Full custom

U svetu ručnog vatrenog oružja poluautomatski pištolji suvereno gospodare već decenijama i takav trend će se sigurno nastaviti. Razloga je mnogo, ali presudno je to što ovaj tip oružja drži primat u službenoj upotrebi. Mala masa, veliki kapacitet, dobra ergonomija i posledično visoka efikasnost su aduti koji se ne mogu osporiti. Ipak, iako raste broj incidenata sa više učesnika (neretko opremljenih automatskim oružjem) većina populacije koja traži oružje za ličnu bezbednsot ipak nije na nivou streljačkih sposobnosti John Wick-a niti je realno da će se suočiti sa gomilom protivnika rešenih da ubiju sve što im stane na put. Analize sukoba već decenijama unazad pokazuju da se u tipičnom obračunu prosečno ispali nešto manje od četiri metka na daljini koja je manja od tri metra i sve to u relativno lošim svetlosnim uslovima. Zaključak je da za samoodbranu pravovremena reakcija, pouzdanost funkcije i mesto pogotka znače mnogo više od velikog kapaciteta, brze izmene okvira, vrhunske preciznosti i raznih nadogranji. A u toj kategoriji revolveri i te kako imaju šta da ponude čak i veoma zahtevnim korisnicima.


Među raznim saveznim službama u SAD čiji je posao sprovođenje zakona i zaštita građana “Federal Air Marshal Service” smatraju vodećim ekspertima za blisku borbu u ograničenom prostoru. Ovi službenici su često neupadljivi putnici na letovima za koje obaveštajni podaci ukazuju na povećani rizik. Oko 3000 operativaca sa godišnjim budžetom koji prelazi milijardu dolara kao osnovno oružje nose jeftine revolvere Charter Arms kalibra .44 Special. To svakako nije slučajnost. Teško i meko zrno iz kratkocevnog revolvera momentalno predaje ogromnu količinu energije na cilju. Kažu da mudri uče iz tuđih iskustava… Kompanija Smith and Wesson svakako ima dosta vlastitog iskustva ali se rado odaziva zahtevima svojih korisnika. Uzimajući u obzir navedene činjenice, kompanija iz Masačusetsa je  ponudila dve interesantne dorade njihovog legendarnog modela 629.


Bazirani na velikom “N” ramu, sa kapacitetom od 6 moćnih metaka kalibra .44 Magnum ovi revolveri su dobili kratke cevi i olakšanu konstrukciju (u razumnoj meri) i tako postali nova “trail gun” generacija. Ovaj pojam, relativno nepoznat u Evropi, nekada se koristio da označi ručno oružje za duga, rizična putovanjima slabo nastanjenim predelima severnoameričkog kontinenta. Takvo oružje je trebalo da bude zadovoljavajuće kompaktno za celodnevno nošenje u divljini ali i u urbanim uslovima, pouzdano, precizno i dovoljno snažno da vas odbrani od napadača bez obzira da li je reč o pumi, grizliju ili ubilački raspoloženom pripadniku sopstvene vrste. Naravno, ispunjavanje zahteva sa spiska nije baš jednostavan posao. U Smith and Wesson-u su odlučili da paralelno rade na dva modela iste namene. Jedan je koncipiran kao “Deluxe” izdanje standardne, kratkocevne 629-ke dok je razvoj drugog poveren Performance Center, svojevrsnom “tjuneru” u sastavu kompanije koji na polju dorade oružja pruža ono što AMG radi sa Mercedes vozilima. Mi smo sada u prilici da predstavimo oba revolvera “rame uz rame” i uporedimo njihove performanse.
Oba revolvera su nerđajuće verzije klasičnog Mod.29 koga je na filmskom platnu proslavio Klint Istvud u ulozi “Prljavog” inspektora Harija Kalahana. Vrhunac popularnosti za ovaj model bile su ’80-te godine prošlog veka. U to vreme, legije obožavalaca kupovale su ono što se reklamiralo kao “najmoćniji revolver na svetu”. Uistinu, tada je tako i bilo.


