Još jedan u nizu

Firma „Ruger“ se ozbiljno potrudila da stvori favorita, kojim bi privukla nove korisnike. Na novoj seriji primenjena su sva znanja i iskustvo. Trudili su se da od pištolja „American“ naprave konkurentno oružje, barem za američke korisnike, s obzirom na to da, dosad, nikada nisu uspeli da naprave favorita na tržištu službenih pištolja…

Prošlo je devet godina otkad je firma „Ruger“ pokušala da osvoji tržište tada novim modelom pištolja IV generacije SR9. Uprkos jakoj reklami i brojnim usavršavanjima je ostavio bled trag na tržištu. „Ruger“ je razvijajući sada napušteni model SR9 s timom svojih najboljih stručnjaka rešio da to bude potpuno novi, moderan službeni pištolj IV generacije, jer ni dotadašnji modeli njihovih borbenih pištolja nisu postigli poseban uspeh na tržištu.

Rodoljubivi slogan

Novi model sa unutrašnjim udaračem, livenim polimerskim ramom i velikim kapacitetom okvira, od 17+1 metak kalibra 9 mm Para, nije se u praksi pokazao dobro. Proizvođač je bio prinuđen da 2008. besplatno povuče i zameni sve dotad prodate pištolje (oko 11.000 komada), jer je utvrđeno da mogu da nekontrolisano opale ako se ispuste dok je metak u cevi i ako mehanička kočnica nije aktivirana.
Kasnije je na ovom modelu redizajniran zub prenosne poluge i još neki delovi mehanizma za okidanje (kopiran je Glock), pa je problem ubrzo rešen. Izmenjena i poluga obarača, kojoj je ugrađena sigurnosna kočnica obarača (opet kopiranjem sa Gloka u vidu poluge smeštene u uzduž rasečeni obarač). Kasnije je izmenjeno i rešenje zuba kočnice magacina, sigurnosni blok udarne igle i njegova opruga. Ove brojne izmene su, konačno, potpisale smrtnu presudu ovom modelu na tržištu, iako je dizajn bio krajnje dopadljiv, a model je posle pobrojanih izmena konačno postao i pouzdan.
Devet godina kasnije, firma „Ruger“ lansira novi model, čiji naziv „American“ rodoljubivo poziva da ga uzme svako ko je spreman za njega da izdvoji oko 540 dolara, koliko košta u SAD. „American“ je od prethodnog SR 9/40/45 nasledio konačno zaokruženi mehanizam i još mnogo drugih karakteristika o kojima će ovde biti reči, iako je dobio sasvim novi, originalni, mada ne i dopadljivi izgled. U svakom slučaju, sasvim nov „American“ još nije potvrđen u praksi, međutim, prilično obećava svojim na prvi pogled vidljivim karakteristikama.

Dobro rešena ergonomija

To je ultra moderan pištolj u kalibru 9 mm Para ili 45 ACP (zasad), s livenim plastičnim ramom, sa okidanjem unutrašnjim udaračem i velikim kapacitetom dvorednih okvira. Vidljiv je čitav niz mehaničkih rešenja koja se smatraju poželjnim kod ovakvog oružja (konstruisanog, pre svega, za službenu upotrebu u SAD i drugim zemljama koje taj trend prate). Novi model „American“ koristi danas, sigurno, najsavršeniji i najrasprostranjeniji „modifikovani „Brauningov“ sistem kratkog trzaja cevi“, poznat i kao „SIG-ova“ brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi u otvor za izbacivanje čaura). Sa ovim rešenjem (koje je firma „Ruger“ usvojila još od prvog svog modela P-85, ali i kod svih naknadnih), pištolj je dobio apsolutnu sigurnost i pouzdanost rada mehanike.
Pištolju „American“ teško da se mogu osporiti originalnost i sasvim novi, svež izgled, ali se vrlo teško, čak i uz najbolju volju, može reći da ima skladnost linija i dopadljivost. Insistirajući na originalnosti i različitosti od prethodnog modela, konstruktori su na njemu povukli mnogo sitnih oštrih linija koje se seku s prelomljenim zaobljenim površinama, tako da sve ukupno izgleda najviše kao „čedo doktora Frankeštajna“, odnosno kao da je sastavljen od nekoliko nezavisnih različitih delova, greškom spojenih u celinu. Iako ovo zvuči baš kritički, možda je baš „American“ najmanje estetski uspešna konstrukcija, koju je ova firma ikada ponudila na tržištu, ali je uprkos tome ergonomija sasvim dobro rešena. S druge strane, mehanički, za nekoliko najznačajnijih tehničkih rešenja novi „American“ koristi kao uzor „Glok“ (čitaj kopira), iako je osnovna razlika u činjenici da je na njemu čitav mehanizam spakovan u zasebnu celinu, smeštenu u liveni najlonski ram, ojačan staklenim vlaknima.

