Evropa na oprezu

Peta po redu specijalizovana međunarodna izložba i konferencija Enforce Tac, posvećena profesionalcima i vojno-policijskim službama bezbednosti, održana je 2. i 3. marta u Nirnbergu, neposredno pred početak sajma IWA

Cilj manifestacije Enforce Tac je da obuhvati sve aspekte aktuelne bezbednosne problematike: od zakonske regulative, preko fizičkog obezbeđenja i bliske zaštite, do informatičkih izazova i napada u tzv. sajber prostoru. Pored uvida u najnovije trendove, oružje i opremu, značaj pete po redu izložbe, održane 2. i 3. marta u Nirnbergu neposredno pred početak sajma IWA, ogleda se, pre svega, u mogućnosti da korisnici i proizvođači ostvare direktan međusobni kontakt i razmene ideje, primedbe i utiske, što pomaže u razvoju tehničkih rešenja, ali neretko dovodi i do usvajanja odgovarajuće taktike, kojom se izvlači maksimum mogućnosti iz opreme. Posetioci se, uz to, informišu o planovima za razvoj inovativnih i usavršavanje postojećih sredstava, pa ovde imaju priliku da proizvođačima direktno iznesu primedbe i očekivanja.

Zanimljivi noviteti

Na marginama izložbe održana je i konferencija EPCT (European Policetrainer Conference) asocijacije evropske organizacije za obuku policije, kao i praktični prikaz i demonstracija njihovog rada. Tradicionalno, manifestaciju su otvorili i održali pozdravni govor učesnicima predsedavajući bavarskog parlamenta i ministar infrastrukture i saobraćaja. Nezaobilazne teme su, naravno, aktuelna bezbednosna situacija, migrantska kriza i pretnja terorizma, ali i nastojanje da se poveća bezbednost saobraćaja i što efikasnije zaštiti stanovništvo u slučaju vanrednih događaja i prirodnih katastrofa. U Hali 10 nirnberškog sajma okupljeno je više od 150 izlagača specijalizovanog oružja i opreme, koji trenutno predstavljaju sam vrh ponude iz ove oblasti u svetskim okvirima.
Kada je o streljačkom naoružanju reč, premijerno je nastupio britanski „Accuracy International“, poznati proizvođač koji, dosad, nije samostalno izlagao na sajmovima u Evropi. Osim već afirmisane AT serije, predstavljena je nova, modularna platforma AX, koja u budućnosti treba da postane osnova za snajperske repetirke ove kompanije. Ostali proizvođači su svoje snajperke bazirali na poluautomatskim konstrukcijama, tako da je „Alexander Arms“ čak izbacio verziju u snažnom .38 Lapua Magnum. Izuzetak je „Češka Zbrojovka“, koja je ponudila repetirku ČZ-557 kao urbano, protivsnajpersko oružje prihvatljive cene i dobrih karakteristika.

Ko zna, shvatiće…

U svetu jurišnih pušaka nema novih konstrukcija, ali većina popularnih modela dobila je izdanje u još dva kalibra – sveprisutnom 7,62×39 mm i (relativno) novom .300 AAC Blackout. Ovaj metak nastao je sa idejom da omogući korišćenje municije srednje snage kalibra 7,62 mm iz oružja, kao što su M-16 i srodne konstrukcije bez promene zatvarača, jer se ta municija zasniva na čauri metka 5,56×45 NATO. U početku, insistiralo se na podzvučnom metku podesnom za prigušeno oružje, ali se pokazalo da standardna brzina donosi dobar terminalni učinak na cilju, što je privuklo pažnju, prvenstveno, operativaca specijalnih snaga, a zatim i šire streljačke zajednice. Nekoliko godina nakon premijere, ovaj metak je u ponudi skoro svih značajnijih proizvođača municije, uključujući i naš PPU. Sada se već mogu pronaći punjenja sa specifičnim zrnima, solid projektili, kao i oni s kontrolisanom ekspanzijom. Navodno, namenjeni su lovu na krupnije životinje veličine divlje svinje, ali su izloženi u okviru taktičke opreme. Pomalo neuobičajeno ili se razumemo bez reči?
Širok asortiman municije različitih performansi dostupan je za sve službene kalibre. Ako neko i pomene međunarodne konvencije o „humanoj“ municiji, tu je uvek argument kako takva regulativa ne obuhvata policijske i protivpobunjeničke operacije na vlastitoj teritoriji. Međutim, metak .22 LR teško da spada u kategoriju službenih kalibara, a ipak je novi CCI proizvod privukao mnogo pažnje. Zrno teško 21 grein, izrađeno kompletno od bakra, ima početnu brzinu od 550 m/s i iznenađujuću efikasnost do prvih 50 metara dometa, što ga čini poželjnim za specifične zadatke.

