Foto: N. FIFIĆ

Finalni udar na terorizam

Instruktori FBI bili su iznenađeni i zadivljeni stepenom obučenosti pripadnika SAJ. Cilj ovog okupljanja i zajedničkog treninga, koji je održan pod radnim nazivom „Zajedno smo jači“, je razmena iskustava, upoznavanje i sticanje novih znanja

Okupljanje evropskih specijalaca na seminaru koji organizuje američki FBI, odlična je prilika da se razmene iskustva i analiziraju akcije u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – terorizma. Za pet dana napornog i sistemskog rada, učesnici seminara za kraj su odradili odličnu pokaznu vežbu – „Oslobađanje talaca u slučajevima masovnih talačkih situacija“ u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u nastavnom centru „13. maj“ u Batajnici.

Na seminaru, koji je trajao od 10. do 14. novembra, učestvovalo je 36 predstavnika iz 17 specijalnih jedinica policije iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, SAD i domaćina Srbije. Po broju zemalja i učesnika, seminar predstavlja jedno od najvećih edukativnih okupljanja pripadnika specijalnih jedinica policije u regionu.

Brušenje taktike do savršenstva

Vežbu su sa velikom pažnjom gledali ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović, državni sekretar Aleksandar Nikolić, ambasador SAD Majkl Kirbi, predstavnici ambasada zemalja čije su jedinice učestvovale i druge zvanice i gosti. Scenario je bio odlično koncipiran i hronološki postavljen. Grupa naoružanih terorista je upala u sportsku salu u kojoj se održava međunarodna rukometna utakmica i kao taoce zarobila 20 osoba. Kao uslov za puštanje talaca postavili su oslobađanje članova njihove organizacije iz zatvora, dolazak novinskih ekipa radi obraćanja javnosti, novac i obezbeđen avion kojim bi sa aerodroma napustili zemlju. U cilju rešavanja nastale situacije je formiran krizni štab, kao i multinacionalna specijalna jedinica. U toku pregovora, prilikom preuzimanja jednog taoca iz sportske sale, teroristi otvaraju vatru i ubijaju taoca, nakon čega dolazi do brze i efikasne akcije mešovite specijalne jedinice, koja je sakrivena čekala u pripravnosti i koja je nakon istovremenog upada na više mesta u salu, oslobodila taoce. Tokom vežbe prikazan je celokupan rad i postupci – tzv. operativne procedure svih službi i jedinica uključenih u rešavanje krizne situacije (komandni centar, pregovaračka grupa, sanitetska grupa, upadni timovi, snajperski parovi, trijaža talaca i zarobljenih terorista i drugo).
Naravno, ovaj odličan prikaz profesionalnih sposobnosti, imao je svoju pripremu.
Pod budnim okom V. M, vođe A tima SAJ i specijalca sa ozbiljnim iskustvom, svaki detalj na obuci i pripremi za vežbu brušen je do savršenstva.
– Ovo je šesti po redu seminar – od 2008, pa do sada, na ovom seminaru učestvovalo oko 250 pripadnika specijalnih jedinica policije zemalja u regionu, što je svakako izuzetan rezultat i potvrda renomea koji uživa Regionalni centar za obuku, koji deluje u bazi SAJ – ističe V. M.

Kreći se i pucaj

Osim instruktora iz FBI, tri predavanja učesnicima su održali i domaćini iz SAJ. Teme su bile odlično pripremljene, a jedan od predavača, analističar i stručnjak za specijalne jedinice Dragan Džamić, imao je prezentaciju i stručnu analizu masovne talačke situacije u pozorištu Dubrovka u Moskvi, 2002. Specijalcima iz regiona i Evrope pripremeljene su još dve teme: „Sistem upravljanja talačkim krizama“ i „Osnovna strategija i taktika pregovaranja“.
Naš sagovornik i domaćin, V. M. zadovoljan je onim što je urađeno, posebno pristupom i načinom rada američkih kolega, sa kojima je sate i sate proveo analizirajući razne akcije i njihovo rešavanje.
– Pored predavanja i rada u učionici, a tu posebno želim da pohavlim mog kolegu iz jedinice Daragana Džamića, koji je zaista sjajno obradio temu talačke krize u moskovskom pozorištu Dubrovka, na strelištu smo uvežbavali taktičko situaciono gađanje iz pištolja i automata. Gađano je u mete na različitim daljinama uz normirano vreme, promenu stava za gađanje i brzu promenu okvira za municiju na oružju. Primenjivane su tehnike statičnog i dinamičnog gađanja i tehnika „kreći se i pucaj“, gde su polaznici radili pojedinačno i u grupi. Instruktori FBI bili su iznenađeni i zadivljeni našim pristupom rada u SAJ, kao i visokim stepeneom obučenosti koji smo im prezentovali. Mislim da je cilj ovog druženja i zajedničkog treninga, koji je održan pod radnim nazivom „Zajedno smo jači“, upravo razmena iskustava, upoznavanje i sticanje novih znanja. Iskreno se nadam da smo kao domaćini ostavili odličan utisak, ne samo na američke kolege, već i na ostale učesnike seminara – zaključio je V. M.

Za siguran region

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, je u svom obraćanju prisutnima, prilikom dodele sertifikata polaznicima seminara, istakao da je cilj Ministarstva unutrašnjih poslova i jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije da se najsnažnije suprostavi svim vidovima kriminala, korupcije i terorizma. Zato je uspostavljanje, negovanje i razvijanje saradnje sa našim internacionalnim partnerima naše trajno opredeljenje.
Ministar je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i do sada, davati svoj pun doprinos u borbi protiv terorizma, koji je globalna pretnja, a održavanje seminara ovog tipa doprineće da naša zajednička saradnja bude još bolja i uspešnija, a region u kome živimo sigurniji i bezbedniji.

I. ŽALAC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još