Džepni topovi iz Canone

Potraga za pištoljima u kalibru .45 ACP u prodavnicama u Srbiji, do skora je bila prava nemoguća misija. Sporadično se, kao ekskluziva, pojavljivao poneki zalutali primerak, a ni u oglasima o prodaji polovnog oružja često ih nije bilo. Na Balkanu, gde se Srbija nalazi, kratko oružje u kalibru .45 ACP, uprkos svim odavno poznatim i priznatim kvalitetima, nikada nije bilo prvi izbor, ali svakako postoji veliki broj onih koji su o njemu dugo maštali i uporno ga priželjkivali. Otkrivši ogromnu prazninu na tržištu, pravo osveženje po ovom pitanju napravio je gospodin Dejan Anđelković iz firme „DDA Komerc Canona d.o.o.“ iz Leskovca, ponudivši mnoštvo modela dva popularna proizvođača („Glock“ i „Taurus“), kojima je i te kako obogatio izbor pištolja u ovom kod nas sve popularnijem kalibru.

Napravljen sa puno pažnje

U prodavnici smo zatekli četiri modela pištolja u ovom kalibru i to modele PT 845 i PT 1911 iz danas veoma cenjene brazilske fabrike „Taurus“ i modele G-21 i G-21C, austrijske firme „Glock“. „Glockovi“ modeli G-21 SF, kojih ima redovno u ponudi (slim frame, odnosno sa tankom drškom) i G-30 (kompakt verzija) upravo su rasprodati, a novi kontigent još nije stigao. Jednostavno, želeli smo da isprobamo pištolje u kalibru .45 ACP na stanju i to smo uradili. Za ljubitelje klasike, najinteresantniji je svakako Taurus PT 1911. U „Canoni“ trenutno imaju samo crni, bez taktičke šine na ramu, kao jedan od šest različitih verzija u ovom kalibru, koje se trenutno proizvode. Od vlasnika firme smo saznali da je u svetu skočila popularnost divizije classic u IPSC sportu, gde se koriste pištolji jednorednih okvira, tako da nekoliko strelaca iz Srbije očekuje isporuku posebno odabranih varijanti ovog pištolja, sa kojima će se takmičiti. Isprobali smo crni PT 1911, koji ovde košta 108.460,00 dinara. Šta se dobija za ovaj novac, pravo je pitanje?

Do juče nezamislivo, danas se samo u jednoj radnji mogu da kupe pištolji u kalibru .45 ACP, Taurus PT 845 i PT911, kao i čuveni Glocki G-21 i G-21C
Do juče nezamislivo, danas se samo u jednoj radnji mogu da kupe pištolji u kalibru .45 ACP, Taurus PT 845 i PT911, kao i čuveni Glocki G-21 i G-21C

Taurus PT 1911 je napravljen sa mnogo pažnje i od najkvalitetnijih materijala, uz primenu najelegantnije kombinacije biranih (custom), delova, sa idejom da se stvori moderno i pouzdano borbeno oružje za ljubitelje klasične konstrukcije Colt M-1911. Ono što je „Taurus“ sa ovim modelom ponudio, u odnosu na druge proizvođače na tržištu je ugradnja svih poželjnih, finih, danas najprihvaćenijih custom delova, koji bi, sami za sebe, na tržištu koštali dodatnih 1.600 dolara (dok se na PT 1911 isporučuju standardno, bez doplate). Ovo ga zaista za sada čini jedinstvenim na tržištu. Reč je o pištolju punih, standardnih dimenzija, jednorednog rama, u potpunosti načinjenog od čelika, čemu duguje masu od oko 1.080 g (prazan). Ima ukupnu dužinu od 220 mm, cev dugu 127 mm, maksimalnu širinu 33 mm, visinu 136 mm i dužinu nišanske linije od 165 mm. Cev je standardnog prečnika, sa klasičnim vođenjem čepom na vrhu navlake. Vođica povratne opruge je pune dužine, što doprinosi preciznosti i ujednačenosti u radu. Na navlaci, krupne, plitke, površine za repetiranje urezane su i sa zadnje i sa prednje strane, a otvor za izbacivanje čaura je povećan i proširen. Svi detalji na ramu su takođe prvoklasno odrađeni. Drška je opremljena ravnim kućištem udarne opruge, sitno čekiranim, sa rombovima širine 30 linija po inču, kako je čekirana i prednja strana rukohvata, što vrhunski popravlja kontrolu oružja. Tu su još olakšani i potpuno podesiv obarač sa triger stopom, olakšani skeletoidni oroz, automatska kočnica sa dugim, na gore izvijenim repom (dabrov rep) i sa rebrom na dnu, u zoni rukohvata i sjajna, obostrana poluga manuelne kočnice.

