Driling – lovačka simfonija

Jedan od najoriginalnijih, najneobičnijih i najuniverzalnijih ikad proizvedenih je „Blaserov“ driling D 99. Kod nas su retki srećnici koji poseduju ovo oružje, jer je cena uticala da ih na tržištu ima malo

U ovom i jednom od narednih brojeva obradićemo veoma zahtevne za izradu, a samim tim i vrlo skupe lovačke puške koje imaju tri cevi. Njihova cena je uticala da ih na tržištu ima malo, ali to ne znači da mi lovci s čežnjom ne gledamo takvo oružje, koje poseduju retki srećnici među nama.

Postojbina ovih pušaka je današnja Nemačka i Austrija. Izuzev retkih primeraka proizvedenih u Italiji, Francuskoj i Rusiji, niko drugi nije ni radio trocevne puške. Doduše, radi ih u verziji tri sačmene cevi i turski proizvođač „Akkar Sinah Salayi ltd“, koji ih naziva Mahmut, a povezan je i sa italijanskom firmom „Chiapa“. Te sačmarice smo već ranije opisivali, pa neće biti predmet ovog teksta. Mnoge činjenice o trocevnim puškama smo saznali proučavajući izvrsnu knjigu „Lovačke puške i municija“, koju je napisao, verovatno, najveći stručnjak za lovačko oružje na ovim prostorima – Branko Trninić.

Da ne dužimo, nego da pokrenemo interesantnu priču o trocevnim puškama-drilinzima, uz zahvalnost gospodinu Trniniću na obilju stručnih podataka, sažetih u delu knjige pod nazivom „Kombinovane puške trocijevke“.

Sve počelo od Hamera

Nemački puškar P. Hammer je 1878. konstruisao i izradio prvu pušku koja je imala dve paralelne sačmene i ispod njih treću, ožlebljenu (karabinsku) cev. Ove cevi su bile u tada najpopularnijem kalibru 16/65, dok je karabinska primala metak vojničke, tada službene puške Mauser M-71, kalibra 11,15×60. Naravno, govorimo o vremenu crnog baruta, pre 1884, kada je u Francuskoj pronađen nitrocelulozan-malodimni ili, kako ga mi nazivamo, bezdimni barut. Hamerova kombinovana trocevka je imala udarni mehanizam sa spoljašnjim udaračima – orozima, a ispod desnog oroza se nalazio sklop koji je omogućavao opaljenje donjeg karabinskog ili, po želji, sačmenog metka iz desne cevi. Ubrzo se pokazalo da je ovo idealna puška za svaki evropski lov, jer je odstreljivala nisku i pernatu divljač, štetočine i predatore, ali i kapitalne primerke najkrupnije divljači.

Hamerova ideja se brzo proširila kroz Austriju i Nemačku, odnosno njihove puškarske oblasti Ferlah i Turingiju, tako da su brojni poznati puškari i konstruktori oružja brzo proizveli mnogo bolje i savršenije kombinovane trocevke od njegove. Svim tim tadašnjim, a i današnjim trocevkama je zajednički NZS, što znači da nema jeftinih „nacionalna klasa“ modela. Ni kod jednog tipa lovačkih pušaka nije došlo do većeg izražaja konstruktorske maštovitosti, kao kod drilinga.

Postoji bezbroj sistema okidanja sa tri, dva ili jednim okidačem, koji uz primenu različitih selektora opaljuju po želji jednu od tri cevi. Kod sistema zabravljivanja cevi u baskuli nema mnogo šarenila: uglavnom su u primeni gornji griner i donja dva Pardijeva ključa, ili ređe donja braveća ploča (ideja B25). Ali, kod sistema i redosleda paljenja vatri postoje najmaštovitije smišljeni selektori, prebacivači, ručni spaneri ili kočnice.

Vlasnici trocevnih (driling) pušaka se moraju dobro upoznati sa radom svoje i to dobro uvežbati, jer je kod kombinovanih drilinga najčešća greška u lovu, pogrešna upotreba cevi, tj. metka. Mnogi vlasnici su u žaru lova i brzog pucanja ispalili sačmeni metak na dalekog vepra ili karabinsko zrno poslali na lisicu koja trči blizu zasede. Pored opasnosti i gorkog ukusa zbog izgubljenog ulova, obavezno slede i zadirkivanje ostalih učesnika u lovu i podsmešljiva ponuda za zamenu skupocenog drilinga za, na primer, jeftini i za rukovanje jednostavni „Zastavin“ karabin.

