Hubertov čelični baj-pas

Zahvaljujući Petru Žuniću, Hubertu Ručigaju i Šaji Radivojeviću, imali smo tri bokerice iz tulskog “Tskiba”, koje nose oznake: MC6-12, MC8-2 i MC5-20. Uprkos zajedničkim tehničkim osobinama, opisaćemo ih posebno, jer se ovakva prilika ne pruža često – MC puške kod nas se retko viđaju

Materijal za tekstove u našoj reviji, pronalazimo posećujući velike svetske oružarske sajmove. Kao izvor informacija koristimo i poznanstva sa dugogodišnjim saradnicima “Kalibra”, koji nas pozovu da isprobamo i testiramo razne modele pušaka. Za priču o tri sovjetske MC bok sačmarice, zaslužni su upravo naši prijatelji. Reč je o čačanskim renomiranim puškarima Petru Žuniću i njegovom još poznatijem dedi Hubertu Ručigaju, iz puškarske radionice “Lovac” (ul. G. Paunovića 30, Čačak).
Majstor Hubert i njegov unuk Petar.

Uglednu puškarsku radionicu, kao jednu od prvih privatnih puškarskih radnji u tadašnjoj SFRJ, osnovao je 1968. Hubert Ručigaj. Ovaj Slovenac, rođen 1933. u Celju, na službi u “Vojnom remontnom zavodu” u Čačku, je od 1968. do danas, izgradio takav ugled da se svrstava u red najelitnijih i najstručnijih puškara, koje je imala ondašnja velika Jugoslavija. Vremenom je maestro Hubert, svoje veliko znanje prenosio na svog unuka Petra Žunića, tako da Petar danas uspešno održava oružje lovaca iz celog čačanskog, kraljevačkog i užičkog regiona, uz još uvek nesebičnu i stručnu pomoć dede i učitelja Huberta. Iako u 81. godini vitalni Hubert, svaki dan provede po nekoliko sati u radionici, pomažući svom unuku, učeniku i nasledniku Petru. U termičkoj obradi vitalnih delova oružja, naročito lisnatih opruga, vremešni Hubert je još uvek nedostižni autoritet na teritoriji cele naše zemlje. Puškar Petar Žunić se u lovu druži sa poznatim čačanskim lovcem Miodragom Radivojeviće Šajom, čovekom koji je prosto opsednut ruskim MC bokericama glatkih cevi. Nedavni stručni zahvat koji je Petar obavio na jednoj od Šajinih MC bokerica, bio je povod za razgovor sa autorom ovog teksta, što je rezultiralo pozivom da napišemo prikaz o MC bokericama. Šaja je na Petrov predlog obezbedio čak tri različite prestižne MC puške, vertikalnog rasporeda cevi. Ne gubeći dragoceni prostor pričamo ukratko istorijat proizvođača MC pušaka i opisujemo puške.
Ruski imperator Petar Prvi, svojim ukazom od 15. februara 1712. naređuje da se u gradu Tuli, osnuje Carski arsenal za proizvodnju oružja. Za to vreme, to je bila najmodernija fabrika oružja, jer je imala mašinski park koji je pokretala voda i mogla je da proizvede kompletno oružje, uključujući i cevi. U narednom 19. veku tulski Oruženi zavod (TOZ), postaje najveća fabrika oružja u Evropi, gde u okrugu fabrike bogosluženje vrše čak tri pravoslavne crkve, opslužujući verske potrebe hiljada zaposlenih radnika. U Tuli (TOZ), je još 1902, proizvedena prva dvocevna hamerles sačmarica. Ratovi 20. veka su od tulske fabrike učinili giganta u proizvodnji oružja. Posle Drugog svetskog rata, a na bazi posebne radne celine koja je još od 1927, okupila najtalentovanije konstruktore, tehnologe i oružare, formira se konstruktivno-istraživački biro za lovačko i sportsko oružje “Tulatskib”. Ova posebna elitna celina, tulskog Zavoda, počinje da radi vrhunske sportske puške za sovjetske olimpijske strelce, ali i prestižne skupocene lovačke puške, kako glatkih tako i olučenih cevi. Sva oružja “Tskib”, nose ispred brojne oznake modela, slovne simbole MC.
Takosmo za ovo predstavljanje, zahvaljujući Petru Žuniću, Hubertu Ručigaju i Šaji Radivojeviću, uspeli da obezbedimo tri bokerice iz tulskog “Tskiba”, koje nose oznake: MC6-12, MC8-2 i MC5-20. Iako imaju mnogo zajedničkih tehničkih osobina, ipak ćemo ih opisivati posebno, jer se ovakva prilika ne pruža često, pošto se MC puške kod nas retko sreću.