Siguran izbor bilo da je za samoodbranu ili kao službeni, "Glockovi" pištolji u kalibru .45 ACP
Siguran izbor bilo da je za samoodbranu ili kao službeni, „Glockovi“ pištolji u kalibru .45 ACP

Pištolj je ukompletiran spojnicom klasičnog oblika i veličine. Dugme utvrdjivača okvira je povećano, ali je koricama posvećena minimalna pažnja. One su plastične, izgledom jeftine, iako sitno čekirane diamond cut šarom, sa logom firme, Izgled ipak zaokružuje odlična završna obrada, sa četkanim glatkim finišem i zaštitom crnim brunirom. Pištolj je kompletiran sa dva okvira većeg kapaciteta (sa 8 metaka, umesto sa 7, kao kod starijih modela), koji su opremljeni plastičnim ojačanjem dna, da bi se sprečilo oštećivanje prilikom pada. PT 1911 ima niske, borbene nišane (borbena mušica sa belom tačkom i pravougaonim presekom i mali, niski nišan „Novak“ tipa pozadi, takođe sa pravougaonim prorezom (podesiv samo po pravcu). Na strelištu, Taurus PT1911 .45 ACP se zaista pokazao kao pouzdano i sigurno oružje, u čiji kvalitet ne treba sumnjati, po čemu je i uostalom i poznata konstrukcija modela M-1911. Pažljivijim nišanjenjem, sa njim se mogu dobiti grupe pogodaka od 40-50 mm, na daljini od 25 m, a i na daljinama iza toga (40-50 m), lako se može pogoditi meta veličine ljudske glave. Kontrola je dobra, lako zadobija poverenje strelca, pa uprkos kapacitetu od maksimalno 8+1 metak, ovaj pištolj, predstavlja vrhunski izbor, ako se u obzir uzme kalibar u kome je kombinovan sa pouzdanim radom i preciznošću, potvrđene u stogodišnjoj praksi.

Spoj klasičnog i modernog

Drugi model iz ponude „Taurusa“ je ultra moderni Mod. 845, sa plastičnim, od livenog polimera načinjenim ramom, ali sa klasičnim komandama i tradicionalnim okidanjem SA/DA tipa. Nastao iz serije „Taurusovih“ pištolja linije 24/7 (predstavnik je model OSS), objedinio je najbolje iz oba sveta, po ceni od samo 71.830 dinara u Srbiji. Namenjen je korisnicima kojima koncept krajnje pojednostavljenog oružja IV generacije, uprkos najsavremenijim mogućim karakteristikama, ne predstavlja idealan izbor danas, pa je „Taurus“ u ovom novom modelu spojio klasično i moderno, napravivši u Modelu 845 veoma moćno borbeno oruzje, sa klasičnim komandama i spoljašnjim orozom.

 

"Taurus" se opredelio za jednu varijantu blisku Coltu 1911 i drugi, po nama jako dobar model, sa svim odlikama borbenog pištolja PT 845
„Taurus“ se opredelio za jednu varijantu blisku Coltu 1911 i drugi, po nama jako dobar model, sa svim odlikama borbenog pištolja PT 845

Ima bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, poznatim i kao „Sigova“ brava“ (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakteriše odlična preciznost i pouzdan rad mehanike, povećani kapacitet od čak 12+1 metak u kal. 45 ACP, klasični DA/SA mehanizam za okidanje i spoljašnji oroz, smeštene u ram od livene plastike. Navlaka novog 845 modela ima potpuno ravne bočne stranice i gornju stranu, što mu daje ozbiljan borbeni izgled i zaštitu crnim premazom poznatim kao tenifer.

