Evropa u senci Delte

Renomirano međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu od 14. do 17. avgusta, okupilo 195 strelaca iz Evrope. Glavni utisci gotovo svih takmičara su da je organizacija na vrhunskom nivou

Ako bi sproveli anketu među učesnicima ovog takmičenja, sa pitanjem kako vam se dopada turnir i koju ocenu bi ste mu dali, odgovor bi bio gotovo sigurni smo – čista desetka. Naravno, i naša redakcija koja punih osam godina izveštava sa „Delta Cupa“, organizatoru bi dala ocenu deset. Ljudi koji su napravili ovo takmičenje iz IPSC kluba „Delta SAJ“ i ovog avgusta za mnogobrojne goste iz Evrope, pripremili su zaista vrhunski doživljaj u svakom pogledu. Za četiri dana takmičenja na poligonima SAJ, još jednom je pokazano regionu, Balkanu i u Evropi da se radi o zaista vrhunskom sportskom događaju. Takmičilo se ukupuno 195 strelaca iz skoro 25 država. Pucalo se na 20 poligona, a za njihovo rešavanje bilo je potrebno oko 450 metaka. Znak prepoznavanja u svetu praktičnog streljaštva, kada se spomene „Delta Cup“, jesu poligoni koji svojom koncepcijom i konstrukcijom omogućavaju različitim klasama takmičara, kao što su recimo početnici ili na drugoj strani vrhunski strelci, da izaberu taktiku rešavanja poligona koja njima najviše odgovara… To znači da svaki poligon omogućava više taktika, koje podrazumevaju sigurnije i sporije kretanje, ili brzu i rizičnu varijantu. Takođe sve pozicije za pucanje su prirodne, što znači da takmičari mogu brzo da ulaze i izlaze iz njih i da tako tečno pucaju.

Samo reči hvale
Generalni utisak svih učesnika ovog renomiranog takmičenja je da su veoma zadovoljni sa konstrukcijom poligona i organizacijom celog nadmetanja. U razgovorima sa mnogima izgovorene su samo pohvale, uz očekivanja da će na predstojećem kongresu svetske IPSC Federacije, Veograd dobiti organizaciju Svetskog prvenstva 2017.

Miloš Rakonjac, iz Specijalne antiterorističke jedinice MUP Crne Gore, bio je oduševljen prijemom, samim takmičenjem i celokupnim ambijentom.

– Kao jedan od komandira tima Specijalne antiterorističke jedincice MUP Crne Gore. IPSC je sport koji apsolutno doprinosi boljem rukovanju pištoljem i oružjem uopšte. Ovo mi je treći nastup na „Delta Cupu“ i mogu da kažem da je takmičene u samom svetskom i evropskom vrhu, kada su u pitanju organizacija, kvalitet stejdževa i prateća logistika u pitanju – istako je oduševljeno Rakonjac.

Jelena Savković, koja godinama živi u Grčkoj, ne propušta „Delta Cup“. Na ovom 8. po redu postigla je odličan rezultat. Sprema se za SP na Floridi.

– Za mene je ovde uvek dobro, volim da dođem na „Deltu“, jer je zagarantovano dobro pucanje. Ovo mi je još jedna provera pre nastupa u SAD. Čeka me još Državno prvenstvo Grčke i nadam se da ću u odličnoj formi otputovati na svetsku smotru.

Dimitar Mangarov bugarski strelac, puca u standardu. Jedan je od prvih takmičara u praktičnom streljaštvu koji su počeli da dolaze na turnire u Srbiji.

– Pucao sam na svakom „Delta Cupu“ i organizator me uvek oduševi poligonima i stejdževima koje napravi. Ko god se bavi praktičnim streljaštvom u Bugarskoj, njemu je čast da dođe i puca u Beogradu – tvrdi Mangarov.

Dejan Vukojevć, član ekipe „Grom“ iz Požarevca, iskusni strelac i reprezentativac.

– Stejdževi su bili tako koncipirani u širokoj lepezi, da su mogli da pucaju i nižerazredni strelci i oni u vrhunskoj klasi. Stejdževi su teški i složeni svaki na svoj način. Rezultat s obzirom na moj trening u poslednje vreme, je sasvim korektan. Biti među deset naboljih evropskih strelaca je sasvim ok. Imao sam nekoliko zastoja na stejdževima, odnosno da me je poslužila sportska sreća, možda bi bio i među prvih pet – otkriva Vukojević.

Zoran Stamenković, međunarodni sudija iz Niša.

– Odziv takmičara je bio odličan, stejdževi dobro i kvalitetno urađeni. Trudilo se da se uspostavi balans, tako da su svi podjedanko zahtevni za rešavanje. Jedino postoje atraktivniji, odnosno oni na koje takmičari oduševljeni reaguju i dive se kreativnosti organizatora „Delta Cupa“.
Naš poznati međunarodni sudija, posebno je želeo da naglasi da nova divizija clasic, dobija sve više poklonika.

– Na „Delti“ ukupno puca 16 strelaca u clasicu, među kojima sam i ja. To je nova divizija, oformljena u čast obeležavanja stogodišnjice čuvenog „Colta“ 1911. Puca se sa jednoredim okvirom i u njoj se takmiče oni koji žele da lagano i u sporijem ritmu odrade takmičenje – objašnjava Stamenković.

