Ćirilični PPK

Prethodnih godina predstavili smo u „Kalibru“ predstavili mnoštvo „varijacija“ na temu Walther PP/PPK iz Istočne Evrope, jer sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta, od kraja Drugog svetskog rata pod snažnim sovjetskim uticajem, izradile su sopstveni koncept malog pištolja slobodnog zatvarača. Koreni ove inicijative leže u činjenici da je izvanredni, nemački „džepni“ pištolj Walther PP, impresionirao konstruktore oružja u bivšem SSSR i podstakao ih da svoje snage bezbednosti, opreme pištoljima slične koncepcije. Napuštajući koncepciju snažnog vojničkog TT pištolja, istočni oružarski stručnjaci dobro su iskoristili zaplenjenu dokumentaciju iz okupiranog sedišta firme „Walther“ i na osnovu originalnih nemačkih ideja, nastao je već legendarni pištolj Makarov.
Ali i u drugim zemljama iza „gvozdene zavese“, u više modela iskopiran je sistem PP/PPK, uglavnom prilično uspešno. Tako su nastali češki Vzor 50/70 i Mod. 83, poljski CZAK, mađarski FEG, ali i prilično nepoznati rumunski PPK „klon“ pod imenom Carpati – sve odreda kompaktni pištolji u kalibrima 7,65 mm, 9×17 i 9 mm Makarov.
U našoj zemlji uvreženo je shvatanje da rumunsko oružje nije zavidnog kvaliteta. Ali mnogo tamošnjeg oružja izvozi se i prodaje na Zapadu, prvenstveno u SAD. Uglavnom, pomenuti negativan stav prema rumunskom oružju, formiran je na osnovu „susreta“ sa njihovim puškama sistema AK, koje zaista nisu ni približnog kvaliteta, kao naše domaće. Ali, kada smo se bliže upoznali sa rumunskim pištoljem Carpati, početnu sumnju zamenilo je umereno zadovoljstvo, jer reč je o sasvim upotrebljivom i dopadljivom oružju malog formata.


Ovaj pištolj u SAD uvozi „Century International Arms Inc.“ i zbog cene koja ne prelazi stotinak dolara, prodaje se sasvim solidno kao samoodbrambena naprava, ne preterano obučenih civila kojima posedovanje vatrenog oružja, prvenstveno znači jačanje samopouzdanja, pred potencijalnom opasnošću. Pištolj Carpati izrađuje se u kalibrima 7,65 mm i 9 mm (k), pa u zavisnosti od primenjenog metka, nose nazive Model 74 i Model 85. Reč je o skoro doslovnoj imitaciji neprolaznog Walthera PPK, od koga je preuzeto celokupno funkcionalno rešenje, a izmene se tiču samo sitnih, „kozmetičkihč detalja (korice, oblik komandi, primenjeni materijal i završna obrada). Prazno oružje, čiji je kapacitet okvira osam metaka 7,65 mm ili 7 metaka 9 mm (k), mase je nešto preko 500 grama, a cev dužine 89 mm ima četiri kanala desnog koraka.
S obzirom da su rumunske automatske puške, poznate po katastrofalnoj završnoj obradi upravo polja i kanala cevi, bili smo prijatno iznenađeni brižljivo ispoliranim površinama u cevi pištolja koji smo testirali. Iako su nišani prilično sitni, a okidanje u DA modu znatno tvrđe od originalnog „Waltherovog“ rešenja, na vatrenoj liniji ostvarili smo rezultate koji se mogu smatrati sasvim solidnim. Posle početnog privikavanja na vrlo neudobne plastične obloge rukohvata, iz pištolja Mod 74 koji smo imali na raspolaganju, ispalili smo veću količinu domaće PPU municije 7,65 mm, sa zrnima FMJ od 71 i JHP od 60 grejna, na razdaljinama od 10 i 25 m, raznim stavovima, uz solidne grupe pogodaka.


Iako male mase zbog aluminijumskog rama i „uglastog“ rukohvata, pištolj je prilično „miran“ pri opaljenju, tako da se još jednom pokazalo da ova proverena konstrukcija i lagani trzaj metka kalibra 7,65 mm, predstavljaju dobru defanzivnu kombinaciju i u 21. veku. Iako se u SAD već decenijama (a godinama unazad i kod nas), smatra da je sve slabije od „wondernine“ pištolja, dobro samo u nedostatku jačeg. John Malloy, američki novinar specijalizovanih revija i tamošnji autoritet na polju oružarstva, sasvim suprotno, već par godina kontinuirano hvali upravo municiju .32 Auto i lagane kompaktne pištolje iz Istočne Evrope, naglašavajući da su sva omalovažavanja džepnog oružja, u dijametralnoj suprotnosti sa konkretnim primerima iz prakse. Savremena municija, sa zrnima „šupljeg“ vrha proizvođača „CCI“, „Federal“ i „Winchester“, u više tipskih situacija odbrane života i imovine u SAD odlično je „odradila posao“.
Tako se i preko Atlantika, potpuno menjaju stavovi o ovoj, doskora potpuno ignorisanoj municiji. Računajući na animozitet Amerikanaca prema kalibru 7,65 mm, Rumuni su ovo oružje ponudili i u jačem kalibru .380 Auto. Ako se na to doda, da kupac pištolja kao što je Carpati, za nešto preko 100 dolara dobija oružje dovoljne snage za nužnu odbranu – sasvim je jasno da se za „malo para dobija dovoljno muzike“.
Istini za volju, pravi verzirani „sladokusci“, zamerili bi što Carpati ima mnogo tragova mašinske obrade, dugme za deblokadu okvira u dnu rukohvata, simplifikovane nišane i izuzetno tvrdo okidanje u DA režimu. Ali, objektivno, ovaj pištolj bez problema poslužiće svojoj osnovnoj nameni. Tako da se može izneti konačna ocena, da su sve istočnoevropske varijante PPK dizajna sa uspehom „položile ispit“, pa njihovi vlasnici ne bi trebalo da se osećaju inferiornim.
M. MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još