari pokvareni i montira ispravni udarni mehanizam. Kod blitz mehanizma za paljenje vatri udarači, udarne opruge i zapinjači su postavljeni na jednu ploču koja nosi i obarač (ili obarače) i s donje strane zatvara baskulu.

Reč-dve i o udarnim oprugama. Godinama se vodi bitka o vrlinama i manama lisnatih „V“ i spiralnih opruga. Mašinska nauka je nepobitno dokazala da je vreme odziva lisnatih „V“ opruga kraće, što im je prednost, ali se mnogo više lome, lakše kvare i višestruko su skuplje i teže za izradu. Zato neki vrhunski strelci insistiraju na blitz mehanizmima s „V“ oprugama, dok drugi zahtevaju one sa spiralnim zavojnim oprugama. Danijele je to genijalno rešio. Za iste puške radi oba blitz sistema, međusobno izmenjiva. Potrebno je kratko vreme i malo znanja da se na njima mehanizam vatri demontira, pregleda, očisti, podmaže ili zameni novim. To, pored praktične, strelcima na takmičenju daje i psihološku sigurnost.

Luksuzni kompleti „bliznakinja“

„Perazzi“ je napredniji od drugih i u izradi tandema cevi, nišanskih šina, kundaka, ergonomije i, uopšte, u kvalitetu upotrebljivosti puške. Bilo da se radi o lovnim ili sportskim modelima, svakom se poklanja maksimalna pažnja. Od lovnih modela „Perazzi“ radi položare i bokerice, ali i luksuzne komplete od četiri bok puške kalibra 12, 20, 28 i 410. Luksuzna oprema, koja podrazumeva i ukrasne bočne pločice sa zlatnim detaljima i dubokom gravurom, čini ove komplete vrednim umetničkim delima, kojima s vremenom raste vrednost. Ovo sa četiri luksuzne istovetne puške u četiri sačmena kalibra „Perazzijev“ je korak dalje u izradi identičnih pušaka „bliznakinja“. Bogatim kolekcionarima i ljubiteljima oružja ove firme, „Armi Perazzi“ i te kako ima šta da ponudi.

Pre nego opišemo dva novija, nabrojaćemo iz poštovanja prema ovoj firmi njene najpoznatije modele: MX1, MX8, MX10, MX15, MX2000, MX14, MX12, MX2005, MX2008… Nivoi luksuza gravure, kundaka i zlatnih inkrustracija nose oznake SC3, SCO, SCO Sideplates, Extra, Extragold, Extrasuper… I najizbirljiviji kupac će kod „Perazzija“ naći oružje koje zadovoljava njegove zahteve. Da ne pominjemo „krojenje“ puške i kundaka prema merama i željama strelca. Iz ovog ogromnog opusa za vas izdvajamo dva nova modela – Perazzi High Tech i Perazzi MXS Sporting.
High Tech smo upoznali na sajmu IWA 2015. i nismo odoleli da je detaljno fotografišemo i razgledamo, znajući već tada da će biti interesantna čitaocima „Kalibra“. Predstavljena je tvrdnjom: „Budućnost pripada onima koji su kreirali izuzetnu prošlost“. Lepa rečenica za lepu pušku!

