Esencija Zbrojovkinih rešenja

Ovaj pištolj napravljen 1997. za „razmaženo“ američko tržište zasniva se na legendarnom M-75, jednim od najboljih modela svih vremena. Činjenica da je uvezen od firme „Demax“ iz Beograda bila je sjajna prilika da ga posle 18 godina ponovo razgledamo i testiramo

Češka fabrika oružja „Zbrojovka“, desetak godina unazad, sve više se nameće kao jedan od najozbiljnijih svetskih proizvođača lovačkog i sportskog oružja, kako u Evropi, tako i u svetu. Posebnu, potpuno zasluženu popularnost donosi joj čitava porodica borbenih i sportskih pištolja, zasnovana na njihovom danas legendarnom modelu M-75, jednim od najboljih svih vremena. Vrlo je interesantno da, uz stalno usavršavane najnovije modele, postoje i neki u Evropi manje popularni, ali ne i manje kvalitetni, koji neizmenjeni postoje već skoro 20 godina. Zato je činjenica da je model CZ M-97B, uvezen od firme „Demax“ iz Beograda, bila sjajna prilika da ga ponovo razgledamo i testiramo za čitaoce „Kalibra“.

Svojevremeno smo predstavili model M-97B u kalibru .45 ACP čim se pojavio, a od tada je prošlo 18 godina. Pojavio se 1997, kao oružje predviđeno pretežno za korisnike iz SAD, ljubitelje ovog tradicionalno američkog pištoljskog kalibra. Konstrukciono rešenje pomalo je specifično i jedinstveno, različito od osnovne vodeće linije M-75, ali se do danas pokazalo kao pouzdano, uspešno i precizno. Ovaj model, kada su ga konstruktori, braća Kaucki dizajnirali, nije privukao veći pažnju ni u Evropi ni u SAD. Zbog kalibra u kome je napravljen, dimenzije su mu značajno povećane u odnosu na klasični M-75, a kapacitet dvorednog okvira od 10 metaka nije nikoga posebno fascinirao. Ipak, vremenom je ova precizna, potpuno čelična konstrukcija polako osvajala mnoge od onih koji su ga isprobali, a dodatni podsticaj predstavljala je i relativno niska cena od oko 717 dolara, koliko košta u SAD.

Kako danas, iz ovog ugla, izgleda model M-97B, proverili smo, pre svega, pažljivim razgledanjem, a zatim i praktičnim testiranjem na strelištu, tokom koga ga je isprobalo nekoliko iskusnih strelaca.

Sigova brava

Što se spoljašnje forme oružja tiče, osim dimenzija, M-97B, generalno, ne donosi ništa novo. Reč je o standardnom, borbenom vojno-policijskom pištolju dugom 211 mm, s mesnatom, ali ravnom cevi dužine 122 mm, ukupnom širinom 35 mm, visinom 150 mm i masom 1.090 grama bez okvira, u kalibru .45 ACP, s dvorednim okvirima kapaciteta 10 metaka, načinjenom u potpunosti od čelika.

Međutim, kada se dođe do konstrukcije, tu stvari stoje sasvim drugačije. Model M-97B, za razliku od M-75 (koji bravi rebrima na cevi u kanale na unutrašnjoj strani navlake), ima danas najčešće i verovatno najsavršenije bravljenje sigovom bravom. To je bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi u otvor za izbacivanje čaura). Sa ovim, sada već klasičnim rešenjem, koje je 1997. firma „Češka Zbrojovka“ primenila na ovom modelu, njihov pištolj je, kao i SIG-Sauer ili Glock, dobio apsolutno pouzdan i, pre svega, vrlo precizan rad mehanike tokom ciklusa prepunjavanja, što se pozitivno odrazilo ne samo na preciznost, već i na opšti kvalitet i pouzdanost.

