Pistolj AF

Bibernica novog veka

Prvi dvocevni pištolj može da puca istovremeno iz obe cevi i pritom n cilj šalje energiju od 460 grejna. ipak, oružje se i dalje testira, a u pripremi su novi kalibri, zato je lovački karabin ove firme pun pogodak

Kada sam prvi put video sliku pištolja Model 2011 kompanije „Arsenal Firearms“, pomislio sam da se neko igrao u fotošopu. Ulazni hol nirnberškog sajma, tokom IWA 2012. bio je ispunjen desetinama bilborda kojima je dominirala pomalo groteskna pojava dvocevnog oružja.
Pre nekoliko godina, susret dvojice osnivača, italijanskog oružarskog eksperta Nikole Bandinija sa ruskim majstorom za izradu minijatura i strastvenim kolekcionarom Dimitrijem Strešinskim, doprineo je rađanju ideje o zajedničkoj kompaniji. Posle puno administrativnih peripetija i uz snažnu podršku Dimitrijeve supruge, gospođe Suzane, 2011. registrovana je komapanija „Arsenal Firearms Group“, koja (kao što joj ime kaže) predstavlja konzorcijum više proizvođača iz Rusije, Italije Austrije i drugih zemalja EU sa osnovnom idejom, da tržištu oružja ponude nove, originalne konstrukcije, visok kvalitet i ekskluzivnost. Premijerno, predstavili su se tokom IWA 2012. u Nirnbergu. U okviru matične kuće, posluju i kompanije kao što je, po mnogo čemu jedinstvena „Miniature Arms“ i najstarija oružarska firma na svetu „Zanotti 1625“ (o kojima će biti reči u narednim brojevima), ali najveću pažnju je privukao model 2011. pa se za ulazak u veliki, raskošno opremljeni štand bukvalno čekalo u redu. Većina poznatih specijalizovanih časopisa potrudila se da izvesti svoje čitaoce o ovom „čudu“.