Ljubav na prvi pogled

Opis počinjemo bokericom MC6-12, kalibra 12/70. Puška ima cevi duge 750 mm, od kojih donja ima ugrađen fiksni 0,5, a gornja puni čok. Ova puška je i povod za tekst, jer je kozmetički zahvat za njenu reparaciju kundaka, otvorio dalji posao u puškarskoj radionici “Lovac”. Posle rasklapanja puške uočeno je da se mora zameniti jedna veoma složena višefunkcionalna opruga, koju je bilo nemoguće naći kao rezervni deo, čak i u Rusiji. Tu su unuk Petar i deda Hubert zasukali rukave, napravili i termički obradili celu manju seriju ovih specijalnih opruga, koje su radile kao i orginalne fabričke. Vlasnik je dobio rezervnu, a ima ih i za neke nove buduće lovce, korisnike puškarskih usluga. Razgledali smo rasklopljeni fini mehanizam ovih MC6 pušaka, koji sadrži unutrašnje udarače montirane na donjoj pločici, jako pouzadnu automatsku kočnicu i dva nezavisna obarača. Aluminijumska baskula omogućava da ova 12/70 bokerica, 750 mm dugih cevi i ukupne dužine 1200 mm, ima masu od samo 3,2 kg. Široki jaki izvlakači čvrsto hvataju dno obe čaure i sigurno ih izvlače iz ležišta. Cevi su spojene skupim demi blok postupkom i u dur-aluminijumskoj baskuli ih zabravljuje donja ploča, koja u luku upada u ležište ispod donje cevi. Cevi su u zoni bravljenja široke 27,5 mm, a širina baskule je 40 mm. Na vrhu se nalazi puna, svedena, konkavno udubljena nišanska šina, koja nazad ima širinu od 11 mm, a u zoni mušice je široka 6 mm. Baskula ima spolja veoma lepu cvetnu gravuru. Ruski konstruktor je na jako originalan način rešio rotaciju cevi u baskuli prilikom prelamanja. U složeno profilisanu šupljinu na cevima, ulazi osovina baskule koja nema uobičajeni, okrugli već takođe složeni oblik koji prati oblik donje cevi. Donja cev široko leži na ovoj profilisanoj osovini, što znatno podiže čvrstoću i spušta profil puške. Puška ima fini engleski kundak sa najfinijim čekiranjem. Petar nam je pokazao koliko strpljivog rada je potrebno da bi se reparirale čekirane površine korkom 32 lpi (linije po inču). Videli smo alat i šablon – razmernik za čekiranje: dem-bart checkering tool co. – snohomish Washintgton. Petar je takođe dugotrajnim postupkom hlandog bruniranja zaštitio cevi. One sada imaju tamnu mat površinu, potpuno istog tona, nalik na dugovečno bruniranje, Merkel DDR pušaka. O kvalitetu ponovno osveženog 32 lpi čekiranja, ne moramo ni da pišemo… Pušku smo unosili u rame, nišanili zamišljene ciljeve i jednostavno bili oduševljeni. Mala masa, pregledna nišanska šina i vitki engleski kundak čine da za jedan minut zavolite ovu pušku.

Isto to, ali u kalibru 20/70, videli smo pod oznakom MC5-20. Baskula od dur aluminijuma široka 39 mm i cevi u zoni baskule široke 27,5 mm, govore nam o unifikaciji sklopova Al pušaka. Cevi ove dvadesetice su duge 675 mm i imaju 1/2 i 1/1 fiksni čok. I kod njih je šina puna, svedena sa mesinganom mušicom na kraju. Bravljenje je identično: donjom pločom, a okretna tačka cevi u baskuli ima isto, preskupo za izradu, profilisano rešenje. Ova rotacija cevi u baskuli daje izuzetnu čvrstinu i finoću naleganja cevi na baskuli. Međutim, to je plaćeno jako skupim ručnim radom i dugotrajnim pasovanjem. Samo MC – Tula primenjuje ovo svoje originalno naleganje cevi u baskuli. Bokerica MC5-20, ukupno je duga 1.130 mm i ima masu nešto ispod 3 kg. Po rečima vlasnika, sa njom je loviti pravo uživanje, jer je lovac lako nosi tokom celog lovnog dana. Na baskuli je cvetna gravura sa motivima iz lova. Na donjoj površini baskule je graviran tetreb u položaju ljubavnog kliktanja – zova. Gravirane su sitno i Westley-Richards poluga, kočnica i štitnik obarača, sa 14 cm dugim nastavkom niz donji deo kundaka. Obe ove puške bele Al baskule, ali i sledeća za opis, s crnom čeličnom baskulom rasklapaju se na isti način. Podkundak je vijcima vezan za sklop cevi i on se ne skida tokom redovnog rasklapanja. Mala donja polužica na početku podkundaka se ispravi i W-R polugom se delimično prelome cevi, sve dok se kroz obostrane proreze na bokovima baskule ne ugledaju okrugli graničnici izvlakača. Tada jednom rukom povlačimo baskulu s kundakom na dole, a sklop cevi i podkundaka na gore. Tako se ovi delovi lako razdvoje. Za rasklapanje je potrebno malo izvući izvlakače, držati Westley-Richards polugu otvorenu i spojiti cevi sa baskulom prateći iste bočne kanale. Posle nekoliko pokušaja ovaj zahvat lako se uvežba. Dvadesetica MC5-20 ima takođe vitak engleski kundak, što zbog malog kalibra i 75 mm kraće cevi, daje oružju neobično skladan izgled. Vlasnik tvrdi da mu je ovo najomiljenija lovačka puška, koju redovno nosi u lov. I jeste izvrsna!