Zbog primenjenog sistema rada, na ovom modelu naročito je interesantan način vođenja cevi i povratne opruge u navlaci, koji je potpuno jedinstven, racionalno jednostavan i, iznad svega, uspešan. S obzirom na to da je osnovna karakteristika svih „Zbrojovkinih“ pištolja ergonomski vrlo dobro osmišljena i maksimalno smanjena silueta, što doprinosi boljem ležanju oružja u ruci, opštoj kontroli i smanjenju odskoka pri gađanju, veliki je problem bio precizno izrađivanje vodeće čaure iz komada (za oslonac prednjeg dela cevi u prednjoj strani navlake). Konstruktori su zbog toga spreda izbušili navlaku i narezali navoj, u koji se uvrće tesno napasovana vodeća čaura, fiksirajući tako prednji cilindrični deo debele cevi. U kanal ispod ubačen je cevasti uložak sa zadnje strane, koji kontroliše kretanje povratne opruge, a sve ovo je omogućilo besprekorno tačan rad ciklusa. S druge strane, i samo rasklapanje je olakšano, jer posle vađenja klasične spojnice i skidanja navlake unapred, treba samo odšrafiti vodeću čauru i jednostavno izvući cev unapred.

Ovaj pištolj napravljen za „razmaženo“ američko tržište morao je da poseduje sve ostale kvalitete proslavljenog modela M-75, tako da M-97B karakteriše čitav niz jedinstvenih, ali manje-više poznatih detalja.

Ram u formi „Long dust cover“

Navlaka ima uobičajeni oblik, ali s blago zakošenim bočnim stranicama i ravnom gornjom površinom. Naravno, kao i kod ostalih pištolja ove porodice, ona se kreće na kanalima unutar rama. Na njoj se i s prednje i sa zadnje strane nalaze široke, prilično sitno i vrlo oštro narezane površine sa zarezima za prste, kako bi se olakšalo repetiranje. Ovaj neobični detalj ima opravdanje, s obzirom na to da pištolji, kod kojih se navlaka kreće unutar rama, pružaju ruci sasvim nizak bočni pojas navlake, pa se u praksi često dešava da tokom repetiranja prsti, jednostavno, skliznu s navlake. Na njoj ima još nekoliko sitnih izmena, među kojima su najvažnije bitno proširivanje otvora za izbacivanje čaura (koji pravougaonim presekom prati blok cevi) i pomalo anahroni pokazivač metka u cevi s gornje zadnje strane otvora. Vođica povratne opruge je pune dužine, što pozitivno utiče na sam rad pištolja. Kad oružje uzmete u ruke, prvo vam u oči padaju lepe, čiste i ravne linije, blago redizajnirane u odnosu na ranije verzije ovog pištolja, koji je sada mnogo dopadljiviji.

Ram ovog modela je u formi „Long dust cover“, odnosno sa usadnikom produženim do vrha navlake, što uz produženi kanal vođica navlake, celom dužinom, dodatno doprinosi preciznosti. Sa zadnje strane zaštitnik šake od udara oroza (dabrov rep) lepo je produžen i savijen na gore, kao kod sportskih verzija ovog modela, što je lep i koristan detalj, a hvat je, uprkos velikoj dršci, zaista vrlo komforan. S druge strane, balans je, jednostavno, sjajan i jednom uzet u ruke daje veoma prijatan utisak, a nišani sami dolaze pred oči strelca. Sistem komandi na njemu je krajnje uobičajen. Branik obarača je klasično profilisan, a poluga obarača uobičajeno zakrivljena za sistem okidanja SA/DA tipa. Oroz je klasičan zaobljen, s prorezom i kratkim repom. Spojnica (ujedno i kočnica navlake), dugme osigurača magacina i mehanička kočnica coltovog tipa su, takođe, kao kod standardnih M-75 pištolja, odnosno, zaobljene, pristupačne i izbačene uvis taman koliko treba.