Sličnosti sa „Glokom“

Navlaka u osnovi ima presek u obliku trapeze, sa uskom, ravnom gornjom stranom. Na njoj su od većih delova samo nišani i veliki spoljašnji ekstraktor čaura sa sopstvenom oprugom. Površine za repetiranje sa zadnje strane imaju krupno romboidno šrafirane šare, a navlaka se pri samom kraju naglo sužava, kao i na samom početku, gde iz nje izlaze usta cevi. Razlog za to je samo u vizuelnoj različitosti od drugih modela. Navlaka, a i ostatak metalnih delova, načinjena je od kvalitetnog, nerđajućeg čelika, nitriranjem zatamnjenog do crne mat boje. Ram je klasičan za ovu vrstu pištolja, sa Mil.Std.“Picatinny“ M-1913 šinom na donjoj strani usadnika. Na dršci dominiraju veliki zaobljeni umetci kojima se zadnji deo rukohvata prilagođava individualnim karakteristikama korisnika (oblik i veličina šake). Branik obarača na ovom modelu je širok, komotan i zaobljen, s dobrim proporcijama i pozicioniranjem.
Ram, u mat crno obojen, načinjen je od staklenih vlakana ojačan najlonom i sadrži integrisano čelično kućište okidačkog mehanizma, na kome su i vođice-navlake. U isto integrisano kućište su smeštene sve komande, osim utvrđivača okvira. Model „American“ nema mehaničku, odnosno manuelnu, već samo unutrašnju kočnicu udarne igle s poprečnim blokom (slično kao kod Gloka). Bezbednosti ovog modela doprinosi i uvek opuštena opruga udarne igle na mehanizmu, koja se u potpunosti zapinje tek povlačenjem obarača. Okidanje se može definisati kao kratko (za ovakav sistem okidanja), s hodom od oko 12 mm, a fabrički je naštelovano na oko 2.800-3.000 g. Komande oružja su obostrane (poluga kočnice navlake i dugme utvrđivača okvira). Komande su pristupačne i dobro oblikovane, a rasklapanje jednostavno i brzo, izvlačenjem spojnice koja objedinjuje oružje u stranu.
Pištolj „American“ je dobro koncipiran i osmišljen, sa insistiranjem na jednostavnosti u rukovanju i bezbednosti. Za pohvalu je činjenica da je konstruisan sa simetričnim obostranim komandama (da bi ravnopravno mogli da ga koriste i levoruki). To je retkost kod današnjih modela, jer ovakva rešenja znatno komplikuju i poskupljuju proizvodnju.

Ciljanje novih korisnika

Isporučuje se sa dva okvira, velikog kapaciteta od 101 metaka (kod verzije u kalibru .45 ACP) ili 17 metaka kod varijante u kalibru 9×19 mm Para, s plastičnim ojačanim dnom. Potpuno jednostavan, s duboko usađenim, lako dostupnim komandama, ovaj pištolj izgleda već na prvi pogled prihvatljivo i originalno, iako sličnih modela danas ima mnogo na tržistu. U skladu s tradicijom i ugledom ovog poznatog američkog proizvođača, oružje ima visok opšti kvalitet izrade uz, takođe tradicionalno, pristupačnu cenu.
Model „American“ ima i kvalitetne nišane obeležene belim tačkama. Oni su na oružje montirani lastinim repom i podesivi su po pravcu. Prednji je klasičan nizak, u vidu široke borbene mušice pravougaonog preseka, a zadnji, tipa „Novak“, s pravougaonim prorezom. Po tvrdnjama samog proizvođača, u koje nemamo razloga da sumnjamo, ovo je i precizno oružje, upravo onoliko koliko to očekujete od jednog borbenog pištolja moderne konstrukcije. Definitivno, „American“ je oružje koje zadovoljava uobičajene zahteve, koji se pred borbena oružja postavljaju, a za veoma primamljivu cenu. Na već uobičajeni način isporučuje se u plastičnoj kutiji, sa okvirima, priborom za čišćenje, sigurnosnom bravicom i uputstvom za rukovanje.
Posle nesrećnog neuspeha modelas SR9/40/45 na tržižtu, firma „Ruger“ se ozbiljno potrudila da stvori favorita, kojim bi privukla nove korisnike. Na novoj seriji primenjena su sva znanja i iskustvo. Trudili su se da od pištolja „American“ naprave konkurentno oružje, barem za američke korisnike, s obzirom na to da, dosad, nikada nisu uspeli da naprave favorita na tržištu službenih pištolja. Ostaje da se vidi da li će ovaj „američki“ pištolj maker patriotizmom doneti uspeh ovom komercijalnom proizvođaču.

Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još