Indijanac sa Golana

Pištolji izraelske firme „Bul Transmark Ltd.“ (Bul Arms), do sada su se kvalitetom potpuno dokazali na domaćem i stranom tržištu. Tako su stekli veliki ugled, među profesionalcima, koji ih koriste kao službeno oružje i sportskim strelcima u praktičnom streljaštvu (IPSC). Verzija službenog-samoodbrambenog pištolja Bul Cherokee, povod je za priču o maloj izraelskoj firmi, koja je za manje od 20 godina stekla ozbiljan ugled u svetu profesionalnog i sportskog oružja. Firma koja ih pravi nastala je početkom devedesetih godina prošlog veka, ali je u proizvodnju ušla studiozno koristeći najbolje postojeće, proverene konstrukcije klasičnog dizajna, koje su još prilikom nastanka prvih modela, unapredili uvođenjem sopstvenog rama od polimerra. „Bul Transmark Ltd.“ danas nudi 13 modela, u četiri pištoljska formata, sa tri tipa površinske zaštite i dve vrste najprihvaćenijih i najpriznatijih klasičnih i pouzdanih okidanja. To je veliki uspeh, ako se ima u vidu njihova velika potražnja u Izraelu (gde ih koriste brojne policijske i vojne službe), SAD i Evropi. Interesantno je da su obe linije njihovih pištolja, u stvari samo unapređenja dve osnovne konstrukcije ove vrste oružja, koje su u „Bulu“ pažljivo odabrali kao najprihvatljivije. Dalje su ih razvili u saradnji sa inženjerima za ergonomiju i biomehaniku, ali i vrhunskim ekspertima specijalnih jedinica i IPSC strelcima. Osnovni model Bul M-5 (predstavljen 1992.), predstavlja modifikaciju legendarnog pištolja M-1911, modifikovanog originalnim polimerskim livenim ramom tankih zidova sa dvorednim okvirima povećanog kapaciteta, ali potpuno klasičnog sistema rada i komandi. O ovom modelu i njegovim verzijama, već smo pisali, uključujući i najluksuzniju i najsavršeniju varijantu Bul M-5 IPSC, sa kojom se već skoro deceniju takmiči i jedan od najboljih balkanskih i srpskih IPSC strelaca – Marko Đuković iz Beograda.
Osnova druge linije, model Impact, pojavio se 1999. i predstavljao je modifikaciju, takođe legendarnog i neprolaznog klasičnog pištolja CZ M-75, ali razvijenog u saradnji sa italijanskim „Tanfogliom“, koji im je isporučivao većinu osnovnih sirovih delova. Ovaj model je već 2000. zamenjen pištoljem Cherokee, koji je takođe zadržao konstrukciju M-75, ali je umesto čeličnog, imao polimerski ram, sa dvorednim okvirom velikog kapaciteta, klasično SA/DA okidanje i sve komande ove konstrukcije, uključujući i klasičnu mehaničku kočnicu na ramu. Za ono vreme pomalo radikalan (u odnosu na potpuno metalna oružja), model Cherokee se sporo probijao, ali je na kraju naišao na dobar prijem među profesionalcima, kojima je odgovarao precizan, udoban i lak, a pre svega pouzdan klasični pištolj, velike vatrene moći.
Objektivno posmatrano, Cherokee je, u osnovi bio skoro potpuna kopija modela firme „Tanfoglio“, iako se razlikovao u spoljnom preseku navlake i nekim detaljima, ali je vremenom menjan i usavršavan, verzijama do 2005. Upravo tada, „Bul Ltd.“ je ponovo pokušao sa potpuno čeličnim modelom ove konstrukcije, nazvanim Storm (oluja), ali ga zbog skoro dvostruko veće mase tržište nije dobro prihvatilo.
Nedavno se pojavila nova, aktuelna verzija pištolja Cherokee sa većim brojem izmena u dizajnu i sada verovatno vodećim opštim kvalitetom izrade za oružja ove konstrukcije. Posle serije službenih testova, izraelske specijalne jedinice su zahtevale i dobile i svoju verziju ovog pištolja Bul G. Cherokee Tactical i Bul G. Cherokee Spec. Ops. (taktički i specijalne operacije).