Ekspanzija elektronike

Automati koji koriste pištoljsku municiju polako se vraćaju na scenu, posebno kao oružje policije i specijalnih jedinica. Ali, osim konstrukcije SIG MPX, ostali se drže proverenog i jeftinog rešenja, zasnovanog na slobodnom zatvaraču, baš kao na prvim modelima ovog oružja. Među pištoljima novosti se, uglavnom, svode na modifikacije postojećih modela i mada se na službenom tržištu kalibar .45 ACP još drži, prvenstveno u SAD, očigledno je da 9 mm Para globalno dominira. Ipak, ima mesta i za egzotiku, poput 10 mm Auto koji se iznova javlja, ovog puta u verzijama standardnih modela s produženim cevima i navlakama, primerenijim lovu i sportu nego službenoj upotrebi. Tu su i tactical varijante s narezanim cevima za montažu prigušivača, povišenim nišanima i okvirima većeg kapaciteta.
Optoelektronika je sve zastupljenija, a sada se nalazi i na dronovima namenjenim izviđanju i nadzoru. Nova generacija letećih dronova poseduje veći broj rotora (češće šest nego četiri), veću nosivost i vreme leta, a radi se i na autonomiji, tako da se operator uključuje samo po potrebi ili izvođenju zahtevnijih manevara. Osim letećih platformi, prisutni su minijaturni guseničari, bilo kao sredstvo za osmatranje i uklanjanje sumnjivih predmeta ili kao tragači za preživelima u ruševinama i nepristupačnim lokacijama. Takođe, prikazana je najmodernija oprema za osmatranje i praćenje kretanja na vodi i na kopnu, kao i laka, visoko manervabilna vozila za patroliranje. Zvanično, niko ne priča o migrantima, ali..

Pretnje ne jenjavaju

Pored svih vrsta individualne zaštitne opreme, izložena su specijalna odela koja koriste ekipe za razminiranje, ali i bezkontaktni hemijski detektori eksploziva, tzv. „njuškala“ (snifers). Otkrivanje tragova nitratnih isparenja nije naročito pouzdan pokazatelj rizika, međutim, sada se kombinuje sa sulfatnim i živinim jedinjenjima, tako da je moguće dobiti više nivoa upozorenja – od „pažnja“, preko „oprez“, do „opasnost“. Na žalost, ovo je neophodna tehnička podrška snagama poretka u vreme iracionalne pretnje terorizma. Samo po sebi, nijedno tehničko sredstvo neće otkloniti opasnost, ali više vrsta senzorskih sistema i, naravno, stručno osposobljeno ljudstvo mogu da održavaju rizik na prihvatljivom nivou.
Tokom trajanja izložbe, u zasebnom prostoru prisustvovali smo demonstraciji korišćenja pojedinih sredstava, kao i prikazima odgovarajućih taktičkih postupaka. Opšti stav prisutnih profesionalaca je da bezbednosna problematika u Evropi doživljava dinamične promene, ali da nikako ne postaje manja. Suočavanje s raznovrsnim pretnjama se nastavlja, a u narednim brojevima našeg časopisa upoznaćemo vas s novim sredstvima i opremom za ove izazove.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još