Današnje trocevne puške imaju različite konfiguracije cevi. Najčešći su u primeni klasični drilinzi koji imaju dve paralelno postavljene sačmene i ispod njih karabinsku cev. One se, zbog nemačkog porekla, u oružarskoj literaturi nazivaju drilling puške. Zatim su u upotrebi još skuplje i za izradu zahtevnije trocevke dvokuglare, koje imaju dve gornje paralelno postavljene karabinske i ispod njih sačmenu – glatku cev. Njih nazivaju, opet na nemačkom, doppelbuchs-drilling. Treća kombinacija podrazumeva sve tri cevi u različitim kalibrima. Obično je gornja sačmena, isped nje karabinska velikog kalibra, a desno je smeštena karabinska cev manjeg kalibra. Ovaj tip driling-bokerica se tako i naziva – bock-drilling. One su najuniverzalnije i njima se može loviti sva lovna divljač u evropskim lovištima. Postoje i drilinzi sa sve tri karabinske cevi istog kalibra.

Drilinzi se proizvode od najkvalitetnijeg čelika, kako bi se visokom mehaničkom izdržljivošću primenjenog čelika dobili što tanji zidovi cevi i baskule, a time i što manja težina oružja. Cevi ovih pušaka se spajaju demiblok, a ređe monoblok postupkom i dužina im se kreće od 55 do 65 cm. Kako se ovi skupi drilinzi često naručuju pojedinačno kod poznatih puškara, to su moguće sve željene dužine cevi, kombinacije kalibara i primenjeni čelici. Jedan od najprimenjenijih za izradu cevi driling pušaka je Bohler super-blitz stahl (čelik). On omogućava najtanje zidove cevi uz najveće propisane tormentacione pritiske za željeni kalibar. U zavisnosti od kalibara, konstrukcije, primenjenih materijala i dužine cevi, masa driling pušaka se kreće od 3 do 3,8 kg. Uz optiku i montaže optike, to ide i znatno više, što govori da drilinzi nikako ne mogu da spadaju u kategoriju laganih pušaka. Ali, njihova univerzalnost i 150-godišnji visoki ugled to i te kako kompenzuju.

Najpoznatiji modeli

Nakon uvodnog dela krećemo sa opisom pojedinih poznatih driling pušaka. Krećemo obrnutim redom i prvo pričamo o uglednim drilinzima koje se danas proizvode. Jedan od najoriginalnijih, najneobičnijih i najuniverzalnijih ikad proizvedenih je driling Blaser D99. Zašto je to tako? Prvo, on se ne uklapa u prethodni opis, jer je potpuno drugačije zamišljen. Njegove tri cevi imaju sledeći raspored. U donjoj ravni su postavljene dve, a iznad njih je u osi simetrije treća. Te cevi neobičnog originalnog rasporeda su duge 57,5 cm.

Dalja originalnost konstrukcije se ogleda u rasporedu karabinskih i sačmenih kalibara. Blaser D99 ukupne dužine 101,5 cm, mase oko 3,4 kg, ima dve donje horizontalno postavljene cevi isključivo u kalibru 20/76, što je jedini sačmeni kod njihovih novih drilinga. Objašnjenje je mali prečnik cevi za metak koji sadrži punjenje približne mase metku kalibra 12/70. Iznad paralelnih sačmenih se nalazi karabinska ožlebljena cev. Ona se radi u čak 17 različitih kalibara, počev od .222 Rem. do 9,3×74 R. Uključeni su svi poznatiji kalibri sa ili bez ivice R (rund), čak i pomalo egzotični poput 6×70 R, 6,5×65 R RWS, 8×75 RS… Ovu konfiguraciju možemo nazvati klasičnom.
Sledeća opcija nosi naziv drilling Blaser D99 Duo. Ima cevi duge 57,5 cm, ukupnu dužinu 101,5 cm i masu oko 3,9 kg. Sada je sačmena samo desna donja horizontalna cev, dok leva može biti u jednom od 17 karabinskih kalibara, počev od .22 Hornet do 9,3×74 R. Gornja cev smeštena u osi donje ponudjena je u 16 različitih kalibara, počev od .222 Rem. do najvećeg 9,3×74 R.