Na dršku su montirane tanke, sitno romboidno, celom površinom čekirane korice, od orahovog drveta, u stilu originalnog češkog M-75, ali se može kupiti i sa modernim, sportskim, ultra-tankim, aluminijumskim, crno eloksiranim. Ipak, činjenica je da ni jedne ni druge ovom modelu ne daju luksuznu crtu, ali mu omogućavaju sjajan hvat.

Preciznost vredna poštovanja

Čelični okviri starije generacije (s plastičnim ojačanjem na dnu), iako pouzdani i prilično kvalitetni, imaju malo skromniji kapacitet od samo 10 umesto 12 ili više metaka, kao kod najnovijih serija pištolja drugih proizvođača u ovom kalibru. Što se opšteg kvaliteta tiče, može se oceniti kao odličan, barem pri kraćem korišćenju kakav je ovaj test bio, a završna obradа је kvalitetna. Svi pokretni delovi su napasovani s minimalnim tolerancijama i kreću se lako i bez grebanja. Zazora između navlake i rama skoro da i nema, a komande rade precizno. Finiš ovog modela je nešto skromniji od očekivanog i sastoji se od premaza mat crnom epoksidnom bojom.

Okidanje je dobro sa oko 2.500 grama u SA i oko 6.000 grama u DA režimu. Hod obarača je ujednačen, ali triger stopa nema, pa obarač posle okidanja propada još malo. Međutim, ovo nije krupan nedostatak, ako se ima u vidu da su baš pištolji sistema M-75 poznati po tome da im se okidanje može doterati do savršenstva.
Nišani ne odudaraju od opšte slike koju M-97B pruža. Široka borbena mušica, uobičajena za pištolje iz ove grupe, niski nišan s pravougaonim izrezom i dve bele tačke pozadi, koji daju, zaista, kvalitetnu nišansku sliku i omogućavaju brzo i lako pronalaženje mete.

Sa svim navedenim karakteristikama, od M-97B je moglo da se očekuje da je prilično precizno oružje. Ipak, iznenađuje da je direktno iz kutije pokazao poštovanja vrednu preciznost. Na testu nisu zabeleženi zastoji ili otkazi.

Bez mnogo zamerki

Ekstra ispravan, ergonomski pravilan rukohvat, jedan od najboljih ikada konstruisanih, omogućava odličnu kontrolu, od potezanja, preko manipulacije i prepunjavanja, do gađanja. Ni jednog momenta oružje ne beži iz ruku, što je čest slučaj s modelima glatkih drški, a ugao ose cevi u odnosu na ugao drške je sjajan, pa se gornja strana navlake sama poravnava s horizontom. Jednom uzet u ruke, odaje utisak stabilnog, čvrstog i pouzdanog oružja. Ovo se ne može mirne duše reći za još mnogo modela na tržištu iz ove klase oružja.

Na strelištu je iznenađujuće precizan i poslušan, a trzaj, zahvaljujući prilično velikoj masi potpuno čeličnog oružja, nije oštar, već potpuno zanemarljiv. Kontrola je i više nego zadovoljavajuća, tako da ovo oružje omogućava veoma brz i prirodan taktički sled od dva metka (dabl tap). Zaključak je da, iako veliki, zbog odlično rešene ergonomije, dozvoljava da se odskok kod njega dobro iskontroliše, pa je upotrebljiv kao borbeno i kao samoodbrambeno oružje. Sve u svemu, to je veoma ozbiljan pištolj, kome se ne može mnogo zameriti. Posle malog privikavanja i stotinak ispaljenih metaka, zaslužio je naše poštovanje, radeći pouzdano, tačno i lako. Grupe pogodaka uobičajeno su bile od 35 do 40 mm na daljinu od 15 metara, a pri borbenom gađanju situacionih meta, koje smo postavili, bio je odličan.

Sveukupno, model M-97B predstavlja dobar izbor oružja u kalibru .45 ACP, s obzirom na to da u sebi sadrži esenciju svih prethodnika istog sistema i pažljivog odabira najboljih mogućih rešenja ovog proizvođača.

Boris VOJVODIĆ

foto:V.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još