Taurus i Glock, pištolji vrlo sličnih dimenzija, a stari dobri Thompson u kalibru .45, ovog puta je samo radi podsećanja na čuveni kalibar
Taurus i Glock, pištolji vrlo sličnih dimenzija, a stari dobri Thompson u kalibru .45, ovog puta je samo radi podsećanja na čuveni kalibar

Mod. 845 je oružje punog formata, sa ukupnom dužinom od 210 mm, visinom od 140 mm, najvećom ukupnom širinom od 34 mm i nišanskom linijom od 176 mm. Ima masu od 800 grama (sa praznim okvirom). Prema ovim dimenzijama, to je prilično kompaktan pištolj, s obzirom na kalibar i vatrenu moć koju nudi. Ima cev dugu 102 mm, veoma precizno napasovanu u navlaku, što je sasvim dovoljno da pruži puni potencijal ovog metka. Vođica povratne opruge je konstruisana kao amortizer, sa duplom povratnom oprugom, što zaista bitno utiče na kontrolu oružja. Ono što se ovom modelu mora priznati, jeste njegov jedinstven i vrlo privlačan dizajn, uz ergonomski odličan oblik, sa dobro odabranim uglom ose cevi i rukohvata. To mu daje zaista perfektan balans. Izgled modela 845 karakteriše mnoštvo čistih, ravnih linija, krupni, agresivni čekering na dršci, uz prepoznatljiv, potpuno originalni izgled. Ima izmenljiv i podesiv zadnji deo rukohvata, sa tri bloka različite veličine, kako bi se prilagodio veličini šake korisnika.

"Glock" je na svom modelu G-21C napravio malu egzibiciju sa prorezima (kompenzatorima) na navlaci
„Glock“ je na svom modelu G-21C napravio malu egzibiciju sa prorezima (kompenzatorima) na navlaci

Zazora između navlake i rama skoro da i nema, a sve radi glatko i bez greške. Sve komande na ovom modelu su potpuno obostrane i odlično dizajnirane. Model ima unutrašnju, automatsku, kočnicu, odnosno sigurnosni blok smešten preko udarne igle, ali i klasicnu, mehaničku, koja objedinjuje dve funkcije. Ista poluga, povučena do kraja na dole, služi kao dekoker, koji bezbedno otpušta zapeti oroz preko metka u cevi, a do kraja podignuta na gore, služi kao klasična mehanička kočnica „Coltovog“ tipa. U srednjem, neutralnom položaju, pištolj je otkočen i spreman za dejstvo. Pomalo komplikovano rešenje, ali sa mogućnošću da svako od korisnika rukuje pištoljem u skladu sa sopstvenim navikama. Na prednjoj donjoj stranirama, ima Mil. Std. M-1913 Picatinny šinu, koja ga kategoriše i kao taktički. Nišani su niski, borbeni, „Novak“ tipa, obeleženi belim tačkama i lepo pregledni.

Pištolj ima okidanje, sa glatkim širokim obaračem i silom okidanja od oko 3.400 daN u SA i oko 6.700 daN u DA režimu. Sama sila okidanja je velika, posebno u singl ekšn režimu (jednostruka akcija), što je možda i glavna zamerka ovom modelu na strelištu.

Pouzdan rad

Na strelištu ovaj model, posle samo jednog do dva okvira, pokazuje fenomenalne rezultate, uz neverovatno dobru kontrolu za oružje sa polimerskim ramom i u tako snažnom kalibru. Brzo radi, odskok se kontroliše odlično, a preciznost je zaista prvoklasna. Pažljivim nišanjenjem, na 40 metara, mogli smo da smestimo ceo okvir u krug prečnika oko 15 cm, a to je sjajno. Ako se zanemari pomalo grubo okidanje, za oružje u ovom cenovnom rangu, Mod. 845 je zaista sjajan izbor, za bilo koju namenu.

