K100 Grand Power

Slovačka firma „Grand Power“ želi da jeftinim, pištoljem osvoji tržište. Pouzdanost i preciznost treba da budu glavni aduti ove konstrukcije sa rotirajućim bravljenjem. Tako bar tvrdi proizvođač. Neki izumi jednostavno ne mogu da se nametnu. Očigledno da pištolji sa rotirajućim bravljem spadaju u tu grupu pronalazaka. Svi se sećamo kakav fijasko je doživeo model All American 2000 koga je „Kolt“ predstavio 1991. godine. Suviše oštar ugao rukohvata, nezgrapni dizajn i DAO okidanje (Double-Action-Only – isključivo dvostruke akcije) zaplašili su ne samo sportske strelce. Nije pomogla ni odlična preciznost sistema sa obrtnom cevi. Nakon skromnog broja izrađenih primeraka „Kolt“ je potpuno ugasio ovu liniju.
Jaroslava Kuracinu ovakve ekonomske katastrofe ne plaše. Ovaj Slovak konstruisao je sopstveni pištolj sa bravljenjem pomoću obrtanja cevi i nada se, kao i „Kolt“ svojevremeno, velikom prodoru. Kuracina optimizam gaji na osnovu uspeha jednog ranijeg rotacionog modela: pištolja Steyr M.1912. Naslednik modela Steyr 11, veliki je favorit ovog bivšeg profesionalnog vojnika. Iza emocija stoji jednostavna činjenica. Jaroslav Kuracina završio je Vojnu akademiju u Brnu, odsek Konstrukcija oružja i municije. Kao tehnički obrazovan veruje da rotacione cevi daju uže grupe pogodaka.
Svakako da „starac“ iz kuće „Steyr“ i danas može da motiviše. Do 1930. godine, proizvedeno je oko milion primeraka. Zainteresovani nisu bili samo Austrijanci, već i ih je bilo i u Nemačkoj, Čileu, Rumuniji i Turskoj. Na bojnom polju Prvog svetskog rata Steyr 12 pokazao se i dokazao kao robustan i pouzdan. Takođe je posedovao i zavidnu preciznost. I to ne samo po ondašnjim, nego i po savremenim merilima. Na testu u Nemačkoj 1994. godine, koristeći fabričku i ručno punjenu municiju stari službeni pištolj redovno je ostvarivao grupe pogodaka u prečniku od 40 do 45 mm.
Jednostavno kopiranje ili prepravka starog „Štajerovog“ rezerviste nije dolazila u obzir. Jaroslav Kuracina želeo je da rotirajuću cev postavi u savremen pištolj. Osnovne crte iz ličnog podsetnika su: prilagodljivost savremenim kalibrima, prihvatljive dimenzije, udobno i bezbedno rukovanje i jeftina proizvodnja. Kostruktor je pre svega težio jednostavnom rotirajućem bravljenju. Na kraju posla na konstruktorskom stolu se našao prototip, pištolj K1, i patentni list za nov i originalan način bravljenja. Ideja vodilja bila je u ram postaviti poprečni klin koji će upravljati zakretanjem cevi.


Ali K1 je brzo izdahnuo. Proizvođač iz mesta Povazska Bystrica je iz ekonomskih razloga prekinuo proizvodnju. Nakon ovog razočarenja, tridesetdvogodišnji konstruktor krajem 2001. godine odlučio je da uzme stvar u svoje ruke. Osnovao je firmu „Grand Power“ i uz pomoć prijatelja, od prototipa K1 razvio nov model K100. Principijelno, na pištolju ništa nije izmenjeno; samo su pronađeni jednostavniji i jeftiniji načini za proizvodnju pojedinih delova. „Jeftino, a dobro“ jedan je od motiva grupe Slovačkih konstruktora. Rezultat je ovaj pištolj kalibra 9 mm Para sa rukohvatom od poliamida.
