“Defender” i “Ultra Lite”

Brazilska kompanija “Taurus” (lat. bik) je na trećem mestu u svetu po broju proizvedenih revolvera, a preuzimanjem kompanije “Rossi” taj rezultat će verovatno biti i bolji. Svojevremena saradnja iz ’70-ih godina sa “Smith and Wesson” rezultirala je poboljšanjem kvaliteta, usvajanjem novih tehnologija ali pre svega, pravilnim sagledavanjem trendova i potreba korisnika revolvera u današnjim uslovima. Godinama, najprodavaniji revolver kompanije bio je Mod. 85. Klasično oružje kratke cevi sa pet metaka kalibra .38 Spl dokazalo se kao dobar izbor za civile ali kao “back up” oružje za službenu upotrebu. Kada vas dobro prihvate na USA tržištu gde domaći revolveri uživaju kultni status, znači da zaista imate šta da ponudite. Mi ćemo ovog puta predstaviti dva modela is serije 856 – verzije “Defender” i “Ultra Lite”.

SLIKA 3. Taurus Mod. 856 Defender sa cevi od 3 inca.jpg
Taurus Mod. 856 Defender sa cevi od 3 inča

Dodatni broj 6 u oznaci ukazuje na povećani kapacitet jer umesto dosadašnjih 5 metaka u burence novih modela staje 6 komada efikasnih i u upotrebi dokazanih .38 Special. Taurus nudi nekoliko zanimljivih verzija ovog oružja a našu pažnju privukli su “Ultra Lite” sa cevi od 51 mm i “Defender” čija je cev duga 76 mm. Moje iskustvo sa Taurus revolverima je prilično siromašno, nekoliko kompaktnih modela, jedan masivan .44 Mag i popodne na strelištu sa dugocevnim “Raging Bull” u .22 Win Mag. Bez obzira na solidnu izradu, ovi revolveri ipak nisu mogli da nadmaše “Smith and Wesson” pre svega po kvalitetu okidanja. Pomalo čudno, jer je relativno jeftin ručni rad u Brazilu definitivno mogao da nadoknadi tu vrstu nedostatka. Ovako, “Taurus” u tom segmentu zaostaje i za “Rugerom” koji nikada nije imao reputaciju uglađenog oružja. Ipak, protekla decenija donela je puno pozitivnih promena a “Taurus” je na tlu SAD (Florida) otvorio pogon za pproizvodnju opremljen najsavremenijim mašinama. Uz kvalitetne materijale i kvalifikovane majstore to svakako predstavlja recept za uspeh.

SLIKA 4. Najkraca verzija sa crnim finisem i fiksnim nisanima.jpg
Najkraća verzija sa crnim finišem i fiksnim nišanima

Novi revolveri predviđeni su za korišćenje pojačane municije .38 Special +P+ koja nudi više nego dovoljno energije za samoodbranu. Širina preko burenceta je 36 mm što je prihvatljivo za skriveno nošenje. Kraća verzija “Ulta Light” duga je 166 mm sa visinom od 122 mm. Visina zavisi i od tipa drške koja se koristi. Fabrički, svi revolveri se opremaju obuhvatnim drškama od meke gume koje proizvodi “Hogue” ali na tržištu se može naći veliki broj adekvatnih zamena iz zaista široke ponude mnogih proizvođača. Masa verzije “Ultra Light” je u skladu sa imenom – svega 420 grama. Verzija “Defender” ima 25 mm dužu cev i masu od 560 grama. Materijal za izradu je nerđajući i karbonski čelik ili aluminijumska legura – po izboru. Kod nerđajućeg čelika dijapazon finiša svodi se na satenski, mat peskareni ili kombinaciju ove dve površinske obrade, dok karbonski čelik dolazi u crnoj, srebrnoj, zagasito narandžastoj, azurno plavoj ili crvenoj boji. Takođe, na raspolaganju je i ultra laki ram od aluminijumske legure finiširan anodizacijom u željenoj boji ili crno tefloniziran. Tu je i mogućnost da neki detalji poput okidača, udarača i bravice cilindra budu pozlaćeni a nudi se i nekoliko opcija za oblik i veličinu drške. Znači, na polju estetike svako može pronaći nešto što mu odgovara. A funkcionalnost?

SLIKA 5. Minorne razlike na istoj osnovi ali rezultat itekako primetan.jpg
Minorne razlike na istoj osnovi ali rezultat i te kako primetan

Obzirom da je namena ovih revolvera prvenstveno samoodbrana na bliskim daljinama, naglasak je na jednostavnosti i brzini upotrebe. Nišani su jednostavni, fiksni. Zadnji nišan je staro rešenje u vidu žleba na zadnjem delu rama a napred je fiksna rampa sa poprečnim urezima za eliminaciju refleksije kod modela “Ultra Light” ili tricijumska mušica narandžaste boje na modelu “Defender”. Ovo drugo rešenje dopušta veoma brzo nišanjenje jer se upadljiva mušica skoro momentalno poklapa sa ciljem. Uz to, 25 mm duža cev znači za toliko dužu nišansku liniju pa to utiče na manju grešku i bolju preciznost. Udarač ima širok, duboko čekiran oslonac za palace koji je primereniji teškom, lovačkom revolveru nego džepnom oružju. Za nekoga ko oružje nosi ispod odeće, poseta majstoru koji bi smanjio tj. suzio ovaj deo udarača bila bi mudra investicija jer bi to znatno umaljilo mogućnost da pri potezanju revolver zakači tekstil i možda vam oduzme dragoceno vreme. Silu okidanja na dvostrukoj akciji procenio bih na oko 5,5 kg ali to je teško odrediti jer je širok, gladak okidač veoma udoban pa time nadoknađuje eventualne “minuse” u otporu opruga mehanizma. Na SA, sa zapetim udaračem stvar je jasnija. Sila je nešto ispod 3 kg i to može (i treba) da bude daleko bolje. Sa druge strane, hod je relativno kratak, reset prihvatljiv a u stresnim situacijama osetljiv okidač može dovesti do neželjenog opaljenja. Lično, verujem da je najbolji kontrolni mehanizam oružja smešten između ušiju korisnika ali svakako pozdravljam svaki smisleni napor da se poveća bezbednost upotrebe.

Meke gumene drške i kod najlakšeg modela dopuštaju dobru kontrolu i upijaju veći deo trzaja laganog revolvera. Za strelce koji preferiraju čvrste površine u kontaktu sa šakom nude se drške od drveta, mikarte i G-10 sa različitim konturama i teksturom površine koja se kreće od potpuno glatke do agresivno čekirane.
Uz malo navikavanja na okidanje, udobnu dršku i uočljiv prednji nišan, pogađanje mete ne predstavlja problem. Ovi revolveri naravno nisu takmičarsko oružje ali na daljini od 5-6 metara, svih šest metaka će završiti u krugu od 20 cm, bez obzira koliko brzo povlačite okidač i da li je hvat sa jednom ili sa obe ruke. A to i jeste osnovni razlog zbog koga je ovaj revolver nastao. Uz desetogodišnju garanciju i cenu koja se kreće u rasponu od 350 – 450 dolara (u SAD) nova linija Taurus odbrambenih revolvera predstavlja zahvalnu investiciju. Za umerenu cenu dobijate snažno, pouzdano i upotrebljivo oružje za odbranu vlastitog života i doma. Nisu za lov, nisu za sport, čak ni duge trening seanse sa njima ne predstavljaju neko zadovoljstvo. Ali, sigurno rade ono čemu su namenjeni.

foto Guns Magazine
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još