Treća opcija je Blaser D99 Trio i predviđa sve tri karabinske cevi u svim mogućim kombinacijama. Dijapazon ponuđenih kalibara po cevima je sledeći: gornja cev od 7×57 R do 9,3×74 R – osam različitih kalibara. Desna donja cev može biti u jednom od osam manjih kalibara, počev od .22 Hornet do najvećeg za tu cev 6,5×65 R RWS. Leva donja cev može da ima jedan od devet ponuđenih kalibara, počev od 6,5×57 R do najvećeg, starog dobrog 9,3×74 R. I ovde su cevi duge 57,5 cm, ukupna dužina puške je 101,5 cm, ali je masa nešto veća – oko 4,2 kg. To je razumljivo, jer su sve tri debelozide karabinske cevi. Vidimo da kod Blasera D99 postoji na desetine, čak i stotine mogućnosti za kombinovanje različitih kalibara i konfiguracija puške.
Sledeća specifičnost ovog drilinga (konstruisan je 1999. i odatle oznaka 99) je duraluminijumska baskula, u kojoj glavnu zabravljujuću ulogu igra „tilt“ pokretni zabravljujući blok. Ovaj čelični fino polirani blok, oblikom prati profil sve tri cevi i u njihovom završetku ih zabravljuje po velikoj bravećoj lučnoj površini. Čvrsto bravljenje cevi po sistemu čelik na čelik omogućio je da baskula puške, koja to sve integriše, bude urađena od lagane aluminijumske legure ergal.

Bezbedna u lovu

Zahvaljujući ručnom napinjanju udarnog mehanizma, smeštenom u obliku klizača na vratu kundaka, ova puška je veoma bezbedna u lovu. Navikom da klizač poguramo napred pri podizanju puške u zgib ramena i pomerimo unazad pri spuštanju puške, ovo oružje smo učinili veoma bezbednim. Opaljenje je tada moguće samo u trenutku dok nišanimo u divljač. U svim ostalim slučajevima udarni mehanizam je relaksiran. Za redosled opaljenja postoje dva obarača i selektor smešten sa desne strane poluge Vestli-Ričards. Kada je vidljiva crvena tačka na selektoru, prednji obarač opaljuje prvo gornju, a zatim donju desnu cev. Zadnji obarač uvek opaljuje donju levu cev. Potiskivanje selektora naniže, pri čemu se ne vidi crvena tačka, dovodi da prvo opaljuje desna donja, a zatim gornja cev.

Uz malo vežbe, lovac se lako navikne na redosled opaljenja. Vežba je, ipak, neophodna, jer su drilinzi puške kod kojih najčešće dolazi do pogrešnog korišćenja sačmenog, odnosno karabinskog metka. Svaki lovac se vežbom mora potpuno familijarizovati sa svojim oružjem i sve selekcije i upotrebe kočnice ili handspanera moraju postati refleksne radnje. Ako pre pucanja razmišljate o tome da li je puška otkočena, napeta ili koja će cev biti upotrebljena, budite sigurni da ćete u stresnoj situaciji iznenadne pojave divljači napraviti krupnu grešku. Sve se to mora na strelištu dobro uvežbati.

Sve tri cevi „Blaserovog“ D99 drilinga su slobodno plivajuće i mogu se upucati da na određenoj daljini sve pucaju u jednu tačku. To, naročito, igra veliku ulogu kod opcije sa dve ili tri karabinske cevi. Ovde je bimetalna temperaturna dilatacija, koja dovodi do promašaja ili pomeranja pogodaka pri pucanju nazimenično iz toplih i hladnih cevi, svedena na minimum. Sačmene cevi su uvek tormentovane na korišćenje čelične sačme. Na gornjoj se nalazi standardna „Blaserova“ baza za brzoskidajuće „Blaserove“ montaže optičkih nišana. Postoji više nivoa luksuzne obrade, gravure i orahovine, tako da cene, zavisno od konfiguracije cevi i nivoa luksuza, imaju raspon od 4.800 do 10.000 evra. Divna, savremena, višenamenska puška vrhunske izrade i preciznosti.
Sledeći driling, takođe Blaserov, BD 14, nećemo naširoko opisivati, jer smo to detaljno učinili po povratku sa sajma IWA 2014. Ovaj novi bok-driling ima gornju sačmenu cev kalibra 20/76, ispod nje se nalazi karabinska većeg kalibra, počev od 6,5×55 do 9,3×74 R (devet različitih kalibara). Bočno desno, između ovih je smeštena cev manjeg kalibra: .22 Hornet, .222 Rem., 5,6×50 R Mag. ili 5,6×52 R. I ovde su cevi potpuno slobodne van monobloka. U ergal baskuli ih zabravljuje pokretni, čelični tilt blok, a primenjen je, takođe, udarni mehanizam s klizačem za ručno napinjanje i opuštanje. Cevi su sada duge 56 cm, a opciono gornja sačmena se radi sa polovinom ili punim čokom. Masa ovog bok-drilinga iznosi 3,3 kg i na njega pasuje standardna „Blaserova“ montaža optičkog nišana. Ova savremena puška u Nemačkoj košta od 6.000 do 12.000 evra, zavisno od nivoa luksuza. Vrlo lepo, savremeno, malogabaritno, višenamensko lovačko oružje.