Kuracina na vreme shvata da mu za projekat izrade novih modela nedostaje još kapitala. Zato se zadovoljava da, za prvo vreme, ponudi različite verzije postojećeg modela K100. „Grand Power“ nudi ne samo model Patrol, koji opisuje kao osnovni, sa DA okidanjem i komandama od sintetičkih materijala, već se nude i druge verzije. U planu je čak i model pod radnim nazivom „Quick-Action“ sa mogućnošću rafalne paljbe, model za IPSC takmičenje, kao i verzija sa DAO okidanjem. Dva sledeća modela imala bi niklovani finiš metalnih delova u koje bi spadale i poluge komandi manuelne kočnice. I sve ovo biće ponuđeno i u kalibrima .40 S&W i .45 ACP!
Mušica Grand Powera nije usmerena isključivo na sportske strelce, ljubitelje i kolekcionare. Mnogo se očekuje od službi kao što su vojska i policija. Pronalazač tvrdi da slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno testira model K100. Verzija Patrol već stoji na spisku želja nemačkog uvoznika i distributera „Transarms“. Cena još nije tačno poznata, ali su procurile informacije da će biti u donjem delu lestvice!? Ispada da ovaj pištolj skoro neće imati ni jednu manu.
Predstavljeni primerak poseduje obostrane komande utvrđivača okvira, ustavljača navlake i manuelne kočnice. Veoma su korisni zarezi za repetiranje smešteni na oba kraja navlake. Kao i rep obarača, i njegov branik napravljen je od plastike. Sintetička je i vođica glavne, povratne, trožilne opruge. Na prvi pogled veoma uski ustavljač navlake opslužuje se veoma jednostavno, udobno i bezbedno. Za rasklapanje oružja potrebno je levom rukom snažno povući branik obarača nadole, a za to vreme desnom, svući navlaku (kao kod Waltherovog modela PPK i ruskog Makarova). Za nerviranje, zadužen je, u ovom slučaju, ustavljač navlake. Usled jačeg udarca korenom dlana o dno magacina, prilikom zamene okvira, potres izbacuje polugu ustavljača navlake iz, kako se pokazalo, uskih i plitkih zareza u navlaci. Ona, naravno, pod pritiskom povratne opruge, sama kreće unapred, i uvodi novi metak u cev. „Grand Power“ tvrdi da je to namerno tako konstruisano da bi se uštedelo na vremenu ponovnog punjenja. Pitanje je da li je ovo pravo rešenje u stresnim situacijama?
Novajlija je na strelištu prvo pokazao izuzetnu udobnost u držanju i nalaženju mete. Takođe i prilikom opaljivanja. Teška rotirajuća cev zaslužna je za skroman trzaj unazad i mali skok nagore. Loše vesti je donela S&B municija koja je imala tri loša opaljenja, kao i jedan metak sa zatubastim zrnom koji je snabdela firma „Mag-Tech“. Zvaničnici „Grand Powera“ tvrde da je svaki pištolj proveren američkom PS Grand municijom i da su problemi sa opaljenjm nastali usled neodgovarajućih kapisli na municiji S&B. Kuracina je ipak spreman da izađe u susret klijentima i po želji ugrađuje i jače udarne opruge. Na žalost, ovo nije jedini problem koji se javio na ovom probnom primerku. Jedna od pet American Eagle čaura ostala je zaglavljena u ležištu. Bilo je čak četiri zastoja u hranjenju; od toga dvaput sa zrnima sa delimičnom košuljicom i zatubastim vrhim i jedno sa udubljenim vrhom firme „Mag-Tech“. Još jedan zastoj iskusio je „Federal“ sa zatubastim zrnom.
Sa novom udarnom oprugom, ovaj Slovački pištolj brzo će naći sebi obožavatelje. Jednostavnost opsluživanja i niski troškovi proizvodnje govore u prilog ovog modela. Protivtežu drži činjenica da K100 ne podnosi najbolje sve moderne konstrukcije zrna sa zatubastim i udubljenim zrnom. Nađe li „Grand Power“ rešenje za ovaj problem, nova 100tka bi lako mogla postati sveopšti miljenik širokih narodnih masa. Svakako je za kolekcionare već postala obavezna, ako ni zbog čega drugog, onda zbog originalnog sistema bravljenja.
I. NEŠOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još