Za specijalne jedinice
Pištolji serije Cherokee, opštim karakteristikama zaslužuju punu pažnju, posebno među profesionalcima, kojima je pištolj osnovno i često jedino oružje od koga zavisi opstanak. Izrađeni su sa poznatim izraelskim praktičnim pristupom oružju, zasnovanim na bogatom iskustvu stečenom u stalnim vatrenim okršajima nestabilnog i zapaljivog Bliskog Istoka, što se vidi, već i po izboru kalibra u kome je napravljen. Ovaj model se radi isključivo u kalibru 9×19 Para, koji je apsolutno najbolja kombinacija lake kontrole i velike letalnosti, uz više nego zadovoljavajuću probojnost, a uz to dozvoljava veoma kompaktne konstrukcije oružja iz koga se koristi i neponovljivu vatrenu moć. Veće kalibre, kao što su .40 S&W ili .45 ACP (popularni u SAD), firma je ostavila u liniji pištolja M-5, uglavno namenjenoj američkim korisnicima i IPSC strelcima.
Ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na druge slične pištolje je da zahvaljujući manjoj masi (koju duguje ramu, izlivenom od veoma izdržljive plastike), predstavlja privlačan model za službenu upotrebu. U konstruisanju, a kasnije i modifikovanju modela Bul Cherokee, pošlo se projektovanjem novog i lakšeg, a ergonomski naprednijeg rama, kombinovanog sa nekim, od odabranih karakteristika proverenog i priznatog modela, iz kog je i nastao.
Novi Bul Cherokee je veoma moderan, iako ne i kompaktan pištolj. Lako se svrstava među najmodernija modularna oružja poslednje generacije, kod kojih je na jednoj platformi moguće individualno prilagođavanje, po želji korisnika, pri čemu je zadržana maksimalna jednostavnost izrade i eksploatacije. Iako po dimenzijama ne odstupa mnogo od prethodnih Bul Cherokee pištolja, reč je o veoma moćnom i svakako drugačijem oružju, kalibra 9×19 Para, kapaciteta čak 17+1 metak.
Dve verzije
Pištolji Bul Cherokee se izrađuju u punoj i kompakt veličini, u po dve verzije, od kojih su one za službenu upotrebu označene slovom G (government – vlada), dok civilne nemaju posebnu slovnu oznaku.
Oružje punog formata, ima ukupnu dužinu 190 mm (model G – 205 mm), visinu 142 mm (bez okvira), maksimalnu širinu 35 mm i masu 705 g. Cev je duga 108 mm, sa poligonalnim vođenjem i desnim korakom uvijanja. Kompakt varijanta ima ukupnu dužinu 205 mm (model G – 215 mm), visine 142 mm (bez okvira), maksimalnu širinu 35 mm i masu 700 g. Cev je duga 93 mm, takođe sa poligonalnim vođenjem i desnim korakom uvijanja. Cev svih varijanata je zaštićena tvrdim hromiranjem, zbog čega ima povećan vek trajanja i ne zahteva posebno održavanje, posebno u otežanim terenskim uslovima.
Bravljenje ovog modela je poznato Browningovo, kratkim trzajem, nastalo usavršavanjem onog na pištoljima M-1911, FN HP i legendarne Peterove brave sa pištolja SIG P-210 a i praktično je isto kao i kod modela M-75 od koga vodi poreklo. Klasična brava, sa dva brega na cevi, bravi u unutrašnje ispuste na navlaci, čemu duguje proverenu sigurnost i pouzdanost. Zbog toga ovaj pištolj ima konzervativan, klasičan izgled, sa uskom i niskom navlakom – potpuno različit nego na najvećem broju novih modela četvrte generacije. Kod modela Bul Cherokee, cela navlaka je stanjena i zaobljena sa gornje strane, tako da se maksimalno smanji masa, bez uticaja na opštu sigurnost konstrukcije, a time je postignut i sasvim originalan i prepoznatljiv izgled. Navlaka je bez ikakvih detalja osim sitnih, ali agresivnih žlebova za repetiranje u zadnjem, proširenom delu, čime je prilično smanjena masa ovog i inače prilično lakog dela pištolja, čemu duguje neponovljivu brzinu rada. Na navlaci se nalazi veliki poznati izvlakač, sa desne bočne strane, ujedno i pokazivač metka u cevi, koji je i jedini detalj na njoj. Malo masivnija cev je čitavom dužinom ravna i smeštena klasično, sa vođenjem integralnim čepom u prednjem delu navlake.