Strelac, distributer za S&W i pasionirani oružar, Lew Horton nudio je sopstvenu dorado kompaktnog Mod.629 sa cevi od 3 inča i zaobljenim ramom drške kao “PPP” (Perfect Packin’ Pistol) i takvo oružje imalo je odličan prijem kod korisnika. Uglavnom su pucali sa .44 Special punjenjem dok su u revolveru držali .44 Mag za “zlu ne trebalo” situacije. Upravo su ovi revolveri neposredno inspirisali Model 629 Deluxe. U fabrici su se potrudili da ispoštuju sva unapređenja koja je Horton uveo. Na prvom mestu, to je dodatna tačka bravljenja. Standardno, S&W revolveri brave u zadnjem delu, na zvezdi ekstraktora i napred, na osovini doboša. Ekskluzivni modeli dobili su još jednu tačku, na samom kranu doboša je kugla sa oprugom pod pritiskom koja dodatno učvršćuje i stabilizuje ovaj segment konstrukcije. Tolerancije su vrlo tesne, razmak između prednje površine burenceta i cevi je u rasponu 0,12 – 0,15 mm. Finiš je standardni “satenski” nerđajućI čelik ali pažljivo izveden na svim površinama da se dobije ujednačen izgled. Jedino je gornja strana 3 inča duge cevi i rama mat finiširana da se spreči refleksija. Prednji nišan ima uobičajenu kosu rampu sa crvenim polimerskim umetkom dok je nazad pomična pločica podesivog nišana sa belo oivičenim urezom. Udarač ima veliku, oštro čekiranu površinu i poput okidača :”case colored” finiš koji donosi dah klasike sterilnom izgledu nerđajućeg čelika. Okadač je tzv. “polu-takmičarski” sa širokom i glatkom površinom. Hod okidača je ujednačen, sa jedva primetnim porastom sile pri kraju hoda na DA a fabrički podaci kažu da je potrebna sila 3,4 kg. Kod SA okidanja to iznosi 1,15 kg (malo ispod granice propisane za službeno oružje). Drške su lepo čekirane na kontaknim površinama sa dlanom i imaju crvenksatu nijansu. Na levoj strani je precizno, laserom izgraviran logo kompanije. Pomalo čudno za oružje ove klase, nisu izrađene od homogenog komada probranog drveta već od mehanički otpornijeg laminata. U svakom slučaju, kome to smeta lako će pronaćI odgovarajuću zamenu u ogromnoj ponudi dodatne opreme za ovaj model.


Za korisnike koji žele nešto moderniji izgled Performace Center spremio je svoj “paket” u full-custom Modelu 629. Takođe izrađen kompletno od nerđajućeg čelika, ovaj revolver dobio je mat srebrni finiš koji pored karakterističnog izgleda pruža i visoku otpornost na tragove upotrebe. Cev je kraća za pola inča, agresivno profilisana sa ravno brušenim bočnim stranama i oborenim ivicama. Rampa koja se proteže ispod cevi kod dužih modela ima ulogu da doda masu na kritičnom mestu i smanji odskok. Kod skraćenih primeraka, uloga je estetska i da bude kućište osovine doboša. Na konkretnom modelu, dobila je još jedan izduženi prorez sa desne strane tako da se kroz nju može gledati. Naravno, ovo nije ni od kakvog praktičnog značaja ali deluje neobično i zanimljivo. Burence se razlikuje od ustaljene forme sa uzdužnim kanelurama. Spoljašnja površina je glatka, ujednačene mat srebrne boje i ostavlja utisak masivnosti i snage. Ustvari, model iz radionice Performace Center je za 25 mm kraći i dobrih 70 grama lakši od Deluxe verzije a skidanje mase sa prednjeg dela oružja svakako nije popravilo njegovo ponašanje pri opaljenju. Ipak, za izgled se ponešto mora i žrtvovati. Udarač je sužen u zadnjem delu tako da ima oblik suze, a smanjena je i širina okidača. Sila okidanja na DA je 3,2 kg a na SA samo 1,05 kg. Rampa prednjeg nišana ima nešto drugačiji narandžasti insert a zadnji nišan je isti kod obe verzije. Obe verzije dele i (za moje estetske pojmove) iritirajući otvor sigurnosne brave pozicioniran iznad poluge za odbravljivanje cilindra. Interesantno je dap o studijama američkih institucija ovaj detalj nije doveo do smanjenja broja tragičnih incidenata ali proizvođači i dalje istrajavaju na njemu. Drška Performance Ceter modela je nešto kraća, izrađena od tamne orahovine sa interesantnim “presečenim” čekiranjem po sredini. Na levoj strani je veliki usek koji dopušta punjenje burenceta “brzim punjačem”.


Nismo bili u prilici da isprobamo ove revolvere. Na osnovu oskudnog iskustva sa kalibrom .44 Mag iz oružja sa cevi od 4 inča znam da kontrola nije problem ali, dok se sa 6 inča možete zabavljati upotreba teških magnum punjenja iz kratke cevi svakako nije zadovoljstvo. Za urbane uslove, kalibar .44 Special je verovatno ideano rešenje. Ako ste kamper, lovac ili planinar, snažni .44 Remington Magnum pruža vam dovoljan nivo zaštite i od najkrupnijih predatora – pod uslovom da dobro plasirate kitac. Preciznost velikih S&W revolvera je poslovično dobra tako da vlasnicima ostaje samo da odaberu odgovarajuću futrolu za nošenje i da vežbaju upotrebu. Iako masivni (1,12 i 1,05 kg) ovi revolveri nisu preteški tj. uporedivi sup o masi sa službenim pištoljima poput M-1911, Beretta ili SIG. Dužina od 218 tj 193 mm i dalje dopušta prikriveno nošenje čak i ispod lagane odeće i spretni su za upotrebu. Ako je “samo” 6 metaka nedostatak, to svakako nadoknađuje obilje snage svakog pojedinačnog punjenja. Cene takođe nisu astronomske. Deluxe košta okruglo 1.000 dolara, a Performance Center je za 100 dolara skuplji. U svakom slučaju, ovako koncipirano odbrambeno oružje možda ne odgovara svakome ali zaslužuje pažnju što nam ponuda najvećeg svetskog proizvođača revolvera i pokazuje.

D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još