Prvi dvocevni

Oficijelno označen kao AF 2011-A1 Second Century (drugo stoleće) ovo je ustvari, prvi na svetu serijski proizveden, dvocevni poluautomatski pištolj. Nastao je kao razrada, desetak godina stare ideje švajcarskog puškara Viviana Muellera. On je ručnom izradom delova i zavarivanjem ramova i navlaka, spojio dva pištolja SIG P-210, dobivši izuetno atraktivan kolekcionarski primerak koji je uz to, veoma dobro i precizno radio. Čelnici „Arsenal Firearms Group“, odlučili su da na sličan način odaju počast konstrukciji J.M. Browninga čiji Colt M-1911 započinje drugi vek aktivne službe, u bezbroj verzija širom sveta. Vredi napomenuti, da je razvoj kompletnog pištolja, od ideje na tabli za crtanje do prvog modela iz pogona, trajao samo šest meseci, što govori o kapacitetu i ozbiljnosti kompanije.
Izgled pištolja definitivno privlači pažnju i moguće je da nekome upotreba ovakvog oružja deluje kao dobra zabava, ali na tu temu vratićemo se kasnije. Najpre malo tehničkih podataka. Novi pištolj dolazi sa dve vrste finiša. Osim uobičajenog, tamno plavog bruniranja poliranih površina, tu je patentirani Vickers postupak belog nitriranja plazmom, koje podiže površinsku tvrdoću tretiranih delova i produžava njihov radni vek. Dužina od 220 mm, cevi dužine 125 mm i visina od 145 mm, uklapaju se u dimenzije standardnog M-1911, ali širina od čak 50 mm i masa praznog pištolja 1.850 grama, pokazuju da je reč o prilično nezgrapnoj konstrukciji. U odnosu na dobro poznati model profil novog oružja deluje skoro identično. Ali, uz veliku sličnost postoje i brojne razlike, koje su uslovile izradu potpuno novih delova. Od otkivka legiranog čelika sa komercijalnom oznakom 39NiCrMo, glodanjem na CNC mašinama izrađeni su dvostruka navlaka i široki ram, ali i čitav niz specifičnih delova kao što su udvojeni udarač, sistem za okidanje, dvostuko kućište glavne opruge, vođice povratne opruge, prednje vođice cevi u navlaci, izvlakači ispaljenih čaura koje se izbacuju i na levu i na desnu stranu, produžena osovina za rasklapanje i poluga ustavljača navlake, poluga kočnice, dugme za izbacivanje okvira… kao i mnogi drugi elementi konstrukcije koji se ne vide na prvi pogled.
Ispaljuje obe cevi Uprkos razlikama, uspeli su da preko 70% unutrašnjih delova bude izmenljivo sa standardnim pištoljem. Gdegod je to bilo moguće, korišćeni su standardni delovi, tako da je dvostruki okvir za municiju ustvari sačinjen od dva jednoredna okvira, kapaciteta po osam metaka, koje spaja zajedničko aluminijumsko dno. Nišani su sa standardnog modela centralno postavljeni, okidači po izboru mogu da budu zavareni/spojeni ili nezavisno povezani sa okidačkom polugom, ali u svakom slučaju, povlačenje okidača opaljuje obe cevi istovremeno. I tu se vraćamo na zabavnu stranu korišćenja ovakvog pištolja.
Svako okidanje uputiće ka meti oko 460 grejna olova, u dva projektila, koji po tvrdnjama proizvođača na daljini od 15 m pogađaju pomorandžu, a na 25 m dinju. Teorijski, moguće je za 3-4 sekunde ispaliti 18 metaka i metu zasuti sa 4.140 grejna olova, što je dovoljno da obori i slona. Ali… Svojevremeno, legendarna četrdesetpetica u SAD, zamenjena je u vojsci, policiji i FBI, baš zbog toga, što je problem kontrolisati oružje u režimu brze paljbe. Čak i dobro uvežbani profesionalci u rizičnim situacijama, češće koriste slabiji kalibar od .45 ACP. Šta mislite, kako to izgleda sa dvostruko većim impulsom? Tačno, da je i masa oružja veća, ali subjektivni utisak autora je da je zbog prevelike širine drške, kontrola mnogo lošija nego na uobičajenom modelu. Precizna izrada i uklapanje delova na AF 2011 se podrazumevaju, ali motorika šake je takva, da pri povlačenju okidača, neizostavno primetim mali skok nišana udesno, praćen solidnim udarcem masivnog udarača i potapanjem nišanske slike. Mišljenja sam da bi navikavanje na ovaj pištolj potrajalo. Rado bih svoje zapažanje proverio na vatrenoj liniji, ali za tako nešto nijedan novinar još uvek nije imao priliku.

Još uvek na testu

Zanimalo me je u kojoj meri je ovakvo oružje pouzdano, pa sam pitao da li će nesmetano funkcionisati ukoliko iz nekog razloga jedna strana oružja „slaže“ tj. ako jedna cev ne opali. Odgovor čoveka sa štanda bio je očekivan, – naravno – rekao je, ali kasnije u razgovoru sa tehničkim menadžerom, dobio sam informaciju, da pištolj još uvek nije testiran u svim eksploatacionim uslovima i da im za sada nije prioritet proveravanje ove mogućnosti. Ali zato razmišljaju o proširenju ponude modela za sledeću godinu. U planu je izrada duplog pištolja u kombinaciji dva kalibra. Uz već usvojeni .45 ACP, pojaviće se i snažni .38 Super što bi, pre svega, lovcima kratkocevnim oružjem dalo zanimljivu kombinaciju rezantnog kalibra sa velikom penetracijom i snažnog, teškog zrna sa puno energije. Takođe, planirana je proizvodnja obe verzije sa dužom navlakom i cevima od 152 mm. Videćemo da li će ovakav pristup imati uspeha kod lovačke populacije, koja je uglavnom okrenuta praktičnim i funkcionalnim rešenjima.
S druge strane, novi pištolj uglavnom je plenio pažnju publike, kojoj ekskluzivnost znači više od praktične upotrebe. Uostalom, sa cenom od 4.000 evra za osnovni model i rokom isporuke od tri meseca, jasno je da „Arsenal Firearms Group“ ne računa na masovne narudžbine. Kuriozitet za vreme našeg boravka na štandu, bila je poseta starijeg gospodina očito arapskog porekla, koji je na licu mesta naručio po dva pištolja za par svojih korpulentnih pratilaca. Kada mu je skrenuta pažnja, da je za efikasnu upotrebu ovakvog oružja potrebna posebna obuka, momentalno se obratio prisutnom članu ruske IPSC ekipe, sa pitanjem da li je raspoložen da nekoliko meseci radi kao instruktor za njegove telohranitelje. Očigledno, tržište postoji i uprkos krizi, ume da iznenadi. Novi pištolj sigurno neće napraviti preokret u ovom segmentu tržišta, ali je privukao veliku pažnju svojom smelo dizajniranom pojavom i jedinstvenim tehničkim karakteristikama. To mu, uostalom i jeste osnovni zadatak. Ali nas je više impresionirala potpuno funkcionalna minijatura ovog modela u razmeri 1:2. Naravno, višestruko veća cena od uzora, podrazumeva da je ručno rađeni komad imao unapred poznatog kupca a na štandu se našao samo da izmami uzdahe kolekcionara i zagolica radoznalost ostalih posetilaca.