Moćan primerak

Za kraj smo ostavili veliku, čeličnu, moćnu bokericu MC 8-2, kalibra 12/70. Njena čelična baskula izgleda mnogo robusnije, jer pored donje zabravljuće ploče, postoje i gornji ključevi. Stručna literatura dva gornja ključa, koji poput nosića izviruju sa obe strane gornje cevi i koji se blokiraju poprečnim klinovima, naziva i definiše kao Purdey boock brave. Najpoznatija puška sa ovim bravama je skupocena familija Beretinih bokerica DT 10, DT 11 i SO (SO5 i SO6). Ova tri ključa izuzetno čvrsto zabravljuju MC8 pušku, tako da u tom sistemu mogu da postoje i dvokuglare, kombinovane i sportske puške. Dužina demi blokom povezanih cevi iznosi 750 mm, ukupna dužina oružja je 1.180 mm, a masa je porasla na 3.450 g. Visoka ventilirajuća šina za nišanjenje je gore ravna, nareckana i sa 10 mm se sužava ka mušici na 6 mm. Ovo je izuzetno pregledna šina i autoru teksta više odgovara od udubljenih – konkavnih šina, koje više leže položarama. Moćna kovana baskula je široka 44 mm, uz standardno 27,5 mm široke cevi. Čokovi su i ovde 1/2 i 1/1 fiksni.

Dva nezavisna obarača, automatska kočnica vezana za napinjanje mehanizma (a ne za W-R polugu) i standardno složena profilisana veza cevi i baskule su zajedničke osobine sve tri MC puške. Baskula na MC8-2 je duboko gravirana sa lovnim motivima (pas u aportu) i protkana srebrnim umetnutim linijama. Ovo je najbogatije i najskuplje ukrašena puška od tri viđene “čačanske” MC bokerice. Rasklapa se kao i prethodno opisani modeli. Ovo oružje je tako moćno i predimenzionirano, da se njime može (sa izuzetkom neodgovarajućih čokova), pucati olimpijski trap. Fini dugi engleski orahov kundak i 32 lpi čekiranje, su i ovde primenjeni. Iako je ovo najteža od tri viđene puške, autoru se ona najviše dopala. Ide lepo u rame, ravna šina sigurno vodi cev ka cilju, kundak je dovoljno dug za visinu lovca od 190 cm, a masa će prigušiti trzaj najjačih 12/70 laboracija.

Utisci iz čačanskog “Lovca” o sve tri skupe, fine i retke MC puške su više nego povoljni. Iskreno govoreći, izuzev na sajmu IWA u Nirnbergu, nikada do sada nismo na jednom mestu videli tri MC puške. Oduševljeni zahvaljujemo na pozivu Petru Žuniću, Hubertu Ručigaju i Šaji Radivojeviću, koji su nas ispratili rečima: pa nismo se ničim poslužili. Naš najiskreniji odgovor bio je: posluženi smo onim što najviše volimo – lepim puškama.

Petre, svaka čast!

Za jednog našeg poznaton IPSC strelca iz Čačka, Petar Žunić, je doradio i kastomizovao pištolj ČZ SP 01 Shadow. Hromom je eliminisan zazor između rama i navlake, hromirana je spolja i iznutra cev, doterano je okidanje, hromiran je usadnik, a specijalnim dura coat USA – premazom trajno zaštićena navlaka. Iskusni IPSC strelac uvek uzdrhti pri susretu sa ovako kvalitetno dorađenim oružjem. Bravo Pero, majstore!

tekst i slike: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još