Taurus sa polimerskim ramom
Taurus sa polimerskim ramom

Na kraju, tu su i dva modela firme „Glock“. Model G-21 je klasičan pištolj punog formata ovog proizvođača, samo u kalibru .45 ACP. Osim po dimenzijama ni po čemu drugom se ne razlikuje od, recimo osnovnog modela G-17 u kalibru 9×19 Para, koga već i vrapci znaju, pa ga nećemo ni opisivati. Sve u vezi ovog pištolja je poznato, od bravljenja, preko komandi, do okidanja sistemom Safe Action (sa polu zapetom oprugom). Treba reći da Model G-21 ima kapacitet od 13+1 metaka što je veoma respektabilno. Ostalo se može komentarisati samo na strelištu. S obzirom na povećane dimenzije (ukupna dužina 209 mm, visina 139 mm, najveća ukupna širina 32,5 mm, nišanska linija 172 mm i cev od 117 mm, sa masom od 835 grama), osećaj dok ga čovek drži u rukama je malo drugačiji nego kod modela G-17/22. Pre svega, zbog veće dužine i debljine metka .45 ACP, drška je znatno deblja i nešto duža, pa je hvat dobar samo onima koji imaju krupniju šaku.

PT 911 sigurno čekiran i bezbedan sa dve kočnice
PT 911 sigurno čekiran i bezbedan sa dve kočnice

Ipak, na strelištu, pruža ono što od Glocka i očekujete. Savršeno glatko i pouzdano radi, a preciznost, direktno iz kutije, ravna je takmičarskim oružjima. Na 25 metara, sa 10 metaka, na klasičnoj kružnoj meti, može se dobiti 10 centara, a sve što nanišanite možete i da pogodite. Jedino je kontrola u početku pomalo problematična, s obzirom da se pomalo uvija u stranu, prilikom odskoka, jer je rukohvat malo deblji, pa traži izvesno privikavanje. Posle toga je apsolutno sjajan. Moćan, ubedljiv i moderan pištolj, kome je teško naći realnog konkurenta.

Uspelo rešenje

S druge strane, model G-21 C je isto to, ali sa integralnim kompenzatorom odskoka, u vidu dva proreza na gornjoj strani cevi i navlake. Paralelno postavljeni prorezi se nalaze u zoni odmah iza prednjeg nišana i usmereni su u spoljnu stranu, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na osu nišana. Namenjeni su odvođenju dela barutnih gasova po prolasku zrna kroz cev naviše, što gura cev na dole i poništava odskok pri opaljenju. Ovo rešenje u praksi zaista funkcioniše, omogućavajući vam da neverovatnom brzinom ispalite ceo okvir u skoro istu tačku na meti, a da o popravci nišanske slike skoro i ne brinete, kada ste jednom pažljivo nanišanili, iako se za to mora platiti neka cena.

Sve četiri četrdesetpetice imaju borbene nišane, s tim što "Glock" ne odustaje od svoje oprobane koncepcijesl.9) Kompenzatori na Glocku radili su posao: trzaj snažnog metka bio je podnošljiv, pištolj se lako vraćao na metu, brzina paljbe bila je odlična
Sve četiri četrdesetpetice imaju borbene nišane, s tim što „Glock“ ne odustaje od svoje oprobane koncepcije

Ovaj integralni kompenzator zahteva ekstremnu obazrivost prilokom korišćenja, s obzirom da uvis izbačeni vreli barutni gasovi mogu ozbiljno da povrede, ako im se neki deo tela nađe na putu. To znači, da se ovo oružje ne može bezbedno koristiti u skučenim i zatvorenim prostorima (vozila, sobe sa niskom tavanicom, ili gađanjem iz visine pojasa (u samoodbrani, ako su kontaktne daljine u pitanju). Na strelištu ili na otvorenom, nema mu premca u brzini i komforu. Treba samo znati za šta je oružje prvenstveno namenjeno i tako ga i birati. Ako se neko odluči za Glock, model G-21 košta 97.420 a model G- 21C 106.400 dinara.

Uglavnom, .45 ACP je konačno tu i svi oni kojima je on davnašnja želja, sada imaju jedan, od vajkada priželjkivani problem: „Šta sad odabrati?“

Boris VOJVODIĆ

foto: V.KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još