Montaža za novu tehnologiju
Ono što ga čini posebno interesantnim su sasvim nova rešenja u projektovanju rama, nastala kombinovanjem najboljih karakteristika svih prethodnih modela, ali i neka koja kod ovog proizvođača do sada nisu viđena. Na prednjoj donjoj strani (kod kompakt verzija ide do vrha navlake), načinjena je integralna Picatinny šina, u vidu dva paralelna kanala ulivena u bočne stranice i dva rebra sa donje strane. Ona dozvoljava montažu svih svetlosno nišanskih jedinica na tržištu – nezaobilazan detalj pištolja koji pretenduju da uđu u službenu upotrebu (čak i onih najmanjih). U varijantama G, tu se montira i prednji oslonac za ruku, ali i nosač za refleksni nišan, koji su deo kompleta kod verzije Spec. Ops. Rukohvat je znatno stanjen u odnosu na staru verziju, a dodata su i rebra za prste sa prednje strane (kao kod Glocka III generacije), a zadnja strana je grubo i krupno iščekirana, tako da se maksimalno poboljša kontrola oružja u rukama. Tanka i izuzetno komforna drška je najradikalnija izmena u dizajnu, obezbeđuje udobnost pri korišćenju, ali i moderan i veoma privlačan izgled, uprkos malo širem prednjem delu rama. Ram ima dug rep zaštitnika šake i veliki branik obarača, sa pravougaono formiranom prednjom stranom, pa može da se koristi i kada su ruke strelca u rukavicama. Kod G varijanti, iza prostora za okvir, sa zadnje strane rukohvata postoji otvor (takođe kao kod Glocka), u koji se montira taktički kundak od iste plastike kao i ram. Sam sistem za rasklapanje, preuzet je sa M-75, klasičnom spojnicom koja spaja navlaku i ram, a slične su i ostale komande kojima je kompletiran. Navlaka se u ramu kreće po čeličnim vođicama (ukupno četiri: dve iznad obarača i dve na kraju), koje su, zajedno sa mehanizmom, obaračem i polugom za zapinjanje, uliveni u njega, kao jedna celina. Ulivene vođice su duže nego kod većine drugih polimerskih modela, čime je postignuta bolja kontrola kretanja navlake uz smanjenje trenja između njih.
Kvalitetna zaštita
Sve verzije ovog pištolja se isporučuju sa po dva čelična okvira povećanog kapaciteta, snabdevena plastičnim poklopcem, koji u vidu produžetka formiraju oblik i dužinu drške. Za varijante Tactical i Spec. Ops. prave se i produženi okviri kapaciteta 26 metaka. Opšti kvalitet može da se oceni kao izuzetno visok, a završna obrada je odlična, kao i kod svih drugih modela do sada. Pokretni delovi su napasovani sa minimalnim tolerancijama i kreću se lako i bez grebanja. Nema primetnih zazora između navlake i rama, a sve radi glatko i bez greške. Pištolj je zaštićenom crnom ili (opciono) sivo-maslinastom epoksidnom farbom (nude se i druge verzije zaštite), sa matiranom cevi u boji čelika, što svim varijantama daje ozbiljan i lep izgled.
Model Bul Cherokee ima manuelnu, mehaničku kočnicu sa polugom iza kočnice navlake, unutrašnju automatsku kočnicu udarne igle, u vidu bloka koji je obuhvata (sve do trenutka kada je obarač povučen do kraja) i sigurnosni zarez na klasičnom orozu skeletoidnog tipa, što je sasvim dovoljno da pištolj bude apsolutno siguran za rukovanje.
Okidanje je odlično, klasično DA/SA, sa silom od oko 2.000 daN u SA i 4.900 daN u DA režimu. Tu su i odlični nišani (podesivi po pravcu i obeleženi belim tačkama), od kojih je zadnji tipa Novak, u obliku rampe. Sve to omogućava odličnu preciznost i iznenađujuću kontrolu (koju duguje fleksibilnom i neverovatno udobnom rukohvatu), po čemu su pištolji Bul i inače poznati.
Jednostavno, redizajniranjem ovog odličnog oružja, „Bul“ je izgleda pronašao odgovarajuće rešenje, za potrebu strelaca i profesionalaca za jednim sigurnim i moćnim, modernim borbenim pištoljem, koji može da se smatra najozbiljnijim konkurentom drugim konceptima danas aktuelnih predstavnika IV generacije. Napominjemo da kompakt verzija, uz nešto bolji balans, zaista pruža dovoljno toga da može da pokrije potrebe svih korisnika, pa bi njoj dali blagu prednost nad varijantom punih dimenzija. Ostaje samo želja, da ovaj model što pre vidimo i u ponudi na tržištima na prostoru Balkana.

Boris VOJVODIĆ

foto: Bul Arms

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još