Serija repetirki Legend

Nova linija karabina iz pogona „Arsenal Firearms Group“ nazvana je Legend i našla se na tržištu sa idejom, da se zahtevnoj populaciji lovaca u ekstremnim uslovima, ponudi repetirka podesna za doslovce sve vremenske uslove. Kao osnova, uzet je legendarni Mauser sistem, što je poslužilo i kao inspiracija za ime, sa obrtnočepnim mehanizmom uz određene modifikacije. Kompletna proizvodnja je u Italiji, uključujući izradu hladno kovanih cevi i mehanizma u dve veličine (kratki i standardni/magnum). Kupac bira između nerđajućeg i visokokvalitetnog karbonskog čelika zaštićenog patentiranim postupkom nitriranja plazmom. U ponudi je preko 30 različitih kalibara, čime je pokrivena lovna divljač na svim kontinentima. Ono što ponudu u okviru serije Legend čini posebnom, je mogućnost izbora više tipova kundaka, u nekoliko kamuflažnih dezena. Svaki lovac zna koliko je bitno ostati neprimećen u prirodnom okruženju. Bez obzira da li se radi o drvenom ili sintetičkom modelu, da li lovite u polarnom krugu ili afričkim ravnicama, možete računati s tim, da će vaše oružje postati neprimetni deo okruženja, uz pomoć računarski generisanih kamuflažnih uzoraka. Dva osnovna modela su drveni Superwood i sintetički Artic Camo sa tzv. pillar bedingom, a oba su precizno uklopljeni uz pomoć CNC mašina.

Odlično upakovan Mauser

Reklamne slogane na stranu, na osnovu ličnog uvida u ponudu karabina, stekli smo vrlo povoljne utiske. Svaki primerak je radio glatko i bešumno, zatvarač klizi kroz sanduk kao po ledu, a dva brega odbravljuju se nakon što se ručica podigne za 60 stepeni. Cevi su dužine 560 ili 600 mm zavisno od kalibra, a cela puška duga je 113 ili 117 cm. Masa oružja je od 3 do 3,3 kg. Na sanduku su izbušene rupe za prihvat montaže optičkog nišana, mehanički nišani se lako dovode u liniju i veoma su pregledni, a kudaci su dobro oblikovani i uredno čekirani. Svaki je opremljen brzoskidajućim alkama za remen. Mekani gumeni potkovi deluju dovoljno udobno i za snažne magnum kalibre, a ujedno sprečavaju kundak da isklizne iz zgiba ramena. Pri projektovanju karabina, vodilo se računa da osnovne mere odgovaraju jednom od najzastupljenijih modela na svetu Remingoton 700, pa je moguće koristiti veoma široku ponudu dodatne opreme za ovu pušku, kao što su izmenljivi okviri za municiju, montaže, nožice… U ponudi su dva tipa okidača, u Evropi odomaćen sistem sa ubrznicom (šteherom) i sve popularniji, direktan okidač sa mogućnošću podešavanja. Naravno, mogu se koristiti i razni Jewel, Timney ili Anshutz modeli po izboru. Poluga manuelne kočnice smeštena je pored zatvarača, nadohvat palca. Zaista, ozbiljno i kvalitetno izrađeno lovačko oružje, koje se po nekim karakteristikama približilo sportskim puškama. Nadajmo se da će proizvođač održati obećanje o „pristupačnoj ceni“, pa da ove elegantne karabine vidimo i u našim lovištima.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još