Milan Terzić, međunarоdni sudija iz Kraljeva, čije su se prognoze o ekspanziji ruskih strelaca obistinile, kada smo sa njim razgovarali na prethodnom „Delta Cupu“.

– Tada sam rekao da će ruski strelci polako, ali sigurno iz godine u godinu biti sve brojniji. Evo to se upravo događa. Ukupno ih je 33, najviše od svih posle naravno naših takmičara koji su domaćini, jer se u okviru „Delta Cupa“ održava i Državno prvenstvo. Po najnovijim informacijama na predstojeće Svetsko prvenstvo u SAD na Floridi, prijavilo se preko 150 ruskih strelaca – otkriva Terzić.

Krsto Pajović sa Cetinja, ne propušta dolazak u SAJ. Svake godine ga viđamo i uvek ima samo reči hvale.

– Elitno takmičenje i ambijent. Svaka čast, svaki drugi kometar je suvišan – kratak je bio Pajović.

Delta Cup kao magnet
Postavka meta bila je posebno zanimljiva i dobro osmišljena. Sve su bile čiste, punoj veličini, sa oko 20 metalnih no-shoot meta. Namešteni poligoni sa čistim metama navodili su takmičare da pucaju mnogo slobodnije i brže, međutim tu je bila mala zamka. Mete su bile uglavnom na srednjim daljinama (7-13 m), što je dozvoljavalo da se puca malo brže, ali i sa određenom dozom opreza, jer na tim daljinama A zona na meti (5poena) nije toliko velika. Sve grupe meta imale su i po nekoliko metalnih meta (gong, mini poper, poper…) koji su bili na većim daljinama od papirnih meta. Ovakva konstrukcija poligona zahtevala je od takmičara da brzo menjaju ritam pucanja, brzo na papirnim metama i sporo na metalima, što je kod mnogih strelaca pravilo dosta izazova i promašaja meta.

Organizatori „Delta Cupa“, otkrili su nam jedan zanimljiv podataK. Dugo godina unazad održava se veoma poznato takmičenje u Evropi, „STI Open“. Ove godine organizatori tog takmičenja izabrali su termin (datum) koji se poklapa sa „Delta Cupom“. Dva jaka takmičenja u istom vikendu ne idu na ruku ni jednima ni drugima, s obzirom da se strelci moraju odlučiti gde će. Koliko je „Delta Cup“ postao prestižno takmičenje govori podatak da je u Beogradu bilo duplo više učesnika u odnosu na „STI Open“…

Odlučivale nijanse…
Ljubiša Momčilović, naš najbolji streac, osvajanjem prvog mesta još jednom je dokazao evropski i svetski kvalitet.

– Zadovoljan sam pucanjem i kondicijom koju polako dižem – kaže Momčilović, koji se uveliko priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo u SAD. – U junu sam na takmičenju u Češkoj imao tešku povredu kičme i tek sada uspevam da se oporavim od nje. Meč sam pucao veoma brzo i sigurno, bez greški. Najveći rival na takmičenju mi je bio višestruki prvak Evrope Eduardo De Cobos iz Španije koji u poslednjih godinu dana nije imao ni jedan poraz. Koliko smo bili izjednačeni govori podatak da smo skoro sve poligone pucali u istim vremenima i rezultatima, bez i jedne greške.
Na ovom vrhunskom nivou grešku predstavlja broj pogođenih C ili D zona na meti. Da je neko slučajno pogodio samo jedu no-shot metu ili imao miss, znao bi se pobednik odmah.

– Svaki poligon rešavali smo za 2-3 sekunde brže od ostalih takmičara. Na kraju rezultat je bio skoro izjednačen, pobedio sam sa svega 14 poena, koji su zapravo ogromni protiv ovako teškog protivnika. Sledeći takmičar, odnosno trećeplasirani, bio je skoro 145 poena iza nas dvojice – zaključuje pobednik „Delta Cupa“, Ljubiša Momčilović.

Dobar nastup
Dragan Barašin član ekipe Delta SAJ i reprezentativac: Prvo želim da čestitam mom klupskom kolegi Ljubiši Momčiloviću na sjajnom rezultatu koji je postigao i još jednom potvrdio da je u samom evropskom i svetkom vrhu IPSC. što se tiče ekipe Delta SAJ, mislim da treba biti zadovoljan postignutim, jer je konkurencija bila izrazito jaka. Naravno, ima i onih koji nisu bili na očekivanom nivou, ali to je sport. Sve ukupno, treba biti zadovoljan celokupnim događajem, jer su svi učesnici „Delta Cupa“ imali samo reči hvale na račun organizatora, a to je priznaćete najvažnije – naglašava Dragan Barašin.

Delta Cup lider na Balkanu
Spasoje Vulević komandant SAJ: Svake godine od 2004, organizujemo „Delta Cup“. Ovaj put je ujedno i Državno prvenstvo Srbije. Imamo oko 200 strelaca iz 25 zemalja i 25 sudija. „Delta Cup“ je mogu slobodno da kažem za ovih osam godina postalo definitivno najveće i najjače takmičenje u ovom delu Evrope. Ono što je najbitnije je da je odlično posećen i veoma je popularan u državama u okruženju. Praktično streljaštvo je bitan sport za pripadnike vojske i policije, jer u velikoj meri podiže nivo obučenosti u rukovanju oružjem.

I. Žalac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još