Džepni pištolj za prsluk

Na papiru, Astra Cub je platforma za ispaljivanje 6 metaka kalibra .22 Short. Ali za šta možete da upotrebite tako mali, anemičan metak ispaljen iz ovako kratke cevi? Jer ni .25 ACP nije naročito dobar izbor municije za samoodbranu, a .22 Short je skoro dvostruko lakš metak.


Astra Cub je toliko mali pištolj da ga čak i strelci sa manjom šakom mogu da drže samo sa dva prsta (možda dva i po). Nišanska dužina je jedva 9 cm, hod obarača je dug a sila okidanja je čak 3,6 kg. Međutim, nišani iako mali su odlični, izdignuti i kvalitetno urađeni, doduše više bi odgovarali nekom drugom modelu koji se koristi ipak za nešto veće razdaljine. Iako, generalno, trzaj metka .22 Short nije veliki, neobično je da se lako kontroliše i prilikom pucanja iz ovako malog oružja.


Kao I svi “Astrini” pištolji i Cub je napravljen od kvalitetnog čelika, bez oštrih ivica na navlaci i ramu. Pozitivna karakteristika je da se brzo i lako rastavlja, radi čišćenja ili otklanjanja eventualnih zastoja.
Metak .22 Short nema dovoljno snage da probije lobanju napadača bilo da se radi o životinji ili čoveku, ali brzo ispucanih šest metaka u glavu/lice sa daljine od 4,5 metara može da odvrati napadača od dalje akcije.

.22 Short pored .45 ACP i .357 Magnum
.22 Short pored .45 ACP i .357 Magnum

A i to je nekad dovoljno.

R.K
Foto: Clayton Walker

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još