Boja znak prepoznatljivosti

Ovaj model se radi u kalibru 12 s dužinama cevi: 70, 72, 75, 78 i 80 cm. Cevi mogu biti opremljene fiksnim 8 i 10/10 ili setom izmenjivih čokova. Na gornjoj cevi je urađena nišanska šina 7×10 mm i na njoj se nalazi velika masivna mušica, koja je cela urađena od jarko obojenog polimera. To nije optičko vlakno, već je cela mušica prizmatičnog poprečnog preseka izrađena od jako uočljivog veštačkog materijala. High Tech ima svoje standardno boss bravljenje cevi, koje smo prethodno opisali. Iznad bočnih ključeva klizaju jaki ejektori koji simultano, približno na isto mesto, izbacuju ispaljenu čauru. Baskula (glava) je urađena kovanjem kvalitetnog čelika i finiširana u duo tonu. Gornja i donja površina su urađene u crnoj mat završnoj obradi, dok su bočne površine baskule i Westley-Richards poluga u srebrnastobelom mat finišu. Slovo „P“ u korenu W-R poluge i natpisi na bokovima „Perazzi High Tech“ daju izuzetno dopadljiv dvobojni crno-srebrni izgled ovog oružja. Kako Italijani kažu, „nera e argento“ boja baskule čini High Tech lako prepoznatljivim na takmičenjima.
Udarna grupa ili, kako to mi lovci kažemo, mehanizam paljenja vatri je sistema blitz, tj. lako i brzo izmenjiv i montiran na donjoj ploči. Radi se paralelno sa lisnatim „V“ ili spiralnim zavojnim oprugama, kako bi se udovoljilo zahtevima obe grupe strelaca. Kundak ove puške se izrađuje od kvalitetne orahovine u izvedbama: standard, custom i adjustable. To znači da može biti standardnih dimenzija, dimenzija posebno izmerenih etalon puškom po želji kupca ili kundak podesivih obrazina.

Glavna karakteristika Perazzi High Tech je nešto teža baskula, što po tvrdnji proizvođača daje nešto bolji raspored masa u zoni jače ruke, a time i blaži trzaj. Različita je i nišanska šina, koja je u zoni monobloka široka 7 mm, da bi do usta cevi iznosila 10 mm. To će nekim strelcima dati bolju preglednost i brže nalaženje cilja. Cevi i baskula su posebno mat finiširani, tako da nijedan deo puške ne daje odbljesak, čak ni na najjačem podnevnom suncu. I kundak je nešto širi-masivniji i na obe strane su urezani natpisi „Perazzi High Tech“. Ova nova puška nastavlja sve ono najbolje što je i dosad krasilo „Perazzijeve“ modele, uz nešto malo izmena i doterivanja.

Provereni kvalitet za manje novca

Perazzi MXS Sporting se pojavio prošle godine i već je u prodaji u lancu prodavnica „Akah“, gde košta od 6.490 do 6.800 evra. Ako to uporedimo sa cenama ostalih modela, poput MX8 ili MX12 koji počinju od 8.800, videćemo da je ovo pokušaj „Perazzija“ da ponudi nešto jeftiniju sportsku/lovnu pušku.

Ovde je urađen fiksni-ne montažni mehanizam paljenja vatri, koji sadrži spiralne opruge. Kalibar je 12/76, a cevi su duge 73, 76 ili 81 cm. Može se dobiti s fiksnim „5“ i „7/10“ ili setom od četiri izmenjiva čoka. Primetili smo i nešto izmenjeni oblik bočnih bravećih ključeva, ali je to i dalje boss brava. I ovde je ugrađena ventilirajuća nišanska šina dimenzija 11×7 mm. Po želji kupca, može se dobiti crna ili srebrnasta boja baskule. Kundak je standardni orahov, s tzv. beavertail slim potkundakom – uzanim „dabrov rep“ oblikom. Opcija je i kundak podesivih dimenzija, kao i puška za levoruke strelce. Iako je 2.500 evra jeftinija i ovo je prava Perazzi puška dokazanog kvaliteta, kojom se može pucati disciplina sporting ili loviti.

Ovaj prikaz pušaka Perazzi samo je podsećanje da jedno veliko slavno ime ne posustaje u surovoj i nemilosrdnoj utakmici, koja se konstantno igra na vrhu svetske oružarske sportsko-streljačke scene. One će još dugo vremena biti oružja koja osvajaju više medalja nego svi ostali zajedno. I zato: ko može, neka ukrasi svoju vitrinu s Perazzi MX8, MX12, MX2000… ili novom High Tech puškom.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još