Najjeftinija 4.000 evra

Za kraj prvog dela smo ostavili najjeftiniji driling. Reč je o italijanskom Antonio Zoli. Njegova cena se u zemljama EU kreće tek nešto iznad 4.000 evra. Ovaj model ima baskulu od kovanog čelika, a cevi dužine 60 cm spojene su uobičajenim punim prutevima-lenjirima. Paralelne gornje sačmene cevi su kalibra 12/70, sa polovinom čoka u desnoj i punim u levoj cevi. Donja ožlebljena cev može biti u kalibrima: .222 Rem., .223 Rem., 5,6×50 R, 6,5×55 R, 6,5×57 R, 7×57 R, 7×65 R, .30 R Blaser, 8×57 JRS i 9,3×74 R. Radi se kao model MG92 ili MG93 EL. Ovaj drugi je luksuznije graviran, ima ukrasne bočne gravirane pločice i viši kvalitativni nivo orahovine. Masa drilinga Zoli iznosi od 3,3 do 3,45 kg. Selektor cevi se nalazi na srednjem levo-desno pokretnom delu kočnice. Primenjena je jednostavna i čvrsta brava cevi. Invarijanta Browningove B25 brave.

Driling Zoli MG92 ima dvostruki sistem kočenja sa interseptorima, obarač sa šteherom i udarače pod dugovečnim zavojnim oprugama. Pored preklopnog mehaničkog nišana, urađena je i baza za prihvat montaže optičkog nišana. Kundak je nemačkog tipa sa obrazinom, finog čekiranja i orahovine više klase. Baskula od trostruko legiranog čelika je srebrnasto finiširana i gravirana u dva nivoa luksuza. Opcija MG92 EL ima duboku reljefnu gravuru s lovnim motivima na baskuli i ukrasnim bočnim pločicama (ona je znatno skuplja), dok MG92 ima srebrnastu baskulu sa sitnom arabeskom. Ljubitelji drilinga cene klasičnu Zoli M92 trocevku, jer je robusna, dugovečna, pouzdana i, pritom, najjeftinija na tržištu. Italijani su se ovim modelom umešali u nemačko-austrijsko društvo proizvođača pušaka sa tri cevi.
U ovom delu smo videli tri trocevne puške i tek malo načeli priču o prestižnim, skupim i za izradu složenim drilinzima. Prikaz poznatih driling pušaka nastavićemo u narednom broju.

TS trocevke

Nemački puškar Thomas Spohr iz malog grada Grasmaishajda je među ljubiteljima fine funs – finog skupocenog oružja baš poznat po svojim drilinzima.
Tomas ih radi u svim mogućim konfiguracijama cevi, počev od tri sačmene cevi kalibra 20/76 preko dve horizontalne karabinske, pa sve do tri karabinske cevi. Drilinzi su mu poznati pod nazivom „king of drive hunts“, što bi značilo vrhunsko oružje za lov u pokretu (pogonom).

Spor nudi svoje drilinge sa tri ključa i udarnim mehanizmom kombinujući bočne H&H pločice sa trećim mehanizmom smeštenim u baskuli. Odlikuje ga vrhunska izrada cevi i njihovo spajanje, kao i najfinija završna obrada.

Zahvaljujući korišćenjem najboljih čelika drilinzi su veoma lagani od 2,9 do 3,2 kg. Kupac TS drilinga bira kalibre, dužinu cevi, završnu obradu, nivo gravure i geometriju prilagođenu sopstvenim dimenzijama.

Svaka Tomasova puška se posebno naručuje i ručno izrađuje. Tomas Spor je jedan od retkih oružara koji radi sačmene drilinge blizance – istovetne puške obeležene zlatnim brojevima 1 i 2.

tekst i slike: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još